ja odlučih da po savjetu stručnjaka to predupredim, tj. da na vrijeme dopunim aku, te kupih neki punjač koji ima regulaciju jačine struje, jer kažu da automatski nisu dobri
a kupih i multi metar da bi mjerio voltažu ( a imam namjeru ugradit i A/V metar .... druga tema)
prije punjenja izmjerim i vidim da je 12,4 V što znači da je bio poluprazan, jer stručnjaci kažu da je minimum 12,5 V a idealno naravno famoznih 12,78 V
spojim na punjač i zadam 4A (preporuka je 1/10 od kapacittea aku a kod mene je 45 Ah) i mjerim napon...počeo skakati i vrlo brzo pređe 15 V

preporuka svih (po onome što sam čitao) da treba da se kreće oko 14,4 do 14,7 V
u čemu je problem onda u mom slučaju da je otišao do 16 V ?
kakogod ostavio sam tako na punjenju cijelo veče, sveukupno 12-13 sati
a zatim ponovo sutra dopunio 4-5 sati (jer preporučuju da se ponovo dopuni poslije 12 sati mirovanja)
poslije toga akumulator je ostavljen na "promatranju" tj. stajao je i mirovao a svaki dan sam mu mjerio voltažu u isto vrijeme i bilo je ovako:
1. dan (24 sata poslije punjenja) 12,85 V
2. dan 12,80 V
3. dan 12,78 v
4. dan 12,76 V
5. dan 12,75 v
6. dan 12,74 v
7. dan 12,73 v
8. dan 12,72 v
po onome što sam do sada savladao tematiku ovo bi trebalo da je normalno pražnjenje i da je akumulator dobro napunjen i da je dobar ??
stoga ga vratim u auto u subotu !!
ali vrag ne leži....u utorak ujutro ne mogu ni zaverglati !!!!!
u čemu je problem ??
inače je aku Topla 45 A, star 4 godine i testiran je neposredno prije ovog mog punjenja, gdje su rekli da je još dobar i da ga treba samo dopuniti, uostalom tako piše i na ispisu koji sam dobio ISPRAVAN-DOPUNITI (slika dole)
u čemu je onda problem sa ovim akumulatorom da se već kroz 10 dana ispraznio toliko da nisam mogao upalit auto