Poklanjam!

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

mbruck
Pravo uznapredovao :)

Poklanjam!

Post by mbruck »

Ljudi dragi!

Odavno sam prešao na Atmel AVR procesore, pa mi je ostalo nešto materijala od "old" Atmel 8051 serije. Rado bih to poklonio, ali se bojim da ne ode u "gramzive" ruke, točnije, kad je već džaba onda bi ga svak uzeo pa makar mu i netreba.

Radi se o:

Programator PG302,
Hardwerski emulator 89Cx8051 (20 pin) i AT89C52 i AT89S8252 (40 pin) kontrolera (dodatak za PG302)

4 x AT89C2051
3 x AT89C4051
1 x AT89C52 (plccc)
2 x AT89S8252 (+1 na emulatoru)

Otvaram raspravu.

Pozdrav!

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 7_2019.jpg
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Evo neka uzme groovy on voli Atmela :wink:

A ono za "gramzive ruke" si ipravu :D Pogresno si postavio temu trebao si u fr*e samples :D
STIPA
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: Poklanjam!

Post by STIPA »

Pozdrav,

ako ti se nitko do sada nije javio za programator , ja sam zainteresiran za njega, a ako treba dajem i financijsku nadoknadu za njega
abc

Post by abc »

mbruck u kom jeziku radis i koji hardverski alat koristis za avr atmel.

nesto se vec duze vremena spremam da predjem sa pic-eva na avr ali nikako, pa ako imas neki savjet inace radim u c-u i skinuo sam winavr i instalirao i avr studio i on radi fino sa winavr c kompajlerom i neke radove sam prebacio u c i kompajler ih iskompajlira.

Sada treba taj hex da ubacim u neki avr atmel mc ali jos do sada nisam:)
Groovy

Post by Groovy »

Covek je iz Mostara pa bi skuplje bilo njemu da meni posalje nego da ja ovde kupim tako da ja ispadam iz kombinacije
Pozdrav
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

e za ovim integralom tragam vec pola godine a to jest AT89C2051 i sad ga vidim kod tebe nemogu da vjerujem.e maistore samo reci koliko kosta odma uzimam pa et da se dogovorimo :D :D :D :D
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Hocu i ja nesto, a i ja sam u Tuzli :D
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

nema trax kod nas nista kupit imamo onog midu a kod njega nema nista bezveze samo osnovni elementi zato ja tragam za ovim integralnim pola godine treba mi ko oci u glavi :lol: :lol: :lol:
mbruck

Za ABC

Post by mbruck »

Za abc...
nesto se vec duze vremena spremam da predjem sa pic-eva na avr ali nikako, pa ako imas neki savjet inace radim u c-u i skinuo sam winavr i instalirao i avr studio i on radi fino sa winavr c kompajlerom i neke radove sam prebacio u c i kompajler ih iskompajlira.
A zašto prelaziš na AVR? I PIC-evi su veoma dobri. No svako ima neke razloge.

Ja dugo radim u BascomAVR-u, a također (koja koincidencija) prelazim na C i to baš kombinacija WinAvr i AVR studio. Za WinAvr ima stvarno dosta primjera, a mnoga toga, uključujući i super forum sa super podrškom za početnike, pogledaj na www.avrfreaks.net. U stavi ovo je najbolja stranica za AVR-ove po mnogima.

Što se tiče hardwera: Za programiranje koristim Atmel AVRISP. Super mali i jeftin programator. Sada ima samo verzija AVRISP MKII, jer se ovaj moje više ne proizvodi. Neki dan sam ga greškom spalio pa čekam MKII.
Dalje imam AvrEasy3 razvojnu ploču od MikroElektronike (www.mikroe.com). Ako ti misliš nešto uzimati od njih, preporučio bih ti BIGAVR, zato što na njemu možeš koristiti velike AVR-ove, a veoma lako možeš napraviti prelaze da sa njim koristiš i "normalne" AVR-ove. No ako ti je to teško, onda uzmi AVREasy4. Nećeš se prevariti ni u jednom slučaju. Ploče su dobre i jeftine. Omdah uzmi i LCD, GLCD, LAN karticu jer če ti poslije biti teže uzeti. Ja nisam pa mi sad žao, a muka mi naručivat.
mbruck

Ko oči u glavi...

Post by mbruck »

e za ovim integralom tragam vec pola godine a to jest AT89C2051 i sad ga vidim kod tebe nemogu da vjerujem.e maistore samo reci koliko kosta odma uzimam pa et da se dogovorimo
U redu. Pošalji adresu. Šaljem sva 4 komada. As I promise, poklanjam.

No ako me sjećanje ne vara u Čipoteci (Zagreb) ih ima i to po cjeni otprilike 3Km.
Da, da:
UP 89C2051 DIP20 AT89C2051-24PI ATMEL 9.50 Kn
UP 89C4051 DIP20 AT89C4051-24PI ATMEL 11.60 Kn

Stoga mi nije jasno kako si tragao za njima toliko dugo? Da si prije objavio ja bih ti ih kupio i poslao. Ustvari, ne bih, nego bih ti poslao ove moje fr*e of charge. 8)
mbruck

Izdaja....

