Elektromotor_-_promjena_smjera_vrtnje

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Elektromotor_-_promjena_smjera_vrtnje

Post by Smjesko »

E moji majstori. Ako ima koji da se kuzi u elektromotore, neka pokusa pomoci. Naime, imam elektromotoric za 220V, snage 100W koji se vrti na 20 000 o/min, ali se vrti ulijevo. Pokusao sam razne kombinacije prespajanja statora i motor se zavrtio udesno, medjutim, nema onaj zakretni moment kakav ima kad se vrtio ulijevo, jako se grije i jako iskri na kolektoru. Predpostavljam da je jedino moguce rjesenje prematanje statora, ako ne bi trebalo nista dirati na rotoru.
Sve informacije utemeljene na prakticno primjenjivom znanju su dobrodosle!
Hvala !
Shenda

Post by Shenda »

E moj majstore :!:

Sve mi se čini da ti je pretpostavka točna... :lol:

Najpraktičniji savjet - nabavi motor koji se vrti u desno :!:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Sto nepogledas kako je vezan prekidac u busilici koja ima 2 smera. :roll:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

tisucu puta kad sastavljam brusilicu vrti se u krivu stranu. zamjenim zice na cetkicama (ljeva desno, a desna ljevo) i sve radi bez pregrijavanja ili iskrenja.
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

...zamjenim zice na cetkicama (ljeva desno, a desna ljevo) i sve radi bez pregrijavanja ili iskrenja.
Upravo tako. Okreni zice na cetkicama i motor ce se okretati u drugu stranu. Na slikama u priligu mozes vidjeti kako to izgleda. Na slici 1 motor se vrti u jednu stranu, a ako se veze kao na slici 2. vrti se u drugu stranu.

Image
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Kad sam prvi put eksperimentirao sa kombinacijama rasporeda namotaja statora i cetkica, izgleda da nisam pogodio pravu kombinaciju. Buduci da sam uporan kad me nesto muci, vrag mi nije dao mira pa sam izvukao sve zice iz motora i sastavio ga te jos jednom isprobao sve moguce kombinacije - i rijesio problem. Motor se zavrtio udesno sa momentom sile istim kao kad se vrtio ulijevo (trzaj na pocetku). Sad vidim da je isto rjesenje navedeno u dva zadnja odgovora. Hvala na trudu decki! Iako meni nije izravno pomoglo, pomoci ce nekome ubuduce. :D
Post Reply