Zamjena releja sa?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
strujaaa
Penjem se :)

Zamjena releja sa?

Post by strujaaa »

Pravim jedan sklop sa 20 izlaza sa kojih izlazi napon 12V jednosmerne struje. Napon na izlazima sa 0V se pojavi na jednu sekundu na 12V i spusti se opet na 0V. I tako stalno, zavisi kada se na sklopu posalje logicka vrednost 1 ka izlazu. Mislio sam da koristim relej obican, ali ne znam da li bi mi to bilo dobro posto mi treba da nesto prikopcam na izlazu i da mi odreaguje kao prekidac. Znaci da ne salje vise puta, kao da se prekidac stisne 2 puta, ili vise. Nego da samo jedan impuls posalje dalje. Da li neko ima ideju kako bi ti mogao da izvedem?
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

Pozdrav!
Ako sam dobro razumio... taj impulsni relej bi dao impuls recimo 1 sekundu a on bi trebao da uklopi drugi (jači) relej koji bi nešta drugo uključio i ostao uključen ... :?:
strujaaa

Post by strujaaa »

pa ne bas, relej bi trebao da deluje kao MINI prekidac. Treba da posalje samo jedan impuls kad dodje 12V, recimo na primer da radio kao tastatura, relej je kao jedan taster i on salje samo jedan impuls kad na izlaz bude 12V kratkog vremena, a kada bi poslao vise impulsa upisalo bi se vise slova, ako kapirate me?
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

dali ti možeš da reguliraš vrijeme odnosno koliko dugo imaš na izlazu 12V ili to imaš stalno 1 sekundu 0V i zatim opet 1 sekundu 12V i tako se to ponavlja svake sekunde ili...?
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

dali to trebaš možda za telegrafski prijemnik da ti ispisuje slova u impulsima ili što?
strujaaa

Post by strujaaa »

Ne moze se regulisati, stalno je isto vrijeme... znaci na jedan tren dodje 12V i odmah nestane. Ne nije za telegrafski prijemnik.
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

daj mi malo opiši što bih ti to htjeo da napraviš... kakav uređaj
strujaaa

Post by strujaaa »

Uredjaj jedan salje kratkotrajni napon 12V, i brojac mjeri koliko je takvih kratkotrajnih napona bilo, i izgleda da se brojac zaokrene na svaku pojavu napona po jednu cifru. E sad ima i ovaj izlaz koji vodi na uredjaj 2 koji bi trebao da bude relej. Uglavnom da mi sluzi kao prekidac i da odradi taj samo jedan takt, kao sto brojac se zaokrene jedanput, ne pokaze sa 1 na 3, nego sa 1 na 2.

Crvena linija je plus pol, a crna minus pol. Imate i sliku brojaca isto otprilike koji, obican onaj.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... k_sema.rar
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

...recimo da mi je donekle jasno što želiš sa tim brojačem impulsa samo mi još objasni malo... što ćeš imati priklopljeno na uređaj 2 tamo na relej... što će ti on uklapati u tako kratkim vremenskim intervalima?
strujaaa

Post by strujaaa »

Elektroniku iz obicne tastature za racunar cu izvaditi i naci cu na njoj obiljezja a,b,c.. i za slovo a idu dvije zice, (prvodnika) i kada se ta dva provodnika spoje napise se na racunaru slovo "a", ako se zadrza vise vremena spojene ispise se "aaaa". Tako je i sa ostalim slovima (znacima). E sada one dvje zice za slovo "a" bi trebao da spojim na izlaz iz "uredjaja 2" koji bi trebao da bude relej ili nesto drugo sto bi mi vi mozda mogli da predlozite. Da li razumete sada o sta meni treba?
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

:? e pa sada si to stvarno "zakukuljio" tako da mi nije ama baš ništa jasno... ja te zamolim da mi opišeš taj svoj tako ga nazovimo "novi uređaj" to jest, od ćega ćeš ga izraditi onda šta on treba da radi ili uključuje... i koja mu treba biti namjena... šta oćekuješ od tog uređaja da ti "proizvodi" :? :?:
Da bih ti pokušao koliko toliko dati nekakav savjet ili pomoč.
strujaaa

Post by strujaaa »

Ne mogu Vam vise nista objasniti, posto ovo treba da bute tajna na cemu radim, nema veze, pokusacu nekako sam resiti problem.
pozdrav
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

@Ford pratim temu i ni meni nije jasno o cemu se radi :?

@strujaaa da bi ti neko bolje pomogao moras da das vise podataka sta se izradjuje ili cemu ce da sluzi.
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

strujaaa wrote:Ne mogu Vam vise nista objasniti, posto ovo treba da bute tajna na cemu radim, nema veze, pokusacu nekako sam resiti problem.
pozdrav
:shock:
hm, tajna... onda nemoj da otvaraš na forumima takve "tajne"...
:wink:
pozdrav stojke369 :D
strujaaa

Post by strujaaa »

Ok, moja greska :cry: :cry: :D
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Iz opisa tvog problema zakljucio sam da tebi ne treba relej vec tranzistor sa kondenzatorom na bazi ili bez njega.
strujaaa

Post by strujaaa »

Kako to radi, kao prekidac??
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Procitaj malo o funkcijama tranzistora pa ce ti biti jasno kako da spojis!
strujaaa

Post by strujaaa »

Imam ja vec mosfet tranzistore, ma skontacu sta mi treba.. ne treba meni da se cita, znam kako tranzistor radi kao prekidac!
Post Reply