Post by mbruck »

Hocu i ja nesto, a i ja sam u Tuzli Very Happy
Trax? :shock:
Pa kako bi se osjećali tvoji PIC-evi kad bi saznali da tražiš Atmele?
mbruck

Tic-tac, tic-tac

Post by mbruck »

Pozdrav,

ako ti se nitko do sada nije javio za programator , ja sam zainteresiran za njega, a ako treba dajem i financijsku nadoknadu za njega
No,no. No money.
U stvari može od ABBA-e. :wink:
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

ma kaki netreba 4 komada treba mi jedan a nemoze to tek tako dzaba ev adresa .maka dizdara 26 75000 tuzla smajic samid
a za cijenu cemo se dog
:wink:
abc

Post by abc »

mbruck mislio sam da pravim hardverski dibager i programer neznam kako se zove jtagmk ili sk500 ili kako se vec zove kod njih ,imam neke hex za njega i sheme sa neta mislim bas sa avrfreaks ili je tamo bio link za isti.
ISP programer moze da se jednostavno napravi ali samo za serijsko programiranje, ako greskom zakljucas ili krivo setujes interni oscilator ili slicno sa njime vises nemozes da reprogramiras isti avr pomaze samo paralelni programator odnosno sk500 ili taj jtagmk ili kako se vec zove a i neki avr imaju mogucnost hardverskog dibagiranja pa ako jos radi, vesekja.

Ne napustam ja pic-e definitivno ali jako su skupi u odnosu na avr, znaci za iste procesorske mogucnosti 50% skuplji i toliko i sporiji gledano sa cpu strane, jedino mislim da pic-evi imaju bolje i brze ad konvertore od avr-a, ako ga pic podrzava i sto se tice uputstava tu su daleko bolji od atmela cak i atmelasi citaju mikrochipove pdf.

To ti je nesto slicno kao intel i amd gdje je ovaj drugi brzi i jeftiniji ali je prvi malo stabilniji u radu.
mbruck

......

Post by mbruck »

ISP programer moze da se jednostavno napravi ali samo za serijsko programiranje, ako greskom zakljucas ili krivo setujes interni oscilator ili slicno sa njime vises nemozes da
Da, ako imaš vremena za to i DODATNI programator s kojim ćeš isprogramirati 2 MCU unutra. :roll::Treba ti programator da napraviš programator. Intresantno ha?
Odmah da ti kažem odustani od samostalnog pravljenja. Po meni, ne isplati se. Sad ima jako lijepih i jeftinih kombinacija ISP+JTAG. Primjer: http://www.miklobit.com/JTAG_TWICE.530+ ... w__.0.html. 35 dolara!!!. Ja imam (eto i zaboravio sam na njega :)) njihov JTAG, ali ga ne koristim pošto u to vrijeme Bascom ne podržava ICD. Sada sam se navikao i dovoljan mi je AVRISP. Zadnje kako radim je da u AVR isprogramiram samo bootloader i dalje ga reprogramiram preko RS232. Ovo je veoma korisna opcija jer možeš reprogramirati firmare uređaja "daljinski", samo omogući rs232 konekciju. Ja to radim sa Tibbo EM202 modulima (www.tibbo.com), jer su mi (slučajnost) u zadnje vrijeme projekti većinom vezani za komunikaciju. Sada samo pošaljem novi hex prema uređaju (na drugom kraju zgrade) i reprogramiram frimware.
ako greskom zakljucas ili krivo setujes interni oscilator ili slicno sa njime vises nemozes
Sa JTAG nisam uspio oživiti dva ATMega8.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Poklanjam!

Post by trax »

mbruck wrote:Programator PG302,
Hardwerski emulator 89Cx8051 (20 pin) i AT89C52 i AT89S8252 (40 pin) kontrolera (dodatak za PG302)

[[[4 x AT89C2051]]]
3 x AT89C4051
1 x AT89C52 (plccc)
2 x AT89S8252 (+1 na emulatoru)
Gdje onda idu ove ostale stvarcice? Meni? :)
abc

Post by abc »

To sa bootloaderom rade i picevi i to mi je poznato.
Imam ja programator koji programira i dosta avr a i napraviti jedan preko lpt porta sa jednim 74 ic nije problem.

To mi je poznato da sam jtag radi samo serijsko programiranje i nemoze popraviti nista. Ja imam neki kupovni univerzalni programer ali proizvodjac ga vise ne proizvodi i ne osvjezava firmvare i softver za njega tako da ne programira novije avr-e inace radi isp programiranje u kolu i paralelno programiranje u podnozju programatora ali i za neke avr morm da imam adapter jer je programator vise orjentisan na pic i eeprome, a manje za avr i intel derivate.

Mislio sam da napravim tako nesto
http://www.scienceprog.com/avrjtag-clone-in-action/

A ima na ruskim sajtovima prakticno kopije jtagice ali u smd varijanti dosta teske za lemljenje jer nemam fen na vruci zrak samo lemila a koriste one najsitnije mc-e a sama prepravka samo jos komplikuje stvar.
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

mbruck de ako vec nisi poslo dio posalji na ovo ime i prezime smajic nermina
jer mi nece otac biti tu :lol:
mbruck

Adresa:

Post by mbruck »

koja je adresa od Nermine?