imam mali problem...pri reprodukciji signala koje se pojacavao osim muzike se cuje i nesto tipa brujanja...i to se ne prekine nakon nekog vremena vec se cuje cijelo vrijeme...da li je problem mozda u stabilizaciji napona??jer nije izvedena...pojacalo radi na naponu od 40 V istosmjerno..ako je problem u stabilizaciji neka netko napiše vrijednosti kondenzatora za stabilizaciju i njihovo spajanje!
koliki su ti elektroliti u napajanju?? Izlazni napon iz trnsformatora poslije greca? jer je ispravljeni veci 1,41 puta ako se nevaram! a tu bi trebali biti elektroliti najmanje 3300uF do 4700 na 40V!
na izalzi graetza napon je ostao isti!jer ovo sto ti kazes da mora biti veci za 1.41 puta to je maksimalna vrijednost(to mi multimetar ne moze pokazat)..a poslije graetza nema nikakvih elektrolita vec direkt na pločicu...zato mi treba vrijednost kapaciteta!
Spojio si direktno sa greca na pojacalo?
Rekao ti je nedim koji elektroliti trebaju samo ce ti trebati dosta viseg napona, 63V najmanje+sto ces morati nekako sniziti napon na izlazu za 1.41 puta (jer se poslije elektrolita "povecava" napon za toliko)
Koliko je W pojacalo?
Pretpostavljam 30-ak?
Zanimljivo...Obicno pojacala te snage imaju +/- 40V, a ne samo 40V!
120/40 daje 3A tako da ti treba negdje 4700u elektrolit najmanje, pozeljno bi bilo jos 2200u u paraleli!
kad vec nema filtracije stavi na grec 4 kondezatora od po 0,1uF izmedju svake nozice integrisanog greca a ako nije intgegrisan skuzi sam gdje da ih zalemis!!! Ako ne kontas ja ti neznam bolje objasnit!!!
Sta cu sve cuti danas (juce, pisem u 1:12 AM )
Kako mislis da 0.1u izdrzi udar basa na 100W pojacalu?
Shenda u pravu si, oko 2000u po amperu!
@TBWS4E razlika izmedju +40V je sto tako imas samo na +prema masi 40V!
A kod +/- 40V imas od plusa prema masi 40V i od - prema masi jos 40V tako da je to ukupno 80V!
Moze da ti bruji zbog loseg napajanja (los trafo ,slabi elektroliti),zbog losih izlaznih elektrolita,neoklopljenih kablica koji provode nf signal,lose mase pojacala......
TBWS4E wrote:sve je to spojeno..napravljena pločica i zalemljeni elemnti!!!sve je to u redu!ali mi samo treba to za stabiliziranje napona!
otici cu u pon po te kondenzatore!
mlada naso hvala na objašnjenju!
Aj ubaci slike i nesto malo o pojacalu na podforum "gotovi projekti"
to ću napravit čim mi završi matura...problme je što pojačalo nema napravljenu kutiju pa to sve izgleda malo ružno...moram napravit kutiju i još neke finese i to je to!!pa ću tada stavit shemu i slike