E moji majstori. Ako ima koji da se kuzi u elektromotore, neka pokusa pomoci. Naime, imam elektromotoric za 220V, snage 100W koji se vrti na 20 000 o/min, ali se vrti ulijevo. Pokusao sam razne kombinacije prespajanja statora i motor se zavrtio udesno, medjutim, nema onaj zakretni moment kakav ima kad se vrtio ulijevo, jako se grije i jako iskri na kolektoru. Predpostavljam da je jedino moguce rjesenje prematanje statora, ako ne bi trebalo nista dirati na rotoru.
Sve informacije utemeljene na prakticno primjenjivom znanju su dobrodosle!
Hvala !
Elektromotor_-_promjena_smjera_vrtnje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Upravo tako. Okreni zice na cetkicama i motor ce se okretati u drugu stranu. Na slikama u priligu mozes vidjeti kako to izgleda. Na slici 1 motor se vrti u jednu stranu, a ako se veze kao na slici 2. vrti se u drugu stranu....zamjenim zice na cetkicama (ljeva desno, a desna ljevo) i sve radi bez pregrijavanja ili iskrenja.
Kad sam prvi put eksperimentirao sa kombinacijama rasporeda namotaja statora i cetkica, izgleda da nisam pogodio pravu kombinaciju. Buduci da sam uporan kad me nesto muci, vrag mi nije dao mira pa sam izvukao sve zice iz motora i sastavio ga te jos jednom isprobao sve moguce kombinacije - i rijesio problem. Motor se zavrtio udesno sa momentom sile istim kao kad se vrtio ulijevo (trzaj na pocetku). Sad vidim da je isto rjesenje navedeno u dva zadnja odgovora. Hvala na trudu decki! Iako meni nije izravno pomoglo, pomoci ce nekome ubuduce.