Izvadi iz onih prastarih floppy čitača.. ima baš takav isti motror.
Ja ih bacao jer nisam znao šta ću s njima...
btw, šta će ti?
Use the best: Linux for servers, Mac for graphics, Windows for Solitaire.
nije mi to toliko bitno, par zupcanika i stvar resena
i jedno pitanje koji su motori iz flopija, znam kako se koriste, ali neznam kako se zovu, koliko ja znam imaju bipolarni i unipolarni...
moze li mi neko pojasniti koji su koji motori.
edit: objasnjenje sam nasao na netu...
Za unipolarne ti je lakše napraviti elektroniku za upravljanje, dok za bipolarni ti je potrebno radit 2 H-mosta da bi mogao upravljati s jednim motorom.
Druga opcija za bipolarne motore su ti specijalizirani integrirani krugovi, ali oni su oko 7-8 eura.
a jeli znas koji su?
unipolarni ili bipolarni?
a cenu reci ti , nemam pojma kako se cene krecu, a nisam bas pri parama....
ja sam iz sremske mitrovice.
ako ti nije problem izmeri otpore izmedju zica...
ne bi uzimao bipolarne, jer mi se onda drajveri dosta komplikuju...
danas sam nesto smislio sa obicnim motorima, pa cu to probati, ako ide onda ne trebaju step motori...
a za dostavu nemam pojma, imam prijatelj iz zagreba par motora, ali problem je isto dostava, pa ako se ne javi niko iz srbije onda cu uzeti od njega...
inace hvala svima
skupi su servo motori...
bas zbog toga sam hteo step motore, jer bi njih mogao drzati u zakocenom polozaju.
a ima vrlo jednostavno resenje za to...
kada bude gotovo videces
koristio sam to na jos jednom mestu i dobro radi
Da, istina. Ako se na step motoru na njegovim žicama ostavi zadnja kombinacija napona on drži prilično čvrsto položaj. Ako ga hoćeš iz tog položaja pomaknut na silu možeš ga samo strgat.
Zdravo ja sam iz tuzle ja ti imam jedno 25 raznih ovih step motora i nije mi ih problem nabaviti. Mislim na polovne step motore ti meni posalji upustva i seme te tvoje robotske ruke i skontaj nacin kako da ti to dostavim a ja cu tebi motore.
Inace ako sta kome treba iamam ja tih neki hepekova pa dogovorit cemo se.
seme nema, a ni programa, a ni uputstava
to cu onako sve iz glave...
jako sam slab sa tehnickim crtanjem, tako da od crteza nema nista...
mislio sam koristiti paralelni port, sa njim bez problema mogu kontrolisati 6 motora, a to je i vise nego dovoljno...