Kako izracunati snagu generatora

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
bnoki

Kako izracunati snagu generatora

Post by bnoki »

Kako se racuna snaga generatora ako mi je samo poznat napon.Napon mi daje 9,2V bez opterecenja. Mislim da se racuna preko Omovog zakona P=UXI ako ne grijesim.Generator je male snage a koristim jednosmjerni motor sa permanentnim magnetima sa jedne tipe gorenja masine.Hocu da ga iskoristim za malu led rasvjetu pa mi treba pomoc za to.Postavljen mi je na vodenu turbinu i ostvario maksimalan ucinak sa vodom koju imam.
StereoBucket
Napredujem
Napredujem

Re: Kako izracunati snagu generatora

Post by StereoBucket »

1 pozata i ostale nepoznate.
Sta ces tu naci?
Nema sanse.
Treba ti ili unutrasni otpor generatora ili da uzmes i da mjeris struju.
Ako znas unutrasnji otpor i otpor onoga sto napajas onda mozes naci struju.
I=E/Rg+R
Rg je unutrasnji otpor generatora.
E je EMS generatora.
Onda mozes lagano naci snagu generatora P=E*I
"Da li je priroda velika mačka?
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
bnoki

Post by bnoki »

mislim da ja to nemogu da uradim jer mi je rotor sa namotajima a stator magneti . Dali se moze da izracuna trenutna snaga koju imam sa npr. prikljucivanjem nekog stalnog potrosaca i mjerenjem struje toga potrosaca odnosno pada napona u tom momentu .To govorim iz razloga da bi mogao znati unapred koliko bi mogao da prikljucim le dioda na to
Amir_H
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

Imaš li kakve podatke o svome generatoru - piše li šta na njemu ? Kolika je diblina žice namotaja ?
StereoBucket
Napredujem
Napredujem

Post by StereoBucket »

Prikljuci neki stalni otpor i izmjeri struju kroz cijelo kolo.

Onda nadji snagu P=E*I
"Da li je priroda velika mačka?
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
bnoki

Post by bnoki »

evo tog motora sto sam ga uzeo za generatora to su koristile masine gorenje i to su prve masina sa modulom
mozda se na slici nece vidjeti a pise pri jednosmjernom naponu od 20V = A 6,W 80, T/min 450, % Fonct 85 a pri 210V = A 3,5, W 700, T/min 7000, %Fonct 15
Attachments
motor je sa jedne gorenje masine iz 80 tih
motor je sa jedne gorenje masine iz 80 tih
originalslika-11571183 (400 x 400).jpg (38.85 KiB) Viewed 5774 times
djoleultimate

Post by djoleultimate »

e sad moze'l meni ko pomoci... imam mali motoric od ventilatora na 220v, ostao je duze upaljen, zaboravio am ga ugasit pa je pregorio.. pa cu da postavim jednostavno pitanje, moze li to da se popravi, ako moze, kako ? :D
Nemanja_Elektronika
Napredujem
Napredujem

Post by Nemanja_Elektronika »

@djoleultimate moze da se popravi, to rade "vikleri" majstori koji vikluju motore...:)
e sad da li ti se isplati viklovanje, ili da trazis novi motor, na tebi je...

@bnoki

Snaga generatora se racuna po formuli koju si napisao P=U*I

Da bi generato dao najvecu snagu mora da bude uslov Rg=Rp(otpor generatora=otporu potrosaca)

Postavi neki potrosac, sijalicu ili nesto i mjeri struju, malo experimentisi, stavi voltmetar i ampermetar i gledaj sta se desava, kada se struja ne bude mjenjala , dosao si do maximuma..;)
Svi uredjaji rade na bijeli dim.... kada taj dim izadje, oni vise ne rade..:)
bnoki

Post by bnoki »

Ok Nemanja to mi je za sada najpovoljnije i najedostavnije resenje jer netreba meni neki profesionalni postupak a nemogu ga ni obaviti treba mi i alat i znanje .Sve sto imam to je univerzali instumenat a to radim iz hobija.
Amir_H

Post by Amir_H »

@bnoki - na kućištu motora lijepo piše: THOMSON Type: TB 19-70-45

Trebao si i sam otići na google i ukucati pa bi dobio isto što i ja malo prije:

"Great little motor, will do from 0 volts - 210 volts dc. High torque, also could be used as a generator. Just been sitting on the shelf for a couple of years. Also have power packs available from 0-210volts dc at extra cost, will add to my listings if required. Colour may vary slightly
Dimensions:
235mm length, 100mm widest part, 65mm mounts, 12mm shaft diameter, 30mm shaft length. "

"U veš mašine sa programatorom PG 1000 ugrađen je jednosmjerni kolektorski motor TB 19-70-45
Broj obrtaja je sljedeći:

ljevo-desno..............53+/- 4 min-1
distribucija...............90+/- 10 min-1
centrifuga................800+/- 80 min-1

Jednosmjerni napon za:

okretanje lijevo-desno.....12V (normal.količina vode,bez veša)
distribucija....................19V (bez veša)
centrifuga.....................205V (bez veša)"
Amir_H

Post by Amir_H »

Možeš očekivati:

20 dc volts-6amps-80watts-450turn p/m

210 dc volts-3.5amps-700watts-7000turns p/m

tj. pri 450 o/min imaš 20V napona i oko 80W snage, a pri 7000 o/min dobivaš 210V i oko 700W snage.
bnoki

Post by bnoki »

sve sam to gledao i razmatrao samo neznam hoceli on imati bas istu ulogu generatora kao sto ima kod uloge pogonskog motora zar tu nema nekakvih gubitaka.Na tom motoru sam dobio najbolji ucinak od svih alternativnih resenja ako neko ima neko bolje resenje neka mi predlozi a za koju godinu ce biti motora od novih tipa masina sa direkt drive motorima sto ljudi vec postizu i do 750w 220v pri malim broju obrtaja.
djoleultimate

Post by djoleultimate »

Nemanja_Elektronika-
kolega hvala ti :D e ovako
ono sto volim su tako te stvarcice sto se tice elektronike.. svasta nesto pravim..
sklapam i razne stvarcice sa elektro motorima, pa sad hocu malo da naucim raditi sa njima, a misim da mogu nauciti ako imam pokvaren motoric i cilj mi je da ga napravim.. e sad mene tacno zanima sta trebam da uradim, gde da nabavim materijal da li mi je potrebna motalica za viklovanje i sl :D to je moj cilj, bicu zahvalan da mi neko pomogne :D unaprjed hvala
Amir_H

Post by Amir_H »

O viklovanju i popravci elektromotora ima mnogo literature, jer postoji profesija "vikler elektromotora" i svakom gradu radi barem jedna radionica koja se bavi time, ali to je zanat u izumiranju, jer se danas sve manje isplati viklovati motore, jer je njihova cijena sve niža. Pogotovu, ako se uzme u obzir da viklovani motor obično nije iste kvalitete kao nov. Danas se obično vikluju samo specifični motori kojih je teško pronaći na tržištu, a "normalni" motori se danas u slučaju pregorijevanja namota i slično zamijene novim motorom. Vrlo čest kvar na motorima je otkaz ležaja i oni se mijenjaju. Tipičan radni vijek jednog kvalietenog elektromotora u industriji je 20 godina pri čemu se nakon 10 godina obično zamijene ležajevi, a motor se zamijeni nakon 20 godina rada.
Post Reply