pozz
pojavila se potreba preraditi ( opametiti ) vanjski retrovizor .... radi se o tome da , kada ubacim u rikverc , retrovizor bi se trebao sputiti skroz dole ( kako bi se video ivičnjak ) a izbacivanjem iz rikverca ,trebao bi se vratiti " u normalu " ( na početno stanje )
radi se o Peugeot 301 .
ima li neko ideju kako to odraditi .... ?
memorija vanjskog retrovizora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: memorija vanjskog retrovizora
Da li ima senzor pozicije ogledala, ili su samo "glupi" motori u retrovizoru?
Pedja , da ih ima , znao bih što i kako .... nema ništa ... običan glupi motorčić ... klasičan retrovizor .
Nista pametno ne moze da bude dovoljno precizno.
Mozes meriti vreme koje motor putuje dole, a kraj detektovati porastom struje motora. Pa isto to vreme ici gore. Ali to ce biti dovoljno neprecizno da nece vratiti ogledalo u isti polozaj.
Mozes meriti vreme koje motor putuje dole, a kraj detektovati porastom struje motora. Pa isto to vreme ici gore. Ali to ce biti dovoljno neprecizno da nece vratiti ogledalo u isti polozaj.
Pedja , preciznost od + / - milimetar dva je u toeranciji ..... za dole je dovoljno da ode do kraja . mislio sam nekako odraditi brojač ili vremena ili položaja ili bilo čega drugog dok ide dole , pa kada se izbaci iz rikverca da brojač odbrojava do nule ...... ili nešto u tom stilu ....
ili bi bilo pametnije naći retrovizore koji imaju i memoriju ? samo je pitanje , od kojeg auta i za koju cenu ?
ili bi bilo pametnije naći retrovizore koji imaju i memoriju ? samo je pitanje , od kojeg auta i za koju cenu ?
Pa ako nemas senzor, onda ti ostaje vreme, i to preko detekcije struje.
Komplikovano izvesti bez mikrokontrolera...
Od drugog auta znaci da moras komplet instalaciju za retrovizore ubaciti, sa modulom koji to kontrolise.
Komplikovano izvesti bez mikrokontrolera...
Od drugog auta znaci da moras komplet instalaciju za retrovizore ubaciti, sa modulom koji to kontrolise.
instalaciju nije problem uraditi ... samo , pitanje je , jel taj modul nezavistan , ili je zavistan od centralnog kompa ( BSI )
ako je nezavistan , bit će to samo par žica pride i zamena konektora za novi , sa više pinova ...
ako je nezavistan , bit će to samo par žica pride i zamena konektora za novi , sa više pinova ...
mislim da sam smislio način .... trebat će mi jedan timer , jedan relej dupli preklapajući i dosta nerava sve to složiti . na dole ide direktno a na gore preko tajmera i releja .....
Super. Obavesavaj nas o napretku...