@Smijesko
DXP 2004 ima opciju automatskog razmestanja...
Cluster - grupise komponente u cluster_e i onda ih razmesta po plocici (korisno je kad imas manje komponenata) i Statistical - minimizuje duzine veza i pravi plocicu sto manjom (koristi se ako imas vise od 100 komp)
Mada ja licno volim da sam razmestim komponente na plocici... Jer na pr. treba ispostovati neka pravila: blok kond 100nf ide tik uz Vcc pin IC_a...
kristal ide odmah uz mikrokontoler... itd
Sto se tice biblioteka ona koje dolaze preinstalirane uz DXP2004 su po meni siromasne, na sajtu Altiuma ima brdo biblioteka i sve su razvrstane po proizvodjacima komp... Kreiranje sopstvenih komp je lako, sa Altiumovog sajta sam skinuo biblioteku koja sadrzi samo footprint_e tako da samo iscrtam schematic komponenete i povezem za pcb footprintom...
Po potrebi moze se i dati izmeniti...
Autoruter je po meni najbolji...
Probao sam i druge programe ali mislim da je DXP najkompletniji, OrCAD je ok, Multisim Ultiboard je konfuzan, Eagle je ok za neke stvari...
Fora je samo da se udje u stos, meni je drug pokazao neke stvari i time mi skratio proces ucenja
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ipak to je moje subjektivno misljenje i ne mora da bude ispravno, svako nadje ono sta mu odgovara.
Sto se tice biblioteka gledacu da postavim sve biblioteke upakovane na moj sajt pa cu postaviti link ovde da se ne cimate da skidate jednu po jednu...
A sto se tice Altium Designera 6, jos uvek nisam siguran sta nudi, Altium ga je naravno ishvalio, kod nas na faksu jos uvek ga ne koriste - 2004 im je skroz ok... a naravno imam zelju da pratim svaku novu verziju...
Dopuna u 11:39
Ipak sam odmah postavio biblioteke na mom sajtu, da posle zbog obaveza ne bi bilo...
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Biblioteke za DXP (.rar 48.8MB)
http://files.myopera.com/jojzi/blog/bib ... %20DXP.rar
i footprint_si za one koji ce sami da prave svoje bilioteke (.rar 2MB)
http://files.myopera.com/jojzi/blog/DXP_footprints.zip
naravno sve ove biblioteke mozete skinuti jednu po jednu sa Altium_ovog sajta
Toliko od mene za sada, veliki pozdrav!