Pravljenje AllPic programamtora..

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

alen_z wrote:Da izadjemo iz offtopica i da se vratimo na temu.
Napravio sam programator, jos samo treba onaj konektor za 15V, pa me zanima slijedece:
u prilog stavljam sliku.jpg na kojoj je crveno zaokruzen dio koji me muci, ima 3 "nogice", zanima me gdje ide + pol a gdje - ??
I odakle da izvucem 15V... imam adapter koji moze do 12 V...

poz

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _slika.jpg
Rupica koja se nalazi desno ti je plus, a one druge 2 su minus. Kod prikljucnice ti je plus ona iglica u sredini. Kad prikljucis napajanje, minus se izgubi na jednom od ta dva prikljucka jer u samoj prikljucnici se odvoje kontakti kad se u nju utakne prikljucak (muski dio) koji je na kabelu napajanja.
Kupi adapter koji daje 15 V ili kupi trafo pa slozi napajanje.
Hoces li od mene kupiti napajanje? Skupo je, ali bome napaja :!: :lol:
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Ako se ne varam akumulator ima 15V, dal mogu njega spojit? 8)
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Koji to akumulator ima 15V?
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Cinilo mi se da imam jedan od 15V no nesto sam zaebo.. no lako zato, spojio sam serijski 6 V iz adaptera sa baterijom od 9V tako da je napajanje rjeseno. Ali kolko vidim, allpic mi ne radi.

Kad prikljucim napajanje i postavim JP1, svjetle mi obje ledice, no kada metnem 16f84a u njegov utor, zelena ledica mi prestane svjetlit (to je ona donja, ona indicira napajanje od 15V), ali ako okrenem mikrokontroler na drugu stranu, onda obje svjetle ali nikako da uspjesno ga programira, uvijek javlja ono "error at 0000h" tako nekako
hmmmmm

cini mi se da je sve u redu, evo u attachu slike
u cem bi mogao bit problem ako neko zna??

pozz

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _slike.zip
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

alen_z wrote:Cinilo mi se da imam jedan od 15V no nesto sam zaebo.. no lako zato, spojio sam serijski 6 V iz adaptera sa baterijom od 9V tako da je napajanje rjeseno. Ali kolko vidim, allpic mi ne radi.

Kad prikljucim napajanje i postavim JP1, svjetle mi obje ledice, no kada metnem 16f84a u njegov utor, zelena ledica mi prestane svjetlit (to je ona donja, ona indicira napajanje od 15V), ali ako okrenem mikrokontroler na drugu stranu, onda obje svjetle ali nikako da uspjesno ga programira, uvijek javlja ono "error at 0000h" tako nekako
hmmmmm

cini mi se da je sve u redu, evo u attachu slike
u cem bi mogao bit problem ako neko zna??

pozz

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _slike.zip
Svasta. A sto ti mislis zasto integrirci imaju onaj zubic na jednom uzem rubu ?

Jesi li procitao proceduru stavljanja PIC-a u programator i proceduru programiranja?
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Jesam.. uglavnom na onom CON1, peti pin je ground i sad:
ako spojim na prvi pin dobijem voltazu 5.0V, ako spojim na drugi pin dobijem voltazu 0.0 V (a mora bi 13V??), a na cetvrtoj i petoj dobijem -0.7V

E sad, gdje bi mogao bit problem ako na drugom pinu ne dobijem 13V, dal mozes rec koji bi ti tu element mogao bit sumnjiv??

Plocicu sam pregledao vise puta sa jakim povecalom i nema kratkih spojeva (posto su vodovi jako blizu)

Pozdrav

ps:i jos me jedna stvar zanima, elektrolitski kondenzator C4, na shemi pise da + mora biti gorea na samoj slici programatora mi se cini da je obrnuto posto ne vidim one minuse..
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

E sad sam tek vidio, ja sam kupio 7500000013 CAB. MONITOR 2m DB9M-DB9Ž 1:1 MVK09SB-2 15.00 kn u chipoteci, ali nigdje ne pise da je to RS232 kabel, pa me zanima dal mozda onih 13V nema zato sto je mozda krivi kabel (mozda razlicit polozaj/broj pinova koji se koriste)????
r2d2
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

alen_z wrote:E sad sam tek vidio, ja sam kupio 7500000013 CAB. MONITOR 2m DB9M-DB9Ž 1:1 MVK09SB-2 15.00 kn u chipoteci, ali nigdje ne pise da je to RS232 kabel, pa me zanima dal mozda onih 13V nema zato sto je mozda krivi kabel (mozda razlicit polozaj/broj pinova koji se koriste)????
DB9 ne moze biti monitor kabel. to ti je RS232 kabel.
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

cudno, pise na njemu MONITOR... ne kontam, obicno za monitor ide VGA kabel sa tri reda
sad sam rastavio taj kabel i on je u redu, znaci u kablu nije problem!
Kako me to najvise nervira kad mi sve izgleda u redu a ne radi... stvarno ne znam zasto nemam na drugom pinu kod CON1 13V!!!
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

