Shama za CCFL (neon) Inverter!!

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
TGCVugi

Shama za CCFL (neon) Inverter!!

Post by TGCVugi »

Pozdrav!!
Ja sam novi ovde i odmah trebam pomoc.. ;)
Dakle ovako, trebam najejednostavniji Inverter (bez IC-ova za kontrolu svjetlosti,, voltaze cca 110-150 V) za neonsku lampu (ccfl).
I bio bi zahvalan ako netko zna raspored pinova za CDT079y (to je "trafo" koji se koristi u LCD monitorima na inverterima. Imam ih u velikoj kolicini pa bi bi zahvalan ako netko ima shem za inverter gde ih mogu koristit.
Dolje je slika (vlastorucna "shema" CDT079y, buduci da na internetu nema nikakve informacije o tome, a trenutno nemam ni skener ni fotoaparat da stavim sliku),,
Image
Firkragg

Post by Firkragg »

Royer naravno.

Ulazni napon 150V? to mi izgleda malo cudno i puno.

Oko transformatorica ti nemogu puno pomoci... trebao bi imati 2 identicna primara za 'push pull' i po mogucnosti jedan za povratnu vezu ako se koriste BJT umjesto mosfeta.

Mozes li izmjerit primarne namotaje transformatorica?
TGCVugi

Post by TGCVugi »

ups, nisam napisao, mislim na izlazni napon ;), ulazni bi trebao biti od 9-12 V,,
Firkragg

Post by Firkragg »

Pozdrav.. evo jednog inverterica, jedino sto nznam za je transformator ali buduci da velika vecina CCFL invertera koristi ovakav royer transformatoric bi trebao biti prilagodjen.
Kopo sam po internetu al nisam mogao naci postenu aplikaciju s dimenzioniranim komponentama!

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... IRF520.jpg

Ako te bas zanima ima i sa bipolarnim tranzistorima ali treba im namotaj za povratnu vezu, i mosfet verzija je po meni puno bolja.
TGCVugi

Post by TGCVugi »

Puno ti hvala!!

Da i ja sam trazio po netu za to ali nista, vecinu sta sam nasao je sa mogucnoscu prilagodivanja ili je sema "natrpana" sa komponentama koje uopce "netrebaju",,, ;)
Firkragg

Post by Firkragg »

Royer se koristi zbog dobrog crest faktora (sinusoidalni izlazni napon), ba cak i kad se dodaje IC on je obicno buck konverter koji se dodaje uz royer.

Samo je bitno da je transformatoric OK... ako je prije bio koristen uz royer nebi smjelo bit problema.
Post Reply