Bok ljudi,
prvi put se javljam.
Stari mi je vinogradar i ima dosta inoxica u podrumu. Htio bi mu napraviti uređaj koji bi mu mjerio stanje vina u inoxicama.
Treba mi nekakav senzor udaljenosti koji bi radio u rasponu od 10-150 cm sa mogučom pogreškom od 1cm. To bi nekako trebalo prebaciti na LCD ali i da usput preračuna udaljenost u litre ovisno o baždarenju uređaja (uprogramirat min i max pa nek računa)
Vjerujem da LCD i preračunavanje nije problem jedino neznam kako riješiti senzor udaljenosti. Ima netko prijedlog?
senzor udaljenosti
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
najjednostavnije: nekakva skala s vodljivim povrsinama, npr. na po svakih 5 cm ili sl., pa na dec-bcd dekoder, pa na 7 segmentni dekoder (ili mcu ako bas hoces alfa LCD).
Zbvoog mogucih nepozeljnih efekata pozeljno je da su elektrode od inertnog vodljivog materijala i da njima tece mala struja (vjerovatno potrebno i predpojacanje.)
Zbvoog mogucih nepozeljnih efekata pozeljno je da su elektrode od inertnog vodljivog materijala i da njima tece mala struja (vjerovatno potrebno i predpojacanje.)
Evo napravio sam ja prije par dana nesto slicno...mozda ti moze pomoc. Sema je:
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
Tebi ne treba pola sheme, dovoljno je da se skine napon sa pina 13, i onda odgovarajućom kalibracijom spoji npr. na onaj pijacni digitalni instrument. Ako vec imas vise tih boca, moze se uraditi i preko racunara,nekog mikrokontrolera+AD konvertora,nekog multiplexera i malog programcica da ti ispisuje na ekranu,iscrta inoxice i stanje. Dakle skeniraj ulaze na inoxicama,konvertuj u digitalu,prebaci na paralelni port,obradi i to je to.
Sto se tice senzora,jeftini su (mene je kostalo sa plocicom oko 10KM/5 eura).Imam i stampu ako ti zatreba,mada,sad ti kazem, moze mnogo jednostavnije.Problem je samo ako imas stalno promjenljive uslove u blizini(ima puno sunca), i ako ti se nivo mijenja prebrzo. Idealno je ako je mrak. Et,ako bude kakvih pitanja javi se na gaus_emir@yahoo.com.
Pozdrav.
Uzgred,sta su inoxice?
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
Tebi ne treba pola sheme, dovoljno je da se skine napon sa pina 13, i onda odgovarajućom kalibracijom spoji npr. na onaj pijacni digitalni instrument. Ako vec imas vise tih boca, moze se uraditi i preko racunara,nekog mikrokontrolera+AD konvertora,nekog multiplexera i malog programcica da ti ispisuje na ekranu,iscrta inoxice i stanje. Dakle skeniraj ulaze na inoxicama,konvertuj u digitalu,prebaci na paralelni port,obradi i to je to.
Sto se tice senzora,jeftini su (mene je kostalo sa plocicom oko 10KM/5 eura).Imam i stampu ako ti zatreba,mada,sad ti kazem, moze mnogo jednostavnije.Problem je samo ako imas stalno promjenljive uslove u blizini(ima puno sunca), i ako ti se nivo mijenja prebrzo. Idealno je ako je mrak. Et,ako bude kakvih pitanja javi se na gaus_emir@yahoo.com.
Pozdrav.
Uzgred,sta su inoxice?
e ovako da ne otvaram novi topic imam slicno pitanje kako da se napravi senzor za benz znaci imam recimo spremnik od 20 litara i sada digitalno uz pomoc pica se napravi za mjerenje
ali meni treba senzor (koj senzor) pa da se spoji na display
p.s. ako netko nije skapiro neka pita sta ga zanima
hvala!
ali meni treba senzor (koj senzor) pa da se spoji na display
p.s. ako netko nije skapiro neka pita sta ga zanima
hvala!
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------