TV frekvencije??
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
TV frekvencije??
Zanima me na kojim se frekvencijama krecu TV signali il kako ih vec nazvat, kolko znam, slika se salje odvojeno od zvuka i jedno je AM a drugo je FM..
Zanima me konkretno za HRT1 program, na kojoj se frekvenciji krece zvuk i dal je AM ili FM moduliran?
Pozdrav
ps:ako ima netko vise o ovoj temi slobodno neka da link il nesto
Zanima me konkretno za HRT1 program, na kojoj se frekvenciji krece zvuk i dal je AM ili FM moduliran?
Pozdrav
ps:ako ima netko vise o ovoj temi slobodno neka da link il nesto
neznam konkretno za hrt...
ali imas vise sistema prenosa i svuda je koriscena fm modulacija...
svaki sistem se razlikuje samo u razlici frekfencija izmedju zvuka i slike, i u tome kako je video signal 'zapakovan'.
ja sam uspeo sa obicnim fm predajnikom slati zvuk na tv, samo sto sam mu fekfenciju namestio oko 150MHz.
ali imas vise sistema prenosa i svuda je koriscena fm modulacija...
svaki sistem se razlikuje samo u razlici frekfencija izmedju zvuka i slike, i u tome kako je video signal 'zapakovan'.
ja sam uspeo sa obicnim fm predajnikom slati zvuk na tv, samo sto sam mu fekfenciju namestio oko 150MHz.
e druze tesko da ces to uspeti...
jer oni imaju jake predajnike a ti ne mozes napraviti ni priblizno jak kao njihov
mozda bi mogao ako bi tvoj predajnik bio nekoliko santimetara od antene, ili jos bolje vezan direktno za antenu....
a mozes naci pribliznu frekfenciju na neko samsungovom tv, novijem
oni imaju prikazivanje frekfencije u MHz kad trazis kanal
e zvuk ti je negde u opsegu +/- 5 MHz
jer oni imaju jake predajnike a ti ne mozes napraviti ni priblizno jak kao njihov
mozda bi mogao ako bi tvoj predajnik bio nekoliko santimetara od antene, ili jos bolje vezan direktno za antenu....
a mozes naci pribliznu frekfenciju na neko samsungovom tv, novijem
oni imaju prikazivanje frekfencije u MHz kad trazis kanal
e zvuk ti je negde u opsegu +/- 5 MHz
ma daj te ljudi
ko jos gleda zakon...
i onako nasi predajnici bi mogli eventualno ometati sliku kod komsije, nista dalje...
meni se baba i deda stalno zale kad se igram sa tc om jer im onda slika poludi, a i kod komsije pocne malo zezati sliku, a na mom tv u sobi nista...
da me nece neko tuziti zbog koriscenja tca???
to sa zakonske strane nema sta da te brine...
ko jos gleda zakon...
i onako nasi predajnici bi mogli eventualno ometati sliku kod komsije, nista dalje...
meni se baba i deda stalno zale kad se igram sa tc om jer im onda slika poludi, a i kod komsije pocne malo zezati sliku, a na mom tv u sobi nista...
da me nece neko tuziti zbog koriscenja tca???
to sa zakonske strane nema sta da te brine...
Sto se tice predajnika na 1GHz (1000MHz) nije nemoguca misija - to su frekvencije koje se redovno koriste za ATV (amaterska tv) i postoji brdo shema na tu temu po netu.
Druga je stvar sto treba podosta znanja o VF-u da bi se jedan takav uredjaj napravio i pustio u pogon.
Eksperimentalno mozes napraviti oscilator na 1GHz i obicnim analognim satelitskim receiverom (naravno bez tanjura samo komad zice kao antena) primati av signal.
Modulacija i slike i tona ti je FM - ton je pomaknut za nekih 6,5 MHz (mono) i 7,02-7,20 MHz stereo.
Ima jedna zgodna shemica iz Elektora pa mozes dio toga iskoristiti za svoj projekt.
To bi bilo...pozdrav...
Druga je stvar sto treba podosta znanja o VF-u da bi se jedan takav uredjaj napravio i pustio u pogon.
Eksperimentalno mozes napraviti oscilator na 1GHz i obicnim analognim satelitskim receiverom (naravno bez tanjura samo komad zice kao antena) primati av signal.
Modulacija i slike i tona ti je FM - ton je pomaknut za nekih 6,5 MHz (mono) i 7,02-7,20 MHz stereo.
Ima jedna zgodna shemica iz Elektora pa mozes dio toga iskoristiti za svoj projekt.
To bi bilo...pozdrav...
znma da kaznjiva, ali iskreno zabole meSmjesko wrote:@pedja, trebao bi znati da je svako ometanje kaznjivo, pa i radio-ometanje ! Druga stvar je koliko je pravna drzava djelotvorna na kojim prostorima.
kad oni kreteni na vlasti mogu krasti milione i voditi drzavu u propast, mogu i ja da onda da radim sto hocu
-
- Napredujem
hehe, e sad bi ti ko Tesla *izdarije radioalen_z wrote:@Smjesko
poslije ovoga cu rusit avione iz svoje sobe preko lc oscilatora

sto se tice ovoga za bezicne telefone - frekvencija ti je mislim od 43 do 50 MHz
imas ovdje http://www.astro.hr/ucionica/radioastronomy/upotreba/
ne samo za telefone vec za sta god se sjetis

Aj bas da probam nesto slat od 43 do 50MHz .. dal ima zna netko kako ide ona formula preko koje se odredi kapacitet kondenzatora i induktivitet zavojnice za odredjenu frekvenciju??
zanima me jos dal se razgovor izmedju baze i stanice salje kao kod radija, ili je nesto digitalno u obliku paketa??
pozz
zanima me jos dal se razgovor izmedju baze i stanice salje kao kod radija, ili je nesto digitalno u obliku paketa??
pozz
-
- Napredujem
gaddem...ovo me podsjeca na film "SNATCH" (iliti "ZDRPI I BRISI"), kad debelog Tyrona maltretiraju ona dva mafijaša...usporedba sa bijegom zeca ispred dva dobermana....prejeben film (btw.bit ce na RTL-u u cetvrtak oko 22h mislim...)Smjesko wrote:@ za sve buntovnike s razlogom i bez razloga
Mozete vi u biti raditi sto hocete, dok to nekome ne zasmeta jako. Tada se netko jako naljuti i posalje svoje pse da traze tko to tamo talasa. A onda ako taj tko talasa ne zna (a obicno ne zna) kako se skriti, psi ga uhvate i jako jako ugrizu.