Pozdrav
Trebao bi mi neki dobar savet , imam napajanje 24vdc koje spustam
na 5 vdc preko mc34063 zatim taj napon na 3.3 vdc
Napon 3.3vdc mi je potrebno spustit na 2.8vdc .
Svi navedeni naponi su mi potrebni , sturja je oko 0.5A
Na linku se nalazi šema bez spuštanja na 2.8vdc da li ima neka dioda
koja obara napon 0.5 ili da idem dijeljiteljem napona ili neka treca opcija ?
http://imgur.com/a/gm5Fg
Hvala lijepo
DC-DC konverter
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: DC-DC konverter
A da 5V spustiš na 2.8V putem LM317 ?
Računaš s tim da da će struja kroz +5V granu biti jednaka zbroju struja: trošilo na +5V grani plus struja kroz 3.3V granu plus struja kroz granu od 2.8V.
Tak da će kroz +5V granu ići podosta struje...
Računaš s tim da da će struja kroz +5V granu biti jednaka zbroju struja: trošilo na +5V grani plus struja kroz 3.3V granu plus struja kroz granu od 2.8V.
Mislim da ne bi trebao imat problem sa strujom jer mc34063 ide do 1.5A a po mojim proracunima moj potrosačMaki wrote:A da 5V spustiš na 2.8V putem LM317 ?
je negdje oko 0.5A.
A mislio sam to odradit jednostavnije bez dodatnog regulatora :Q
odradit zenericom regulator? stavit dvije schottky diode?
Dobra idejaBlack wrote:odradit zenericom regulator? stavit dvije schottky diode?
Da li si koristio neke schottky diode sa 0.5 Vf imas li neku oznaku ??
nažalost nemam oznaku... Morat ćeš se malo pomučit
Svaka sotki moze da ima pad napona od 0,5V. Samo je moras opteretiti dovoljnom strujom. Napon na diodi zavisi od struje, tako da to i nije neki stabilan napon.
Isuvise malo informacija si dao da bi ti neko dao konkretan predlog.
A ne vidim ni gde je problem ubaciti jos jedan regulator. Cena im je smesna. Osim ako se ne radi o seriji od nekoliko desetina hiljada komada, pa da se pomucis sa necim.
Isuvise malo informacija si dao da bi ti neko dao konkretan predlog.
A ne vidim ni gde je problem ubaciti jos jedan regulator. Cena im je smesna. Osim ako se ne radi o seriji od nekoliko desetina hiljada komada, pa da se pomucis sa necim.