Elektronske cijevi

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Elektronska cijev?!

Da, prava stvar!
9
90%
Nemam pojma sta je to...
1
10%

Total votes: 10

parabellum
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by parabellum »

Preduhitri me mlada nada. U svakom slucaju ce ti neko lokalni moci dati bolji odgovor nego ja. Ja sad vecinu stvari kupujem preko neta. Postoje neka osnovna pravila koja pratis radi sigurnosti i to je to.
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

dobro vidit cu
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Parabelu znas oni transformatori sto imaju na vwcini cijevnih pojacala dal oni sluze da snize napon sa 200 volta na manje posto elektronke rade na anodnom naponu 200-250 volta?

Ej usput pogledaj shemu ovog cijevnog pojacala snage 5 wata usto imam jednu cijev koja ide na njega a to je pentoda EF 86.

Evo shema:

Poslani fajl je veæi od maximalno dozvoljenog: 800000 bytes. Sorry.
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

A evo ovdje shema opet sam se zabunio sa velicinom slike.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... la_5_w.jpg
parabellum
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by parabellum »

Pa skoro svako cijevno pojacalo ce imati "power" transformator i "output" transformatore. (Postoje nacini da se napravi pojacalo i bez njih ali to je vise eksperimentalno samo da se dokaze princip).
Zavisno od aplikacije zahtjevi za trafoe ce da variraju.

Sto se tice te sheme ja ti stvarno nemogu odgovoriti koliko to valja ili nevalja. I moje iskustvo sa cjevasima je ograniceno. Dao sam ti link koji mislim da sadrzi projekat primjeren za pocetnika. Do tog linka sam dosao istrazivanjem za svoj prvi projekat i tokom istrazivanja sam saznao da je to malo pojacalo preporuceno za pocetnike sa malim budzetima. Ja sam odlucio da se okusam u infinitivno kompleksnijem projektu ali sam imao i podrsku od starog i dovoljno velik budzet.

Ako vec imas dijelove i mislis da ostale mozes naci lako onda probaj tu shemu iz knjige i vidi svidja li ti se. U ovom hobiju ljudi uglavnom nikad ne prestanu sa eksperimentisanjem. Kad ti dodije prodas staro napravis novo i picis dalje.
Post Reply