Pomoć oko izrade vodova na bušenoj pločici
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Pomoć oko izrade vodova na bušenoj pločici
Dobar dan! Zanima me kako bi se najlakše povezivale el. komponente na bušenoj pločici ( tj. perfboardu ). Pokušao sam samo nanositi lem, no rezultat je taj da lem samo probiej na drugu stranu. Hvala unaprijed na pomoći.
Re: Pomoć oko izrade vodova na bušenoj pločici
Koristi zice iz UTP kabla. Mogu ostati u izolaciji ili sa skinutom izolacijom. UTP CAT 4 ILI CAT 5. CAT 6 je isuvise tvrd i nesto su deblje zice. Moze jako lijepo izgledati-imitacija stampanih vodova ako se komponente dobro rasporede. Posto sam mator-60-tih godina nije se mogao kupiti kasirani pertinaks a o vitroplastu se moglo samo sanjati. Lemne tacke smo stavljali suplje nitne i tako imitirali stampana kola.-Podloga pertinaks ili tekstolit-slican vitroplastu-vidjelo se tkanje u smoli.-
pOz
pOz
pozz Lafe jarane stari .... ja sam bio još gori kada sam počinjao .... prešpan papir , natučene bakarne zakovice ... ( jasno , najpre na osnovu šeme napraviti raspored čvornih tačaka ) i udri po lemljenju . lemili smo ili direktno nožice samih komponenti .... a ako nisu bile dovoljno dugačke , produživali smo ih običnom telefonskom žicom ( belo - plavom , a ko je bio spretniji / sretniji , došao je i do raznobojnih žica , od , takozvanih telefonskih " parica " ....) . poslije , kada je bakropert postao dostupniji , lakom za nokte smo , uz pomoć šablona od starog RTG snimka , crtali vodove i jetkali pločice . dolaskom vitroplasta i markera sa alkoholnom bazom ... tu su pločice već bile skoro kao profi .... danas ili transfer tonera ili fotopostupak ....
Uredu, hvala.No ne zanima me izrada PCB pločice, nego izrada vodova na protoboardu. Može li se umjesto žila UTP kabla koristiti tanka žica ili tako nešto?
naravno da može . upravo na tome što smo LAF i ja napisali , mogao si vidjeti što ti je činit . danas nije teško bilo gdje na ulici naći stari telefonski kabel .... u njemu imaš gomilu raznobojnih žica ... što olakšava preglednost .... a ako skineš izolaciju i odmah po završetku lemljenja , pločicu zaštitiš ... dobiješ lepu imitaciju pločice . možeš upotrebiti i bakarnu foliju narezanu na trake odredjene širine . i ovde vredi da treba zaštita .