Pozdrav forumasima,
na koji nacin je najednostavnije mjerit frekvenciju s PICom a da nije naredba COUNT.
S ebaya sam narucio modul HF3223 koji koristi HS1101 senzor za relativnu vlaznost zraka.Na izlazu modula se dobije frekvencija koja predstavlja vlagu. Raspon frekvencije je od 9740Hz za 0% vlaznost zraka pa sve do 8030 HZ koja predstavlja 95% vlaznost zraka.Znaci svakih 18 Hz predstavlja 1% vlaznost zraka.
Frekvenciju pretvorit u postotke nije mi problem vec na koji nacin izmjerit frekvenciju a da nemam kasnjenje u programu od 1 sekunde koliko treba naredbi COUNT da izmjeri.
Mjerenje frekvencije
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
- Pocetnik na forumu
Re: Mjerenje frekvencije
ako je samo problem ta jedna sekunda
koristi COUNT na manjem vremenskom intervalu 50,100,200 ms koliko ti odgovara
pa onda samo preracunaj malo. trebas samo provjerit koje je najmanje vrijeme za koje count naredba moze brojat mozda moze i 1 ms ak moze onda lako mozes dobit frekvenciju u sekundi
koristi COUNT na manjem vremenskom intervalu 50,100,200 ms koliko ti odgovara
pa onda samo preracunaj malo. trebas samo provjerit koje je najmanje vrijeme za koje count naredba moze brojat mozda moze i 1 ms ak moze onda lako mozes dobit frekvenciju u sekundi
Hvala na odgovoru.
Probao sam smanjiti vremenski interval na 100ms ali onda je rezolucija ocitanja 10hz izmjer mi 9750hz pa odmah iza toga izmjeri 9760hz i tako u krugu.
Kad neznam drugo rjesenje napisat ostat ce naredba COUNT s vremenskim intervalom od 1 sekunde i to je to.
Zadovoljit ce i ona zahtjeve mjerenja vlaznosti zraka.
Pozdrav
Probao sam smanjiti vremenski interval na 100ms ali onda je rezolucija ocitanja 10hz izmjer mi 9750hz pa odmah iza toga izmjeri 9760hz i tako u krugu.
Kad neznam drugo rjesenje napisat ostat ce naredba COUNT s vremenskim intervalom od 1 sekunde i to je to.
Zadovoljit ce i ona zahtjeve mjerenja vlaznosti zraka.
Pozdrav
Na nekim displejima i sa nekim drugim senzorima vlaznost vazduha sam merio cini mi se svakih 30 sec.Ne vidim razlog za tako cesto merenje (1 sec.).Ako ti je to bas potrebno onda nesto uradi koristeci npr.TMR0 u PIC-u uz pomoc INTERRUPT-a na nekom pinu.
ma nije mi potrebna bas tolika tocnost za taj senzor nego sam htio da vidim druge nacine kako se moze izmjeriti frekvencija.neke upute ili primjer bi dobro dosao ali nema veze
Kombinacija PULSIN i RCTIME...
RCTIME ne ceka ivicu signala. Tako da odma cim izmeri PULSIN jedno log stanje, RCTIME odma krece da meri drugo...
RCTIME ne ceka ivicu signala. Tako da odma cim izmeri PULSIN jedno log stanje, RCTIME odma krece da meri drugo...