Napravio sam dve bube.Jedna sa jednim tranzistorom (jako nestabilna) i druga sa dva tranzistora.Obe bube rade, ali im je domet strasno mali, cca 10-20 cm.Evo seme bube sa dva tranzistora:
Samo da napomenem da koristim kabl duzine malo vece od pola metra a na kraju sam nakacio teleskopsku antenu izvucenu iz predajnika za autice na radio kontrolu.
Koristio sam bateriju na 9V, pa sam koristio i adapter na 9V ali domet je uvek isti.Odmaknem li malo antenu od predajnika (oko pola metra) signal se gubi ili se cuje ali jako jako malo.
Tako da mi je potreban neki savet kako da povecam domet ove bube
I jos nesto.Trecu nozicu od trimer kondezatora sam ostavio da bude sama, znaci nisam je spajao ni sa jednom od dve nozice, jer ako ih spojim onda buba neradi
kalem sam pravio tako sto sam uzeo bakarnu lakovanu zicu (iz starog EI transformatora koji sam nasao u televizoru) prenicka 0,8mm na telu od 5mm.Tako i pise u upustvu!
Mnogi zamjene tranzistore 2N3904 sa sličnim BC546 i pogriješe u rasporedu CBE ... ali ovdje je vjerovatno riječ o harmoniku... provjeri trimer kondenzator dali si ga pravilno spoio i zavojnicu u oscilatoru... dimenzije. Jer taj predajnik sa 2 tranzistora bih trebao imati domet najmanje oko 50 metara sa napajanjem od 9V .
Pogledaj koja je nozica spojena na sta ako ti je providan trimer, jednu otkini od 2 koje su spojene na vanjski dio i eto Mislim da sam davno stavio moju bubu u gotove projekte pa pogledaj trimer!