Grafička kartica u kratkom spoju?!

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Jelovac

Grafička kartica u kratkom spoju?!

Post by Jelovac »

Bavim se reballingom BGA chipova (grafičkih kartica, laptopa...) I jako dobro to radim. Međutim nisam neki elektro expert (nisam išao ni u kakvu elektro školu) Neko osnovno znanje sam pokupio usput. Znam prepoznati skoro sve dijelove na grafičkoj kartici (kad je već riječ o tome) ali neznam "veze/odnose/relacije" izmeđ njih.

Imam HD6850 grafičku karticu koja ima 2 x 6pin napajanja. Kada jedan 6pin (znam koji) od njih ne uključim, grafička zavrti ventilator i comp. se pokrene ali nema slike. A kada je taj konektor uključen, pri pritisku tastera za start, čuje se kratko zvuk struje u kratkom spoju (bzzzz). I ništa se ne dešava, ne pali! S donje strane grafičke na mjestu gdje se nalazi GPU chip, primjetio sam da su 3 MLC kondezatora (jedan do drugog) probili, kao da je izbio napon (nepravilno topljenje tinola). Zamjenio sam ta 3 kondenzatora (teškom mukom), ali opet isto.
Imali iko ikakva iskustva, da me uputi na šta trebam gledati i šta ispitati.
PS. kasnije sam uradio i reballing za svaki slučaj, da otklonim sumnju i na to, ali isto se dešava. Da je čip crka, ne vjerujem da bi pravio kratki spoj. :ohno:
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Grafička kartica u kratkom spoju?!

Post by Zez »

Čemu dupliranje pitanja?
Lijenost je iz raja izašla.
Post Reply