A cuj, tko ti to moze znati. Imas puno improvizacija tu. Trebao bi se drzati nekih pravila. Ispitati sve elemente prije ugradnje. Paziti na izvode poluvodica itd. Ja sam prije gradnje sve dobro proucio i prosao navedenu proceduru. Proucio sam i program IC prog i samu proceduru programiranja. Sto mi nije bilo jasno, pitao sam. Kad sam polemio elemente, programer je proradio od prve. Kad sam programirao prvi PIC - programirao sam ga od prve.
Izgleda da treba biti pedantan i strpljiv, te sve dobro prouciti i nauciti, a onda se dati na posao. Ovako - puno brljaveza = puno problema.
Ti si puno toga zaobisao. Zato ti se i dogadjaju pogreske koje se nikom ozbiljnom tko se bavi elektronikom ne bi dogodile (okretanje PIC-a u podnozju, iako i PIC i podnozje imaju oznaku !) !!! Razmisli o ovome prije nego se bacis na bilo koji projekt.
Ovo je dobronamjerna kritika.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

13V treba da se pojavi na navedenom pinu tek po pocetku programiranja, a na onim pinovima i treba da imas -0,7V jer programiranje nije u toku.
mozes videti jedino sa osciloskopom da li ti sve radi kako treba, i stavi u programu da vrsi proveru tek nakon izvrsenog programiranja.
ja ti preporucujem ponyprog, mnogo je brzi od ic prog i stabilniji
jedino je bitno da kad programiras sa ponyprog da nemas ni jedan program pokrenut osim njega.i zgodno je to sto pony prog mozes da povezes sa micro code studiom i da programiranje radis iz njega.
pogledaj na www.lancos.com
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Nikako da proradi jos uvijek.
Kupio sam PIC 12C508A i probao sa ICProg i sa Pony Prog-om i nece pa nece, icprog javlja error at 0000h, a pony prog javlja write error -21

Dovodim napon od 15.7V, a na drugom pinu (gdje treba bit 13V dok se programira meni bude 0.2V), ne znam kako da provjerim dal je ona dioda 13V ispravna??

poz
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Taj napon od 15,7 V ti je previsok. Treba biti tocno 15,0 V :!: 8)

Sala :!: :D

Koliko ti je star kompjutor? Neki noviji imaju munjen serijski port koji se svadja s AllPic-om.

Za onih 100kn sto si sinoc potrosio na travu cu ti srediti taj AllPic da radi :!: :wink:
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Komp imam malo vise od 3 godine...

Mjerio sam napon na nozicama T1 i T2, evo slika u attachu, mislim da tu nesto nije u redu, mozda sam krivo tranzistore okrenio mada sumnjam..

Znaci pri mjerenju napona kod ta dva tranzistora allpic je bio spojen na COM port, bio je pod naponom od 15V i postavljenim JUMPER1.. mozda ti pomogne ta slika sto sam ju napravio da mi pomognes :)

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... cement.jpg
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

problem rjesen, allpic radi.. u cem je bio problem?
odabran krivi port, umjesto com1 ja odabro com3 ne znam sta mi je bilo u glavi................ al nije bitno, bitno je da sam se 2 tjedna ubijao rastavljajuci ga i sastavljajuci ga po 100 puta i provjeravajuci ko budala dijelove koji rade...

pozz
[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by [eDo] »

Alen_z uopshte mi nisi jasan?!?Pljujesh Danijela ahocesh da koristish njegov programator?!?Ja sam od istog tog danijela narucio plocicu za taj programator jer sam delove imao u svojoj radionici ali mi nisi jasan uopshte da si samo napisao "AllPicProg" u google-u dosho bi do njegove stranice na kome je kompletan zip fajl sa svime shto je potrebno za ovaj programator.Inace sam plocicu uzeo kao podrsku njemu i njegovim projektima a mogao sam je napravit za dzabe.I taj programator radi 100%.Jao zashto je proshlo ono vreme kada se za ECA VRT DISK 98 placalo i po 20 nemackih maraka?Covek mu napravi programator,odradi ceo projekat sam objavi na internet-u sve znaci semu,nacrt plocice bukvalno sve.I ako pored toga stavi da moze kod njega da se kupi kit ili naruci samo plocica ljudi odmah pocnu sa pljuvanjem.

http://digilander.libero.it/ddanijel/allpic.htm
http://digilander.libero.it/ddanijel/allpic/allpic.zip

