DC motor speed controller
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
DC motor speed controller
Dobar dan..
Hobista sam u elektronici pa stoga imam dosta nepoznavanja..
Naime, skinuo sam iz AKU bušilice motor sa glavom (gearbox) da preradim u nešto drugo. Za taj projekt mi treba regulator brzine vrtnje al mi ne odgovara onaj orginalni potisni sa bušilice. Želim da bud potenciometar.
Spojim motor direktno na ispravljač i vrti savršeno čak i pod opterečenjem što mi je i potrebno.
Naručio sam sa EBAYa par tih kontrolera i svi su mi odmah riknuli Gledam malo po netu te sheme za samogradnju, ma ima ih na stotine i skoro svi slični a opet svaki različiti, pa čitam malo komentare: treba ovo treba ono, ovako, onako...itd..eh sad.. na šta moram obratiti pozornost?? Motor je 12v, a imam i jednog od 18v.. ima li razlike u shemama??
LP
Hobista sam u elektronici pa stoga imam dosta nepoznavanja..
Naime, skinuo sam iz AKU bušilice motor sa glavom (gearbox) da preradim u nešto drugo. Za taj projekt mi treba regulator brzine vrtnje al mi ne odgovara onaj orginalni potisni sa bušilice. Želim da bud potenciometar.
Spojim motor direktno na ispravljač i vrti savršeno čak i pod opterečenjem što mi je i potrebno.
Naručio sam sa EBAYa par tih kontrolera i svi su mi odmah riknuli Gledam malo po netu te sheme za samogradnju, ma ima ih na stotine i skoro svi slični a opet svaki različiti, pa čitam malo komentare: treba ovo treba ono, ovako, onako...itd..eh sad.. na šta moram obratiti pozornost?? Motor je 12v, a imam i jednog od 18v.. ima li razlike u shemama??
LP
Re: DC motor speed controller
U zavisnosti od toga koliko precizno mora biti postavljena brzina bira se vrsta PWM kontrolera.
Ako brzina mora biti vrlo precizna i konstantna bez obzira na opterecenje, moras izabrati
tip kontrole sa povratnom spregom, gdje kontroler uporeduje stvarnu i zadatu brzinu i sam
vrsi fina podesavanja.
Ako ne treba tako precizna kontrola, svaki kontroler sa 555 kolom ce odraditi posao, a ako treba
precizna kontrola, probaj procitati ovu temu:
http://www.elitesecurity.org/t103771-Re ... -DC-motora
Moze i drugacije, sa drugim kolima, ali ovo je sustina, da se u pauzama PWM-a kontrolise
stvarna brzina.-
pOz
Ako brzina mora biti vrlo precizna i konstantna bez obzira na opterecenje, moras izabrati
tip kontrole sa povratnom spregom, gdje kontroler uporeduje stvarnu i zadatu brzinu i sam
vrsi fina podesavanja.
Ako ne treba tako precizna kontrola, svaki kontroler sa 555 kolom ce odraditi posao, a ako treba
precizna kontrola, probaj procitati ovu temu:
http://www.elitesecurity.org/t103771-Re ... -DC-motora
Moze i drugacije, sa drugim kolima, ali ovo je sustina, da se u pauzama PWM-a kontrolise
stvarna brzina.-
pOz
NIJE BITNA FINOĆA POČETNE VRTNJE SAMO DA SPORO KRENE I DA SE MOŽE POVEČAT DO MAXIMUMA.. I SMANJIT DO MINIMUMA
Kad pises velikim slovima ispada da vičeš, samo nazivi-skracenice idu velikim slovima.
bilo koja sema sa NE-LM-555 ce zavrsiti posao.-
pOz
bilo koja sema sa NE-LM-555 ce zavrsiti posao.-
pOz
Sorry na slovima...
Što se tiće shema sa 555, a kao što sam napisao da sam kupio na ebayu gotove kontrolere sa 555 i svi su mi izgorili čim sam počeo vršiti opterečenje na glavu. kontroleri su bili 2 i 3 A..12-40v
Što se tiće shema sa 555, a kao što sam napisao da sam kupio na ebayu gotove kontrolere sa 555 i svi su mi izgorili čim sam počeo vršiti opterečenje na glavu. kontroleri su bili 2 i 3 A..12-40v
Daj slike ili link tih zgorenih elektronika.
Ti motori iz bušilice vuku 3A za dobro jutro. Ne razmišlaj ništa manje od 10A, i to mi se čini malo, ako regulator nema strujnu zaštitu.kux wrote: svi su mi izgorili čim sam počeo vršiti opterečenje na glavu. kontroleri su bili 2 i 3 A..12-40v
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Motor od busilice u startu zna potegnuti u startu i do 7 puta vise struje od nominalne tako da je potreban kontroler koji moze podnijeti 15-20A, to traje kratko ali pali sve sto je slabo.
Napajaju se iz Ni-Cd baterija koje mogu dati veoma veliku startnu struju.-
pOz
Napajaju se iz Ni-Cd baterija koje mogu dati veoma veliku startnu struju.-
pOz
dakle, probao sam sa ovakvima:
http://www.ebay.com/itm/DC-1-8v-15V-Wid ... Sw9N1Vsgrf
i ovakvima:
http://www.ebay.com/itm/Mini-DC-3V-35V- ... SwZ8ZW1xw9
ništ nije izdržalo 1 minutu...
http://www.ebay.com/itm/DC-1-8v-15V-Wid ... Sw9N1Vsgrf
i ovakvima:
http://www.ebay.com/itm/Mini-DC-3V-35V- ... SwZ8ZW1xw9
ništ nije izdržalo 1 minutu...
