Na netu kazu da je rezultat skoro isti kao i sa foto lakom.
Posto nisam dosada radio uopste foto postupak, da li predlazete da probam sa ovim filmom prvo, ili odma da kupim foto lak i sam probam da oslojim plocu?
Gde ti je masa pičko naizmjenična!
Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
Ja mislim da odmah u startu kompliciraš kompliciraš stvar. Ako rezultati ne budu dobri a prvi puta sigurno neće, nećeš znati šta te zeza..iako ne radim sa foto postupkom, preporučujem ti da bolje kupiš fotooslojene pločice i radiš sa njima. Tek kad dobro utvrdiš gradivo i praksu sa osvjetljavanjem i razvijanjem pločica, onda kreni u postupak vlastitog oslojavanja pločica.
Napravio sam par pločica s tim filmom i sve je ispalo u redu. Nije neka nauka i sve je poprilično jednostavno, ali ja imam puno iskustva s klasičnim foto postupkom tako da i nisam očekivao probleme...
flolic wrote:Napravio sam par pločica s tim filmom i sve je ispalo u redu. Nije neka nauka i sve je poprilično jednostavno, ali ja imam puno iskustva s klasičnim foto postupkom tako da i nisam očekivao probleme...
Hvala na konkretnom odgovoru. I ako moze jos jedno pitanje posto kazes da radis regularni foto postupak. Da li se mora izloziti UV svjetlu, ili moze i obicna ona stedna sijalica od ~15W?
Možeš koristiti i štednu žarulju, samo ćeš morati eksperimentirati s trajanjem ekspozicije.
Ja imam osvjetljivač napravljen od 4+4 najobičnije fluo cijevi od 8W i to radi sasvim dobro.
Obična štedna žarulja ili fluo cijev nije baš najbolji izbor jer zrači skoro samo u vidljivom dijelu spektra, ali ipak i mali dio UV spektra pobjegne iz nje pa se može koristiti.
flolic wrote:Možeš koristiti i štednu žarulju, samo ćeš morati eksperimentirati s trajanjem ekspozicije.
Ja imam osvjetljivač napravljen od 4+4 najobičnije fluo cijevi od 8W i to radi sasvim dobro.
Obična štedna žarulja ili fluo cijev nije baš najbolji izbor jer zrači skoro samo u vidljivom dijelu spektra, ali ipak i mali dio UV spektra pobjegne iz nje pa se može koristiti.
Nigdje ne mogu da pronadjem UV fluroscentnu lampu, a ovih gore navedenih ima na svakom koraku, pa bi se mozda moglo izvaditi iz tih gore ako odgovaraju naravno :/