Valjda ce biti nesto revolucionarno
Chipoteka vjerovatno prodaje velike kolicine!
Hehe, iskreno se nadam
Bit ce to jos jedan "perpetuum stabile"
"1. Gde u hrvatskoj izraduju zeljezne i plasticne "modele" po mojoj zelji (mogu biti razlicite radnje), cijena mi nije bitna."
- Premalo informacija da bi dobio ikakav suvisao odgovor. Ima firma Tehnix koja radi dosta egzoticne stvari. Pokusaj s njima stupiti u kontakt.
Lol, evo primjera, ja izradim naprimjer zeljeznu plohu duzine 20 cm, visine 20 cm i debljine 2 cm, i oni naprave to po mojoj mjeri, (nekada sam znao gde to ima, ali nazalost ta radnja vise ne postoji

)......
2. Trebam sondu/e za PC osciloskop (koji koristi zvucnu karticu kao ulaz), te me zanima dali mogu koristit onu sodnu koju dolazi sa oscilatorima...
- Ovo mozes i sam napraviti. Raskopaj jednu sondu od industrijskog osciloskopa.
Da i mislio sam to, ali nisam bio siguran dali je to ok, pa sam rade pitao, nikad nisam radio sa osciloskopskom sondom preko zvucne.... a kazem industrijski osciloskopi zauzimaju pono mjesta + da nisu bas prakticni/prenosivi.....
3. Na ovo nisam obracao previse paznje i nebi htio sad izgubit vrijeme trazeci o tome, zanima me na koji nacin mogu mjerit Elektromagnetska polja/aktivnost oko magneta (slicno EMR.... itd....)
- Ampermetri za jake struje koriste strujne transformatore za mjerenje tih struja. Ovisi, jesu li struje istosmjerne ili izmjenicne, kao i njihova frekvencija u ovom drugom slucaju.
Hmm, znam,, ne pasu mi ovde bas ampermetri...... za to cu malo vise istarzit i javit ovde...
. Ovo nije bitno ali postoji li bilo gdje da izraduju "modificirane" el. elemente po moji zelji,, malo smjesni zahtjev ali sta cu,, (nemora biti unutar hrvatske)
- El. je kratica za "elektricni" ili "elektronicki" ???
Za oboje ces morati kontaktirati kineze.
elektronicke,, hehe,, toga sam se i bojao ;(
- Za eksperimente sa supravodljivoscu treba puno novaca !
Nije supravodljivost,,, mada bi se moglo reci da je nesto blisko (barem u smislu magnetizma)
@MladaNada, jest perpetuum mobile ako se ocekuje da ce ici, ali ovo ce tesko ici i za to ja to u sali zovem "perpetuum stabile"!
Covjek se vjerojatno zeli igrati s magnetskom levitacijom. Nekima je poznato da je japancima i francuzima trebalo godine rada i ulaganja dok nisu napravili svoje vlakice koji lebde na magnetskom jastuku. Mislim da ce nas kolega to tesko ostvariti, iako mu drzim fige da uspije, bilo to ovo sto sam predpostavio da jest, ili pak nesto sasvim drugo.
Nije rijec ni o levitaciji nazalost....
Ali sta ce mu osciloskop za to?

dobro pitanje....
....svima hvala, raspitat cu se za Tehnix .....