Nikad mi nece biti jasno...
"Master, I am here to serve you!!!"

http://www.dodaj.rs/f/2p/D2/3gK0C7Ua/do ... admins.jpg
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

[eDo] wrote:Alen_z uopshte mi nisi jasan?!?Pljujesh Danijela ahocesh da koristish njegov programator?!?Ja sam od istog tog danijela narucio plocicu za taj programator jer sam delove imao u svojoj radionici ali mi nisi jasan uopshte da si samo napisao "AllPicProg" u google-u dosho bi do njegove stranice na kome je kompletan zip fajl sa svime shto je potrebno za ovaj programator.Inace sam plocicu uzeo kao podrsku njemu i njegovim projektima a mogao sam je napravit za dzabe.I taj programator radi 100%.Jao zashto je proshlo ono vreme kada se za ECA VRT DISK 98 placalo i po 20 nemackih maraka?Covek mu napravi programator,odradi ceo projekat sam objavi na internet-u sve znaci semu,nacrt plocice bukvalno sve.I ako pored toga stavi da moze kod njega da se kupi kit ili naruci samo plocica ljudi odmah pocnu sa pljuvanjem.

http://digilander.libero.it/ddanijel/allpic.htm
http://digilander.libero.it/ddanijel/allpic/allpic.zip

Nikad mi nece biti jasno...
Zasto ti nece biti jasno? Objasnjenje ti je vrlo jednostavno. Ovi "majstori" koji misle da je sve sto drugi rade skupo, nemaju niti znanja niti prakticnog iskustva u izradi uredjaja, a time niti orjentaciju u cijenama i vrijednostima. Kad budu zivjeli od svog rada (ne na grbaci roditelja) onda ce malo drukcije cijeniti tudji rad, znanje i trud.
[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by [eDo] »

Smijeshko mislim da si u pravu.Svi su nezahvalni.Da sam na Danijelovom mestu uzeo bih i izbrisao nacrte pcb ostavio bih samo semu pod projekat a pored bi stavio da pcb mora da se kupi kod njega.Za ovaj projekat malopre te cujem alen_z kako citirash Danijela: "Gotovu plocicu mozete naruciti po ceni od 250din..."evo ja sam narucio plocicu sa poshtarinom i ostalim troskovima mi je izashlo oko 280 dinara to je neshto manje od 3,5evra.Nekima je to mnogo.Ajde razmislite koliko zapravo koshta profesionalna izrada PCB-a?Kada se uzme da ima ishtampan raspored elemenata gore,da su sve rupice kalajisane,i veze zashticene ovo je i tekako isplatljiv projekat.A kada tek uzmem u obzir da ceo kit koshta 8evra onda kada vidim ovako neke provale mi dodju smeshne.Shta ako narucish jedan pcb onda te to ne cini profesionalnim elektronicarem?Mislim da je smijeshko odgovorio na vecinu pitanja.U vreme inflacije smo se moji drugovi kolege organizovali i kupovali casopise Elektro zajedno jer nismo mogli da kupimo pojedinacno pa smo rekli da je najbolje da napravimo jednu kolekciju koju cemo svi koristiti.Delove smo uzimali na veliko jer nam se samo tako isplatilo...ljudi neznaju koliko je sada zapravo elektronika jeftiniji hobi nego ranije zato i ne cene...

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... C00308.JPG

r2d2

Post by r2d2 »

"[eDo]" kada si kupovao plocice od danijela? ja sam slao mail prije desetak dana mozda malo vise, ali ni glasa od njega.
[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by [eDo] »

plocicu sam narucio mnogo odavno ubrzo poshto je izashao taj programator ja sam narucio pcb.Jesi kontaktirao danijela na e-mail kao shto on i to trazi?
Ja sam koliko me secanje sluzi za ortaka narucio pcb na ovoj adresi:

http://sinel.cjb.net/
A mozesh i odavde direktno:
http://www.geocities.com/sinelyu/prodaja/index.html
pa programatori i tu ti je allpicpro za samo 10e i moj ti je savet da sve kupish tu jer ti je tako isplatljivije veruj mi ako samo uzmesh plocicu a delove tamo odakle si ispace ti skuplje nego da uzmesh ceo paket i da ne mislish.Na tebi je u svakom slucaju ali kada bih ja sada pravio uzeo bih ceo kit i samo izlemio za pola sata a cena mu dodje ista.Evo ja nisam nashao RS232 female pa sam morao direktno da povezem zice i po meni to nije gotov projekat.Vidi shta ti najvishe odgovara pa sam odluci samo sam ti rekao svoje misljenje i ja nemam nikakve koristi od gore navedenih sajtova tako da znash da ti ne mislim nishta loshe ili hocu da te za*e*em.p0z

Post Reply