Čim je nešto na hladnjaku; znači da tu ima hampera
Pwm sa 555 i dva jaca mosfeta na hladnjaku. Taman sam jucer slozio jedan takav sklop. Slikekaddodemkuci
Black, može i shema u poruku..
Evo sheme i pločice ali ne radi
Može li netko uočiti u čemu je problem??
PWM radi odlično i regulacija napona ide od 1 do 12V. I na malim opterećenjima sve je super ali čim idem na 2-3A imam pad napona od 1-2V koji se očigledno događa u MOSFETU jer se grije nenromalno. Ovaj hladnjak sa slike zanemarite to je čisto za šminku, stavljao sam i onaj veliki što dođe u napajanjnim jedinicama i njega za nekoliko minuta digne preko 50 stupnjeva.
Sad ja sam jedino umjesto 50 k, stavio 5k poteciometar(jer nemam od 50), pa se frekvencija digla na 5-10khz
Ali dali to može utjecat na to da se mosfet grije?
Inače želim napraviti susjedu za dječije auto što radi na 6V da može radit sa AKU od 12V
Može li netko uočiti u čemu je problem??
PWM radi odlično i regulacija napona ide od 1 do 12V. I na malim opterećenjima sve je super ali čim idem na 2-3A imam pad napona od 1-2V koji se očigledno događa u MOSFETU jer se grije nenromalno. Ovaj hladnjak sa slike zanemarite to je čisto za šminku, stavljao sam i onaj veliki što dođe u napajanjnim jedinicama i njega za nekoliko minuta digne preko 50 stupnjeva.
Sad ja sam jedino umjesto 50 k, stavio 5k poteciometar(jer nemam od 50), pa se frekvencija digla na 5-10khz
Ali dali to može utjecat na to da se mosfet grije?
Inače želim napraviti susjedu za dječije auto što radi na 6V da može radit sa AKU od 12V
Imas li osciloskop?
R2 dizi na koji kOhm. Najvjerovatnije "curi" BC 639. Rds ON upotrijebljenih IRF630 je 0,4 Ohma, da je jedan
disipacija bi na 3A u stanju vodjenja bila 3,6W sto nije za zanemariti.
Volio bih vidjeti oscilogram na gejtu(ovima) mosfetova.-
Upotrijebi mosfet klase IRFZ44 Rds ON 0,0175 ili IRF3205 gdje je Rds ON 0,008 Ohma.-
pOz
R2 dizi na koji kOhm. Najvjerovatnije "curi" BC 639. Rds ON upotrijebljenih IRF630 je 0,4 Ohma, da je jedan
disipacija bi na 3A u stanju vodjenja bila 3,6W sto nije za zanemariti.
Volio bih vidjeti oscilogram na gejtu(ovima) mosfetova.-
Upotrijebi mosfet klase IRFZ44 Rds ON 0,0175 ili IRF3205 gdje je Rds ON 0,008 Ohma.-
pOz
Hvala na brzom odgovoru osciloskop, mam neku inprovizaciju sa arduinom, može obavit neke poslove...
Da snimim signal na GATE-u?
Trenutno nemam te MOSFETE ali imam 50N06
https://www.fairchildsemi.com/datasheet ... P50N06.pdf
Čini mi se da bi i on bio solidna zamjena
Da snimim signal na GATE-u?
Trenutno nemam te MOSFETE ali imam 50N06
https://www.fairchildsemi.com/datasheet ... P50N06.pdf
Čini mi se da bi i on bio solidna zamjena
Sad sam upravo probao zamjenit irf630 sa 50N06
Signal na gateu je ostao isti, sve se isto ponaša samo što sad čak ni na 5A MOSFET se ne grije skoro nikako
Sad mi je sve još razbacano kasnije provjerim jeli ima pada napona pod opterećenjem
A izgleda da i ove 'zube' što dobivam pri vrhu da je krivo napajanje, koristim napojnu od komjutera. I kad stavim na izlaz jedan kondezator malo se to kao izravna
Signal na gateu je ostao isti, sve se isto ponaša samo što sad čak ni na 5A MOSFET se ne grije skoro nikako
Sad mi je sve još razbacano kasnije provjerim jeli ima pada napona pod opterećenjem
A izgleda da i ove 'zube' što dobivam pri vrhu da je krivo napajanje, koristim napojnu od komjutera. I kad stavim na izlaz jedan kondezator malo se to kao izravna
haha upravo sam testirao i sa 50N06 nema ni trunke pada napona.
Namjestim PWM na 6V, spojim žarulju od 50W i napon ne padne nimalo.
LAFE kralju hvala ti, zadnji na listi za provjeru bi mi bio MOSFET nikad se toga nebi sjetio.
Namjestim PWM na 6V, spojim žarulju od 50W i napon ne padne nimalo.
LAFE kralju hvala ti, zadnji na listi za provjeru bi mi bio MOSFET nikad se toga nebi sjetio.