sad nesto kontam da i ja napravim jednu bubicu posle dugo vremena (svojevremeno sam ih i ja pravio nekoliko radi zezanja pa spajao mic,kasetofon,telefon...),bila je to prava radiostanica !
cak sam ukljucivao komsije u program!!
koliko je samo treba palo na tu foru kad ih pozdravim "preko radija" i to jos u svojstvu voditelja,tonca... radiostanice!
e sad imam pitanje za druga starog posto je on za ovu oblast najkompetentniji...
opstepoznato je da ove obicne bubice za 1-2 tranzistora pate od bolesti nestabilnosti frekvencije i to im je glavna mana.
da li bi moglo da se napravi da oscilator radi sa kvarcom a da se koristi onda amplitudna modulacija?
time bi se izbjegao problem nestabilnosti.
doduse am pruza malo losiji prenos zvuka od fm-a ali meni licno to nije bitno za neke moje potrebe.
ustvari sta bi se culo uopste na fm prijemniku kada bi primio am signal
ja imam neki mali skenercic i probavao sam da slusam prijem sa cb stanice koja ima i am i fm i zvuk je bio normalan osim sto je na am jacina zvuka bila slabija.
nigdje nisam vidio da neko razmislja na ovaj nacin a po meni bi bilo bolje napraviti stabilan predajnik a onda za njega napraviti poseban prijemnik ako vec nemoze da se cuje na klasicnom fm-u.
nekoliko puta mi je dolazilo da probam da napravim ovu am bubu ali nije mi se nikad dalo da to i uradim.
e sad da vas cujem a posebno druga starog!