Ne razumijem se bas ni ja u te stvari, ali ovo je sigurno:
1. Moras izdvojiti dio peltier-a koji grije napolje, da nema nikakve veze sa unutrasnjosti frizidera. Ako to ne uradis dobro onda ti je sve uzalud jer ces ujedno i da grijes i hladis frizider
2. Moras imati dobru izolaciju (stiropor, pjena, ili sta se vec koristi)
3. Ventilator ti mora hladiti topli kraj peltier-a, ne smije biti otvorena rupu u frizideru gdje ce ulaziti topli zrak
4. Ako mislis sa peltier-om da hladis vodu koja ce cirkulisati kroz originalni "radijator" u frizideru, onda ces tu imati dodatne gubitke
Mozes staviti tog peltier-a tako da on bude "u zidu" frizidera, nesto kao na slici dole. Izbusis rupu na frizideru taman da se uklopi peltier, i onda fino zasilikoniras okolo da ne ulazi topli zrak. Pored toga, stavis 2 ventilatora, jedan unutra drugi napolju, tako da se topli kraj hladi efikasnije a da se unutra (hladni kraj) zrak distribuira bolje. Naravno, stavis i dva velika aluminijska hladnjaka (na oba kraja peltiera), pa onda na to ventilatore.
Druga opcija je da napravis externi hladnjak pa da ubacujes hladan zrak u frizider:
http://www.diyphysics.com/2013/03/31/co ... t-housing/ ali ne znam gdje ces izbacivati topli
P.S. Ne znam sta ces sa kondenzatom... Moraces napraviti odvod kondenzata vjerovatno, znaci neka posuda i crijevo ispod peltiera jer ce se na njemu kondenzovati voda.
- obodin.jpg
- DIY refrigerator
- (25.74 KiB) Downloaded 3 times