pcb izrada pitanje

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
kikici1
Penjem se :)

pcb izrada pitanje

Post by kikici1 »

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... &_from=R40

Da li je netko iskušao ovo. Već u nekoliko navrata sam htio naručiti,
no kopka me kinesko porijeklo. Ima francuski Du pont isti proizvod, pa
me zanima kako je s tim u praksi. Po nekim računicama djeluje podosta
jeftinije od positive 20 spreja. Čistog vitroplasta ima na ebayu
poprilično jeftino, no fotooslojeni sam našao samo kineski i cijena mu
je dosta visoka. Kod nas jednostruka euro pcb oslojen u prosjeku stoji
oko 25 kn.
Ima možda netko link na fotooslojeni vitroplast na ebayu. Ja baš i ne nalazim na neki izbor, barem ne pod imenima fr4 ili cooper clad laminate (photoresistive). Možda mi nešto promiče...
informaticar
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: pcb izrada pitanje

Post by informaticar »

Meni ova plava boja izgleda ok, jer nju ne nanosiš izravno nego ju mjesas sa razrijeđivačem i napraviš kolko ti treba, pa ju nanosiš i nekako mi izgleda da je to jednostavnije napravit nego sa laminatorom ljepiti ovaj film na pločicu...
Klokan
Pravo uznapredovao :)

Post by Klokan »

niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

@kikici1, Ja sam nabavljao takvu foliju i imam je. Pazi to je "negativ foto sloj". Jako se lako radi njim ima zastitnu foliju sa obje strane, odlijepis a potom lagano pritisnes na vitroplast. Razvijac posebno kupujes i dobija se kao prah. Veoma stabilan sloj i ne isplati se bas za tu namjenu posto moras raditi negativ svojih plocica sto odmah podrazumijeva da plocice izradjene u Eagle-u ili sl. programima moras prebaciti u Corel ili sl. program i praviti negativ. Ja tu foliju koristim umjesto stop let laka. U eagle-u ostavim samo padove i viase isprintam i on mi tu ostavi otvore a sve ostalo prekrije. Ova folija stvara debeo plavi sloj koji se jako tesko skida iskljucivo mehanicki ( nisam nasao ni jedan razredjivac kojom bi je skinuo)!
Klokan

Post by Klokan »

@niho daj ti nama objasni malo taj postupak, ja bas trazim nekakvo lagano/jeftino rjesenje za lot stop lak/sloj. Dali je potrebno zagrijavanje? Ako je folija samoljepiva kako izbjegnes zrnca prasine a samim time i mjehurice pod folijom? Moze neki step by step u posebnoj temi?
informaticar
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by informaticar »

I da sad sam tek skonto da je ono negativ...
E sad bilo bi kvalitetno spomeniti malo prednosti i nedostatke positiva spram negativa i obrnuto jer negativ je malo neuobičajen često u tutorijalima spominje se pozitiv i pločice su pozitiv oslojene, a zapravo jedina razlika u postupku je ono što će biti osvjetljeno, a što ne...
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

@Klokan, ja sam još davno obećao da ću draditi jedan kompletan tutorijal od izrade nacrta do konačnog proizvoda ali mi je vrijeme problem. Ne bih želio zbrziti a vremena za kvalitetnu prezentaciju stvarno nemam. Ostavljam si u obavezu da to uradim!! :oops: U svakom slučaju nije problem raditi sa tom folijom, ne treba ti pegla, Odlijepiš zaštitnu foliju s jedne strane( naravno ona koja ide na pločicu) i kreneš iz jednog ugla polako možeš i prstima peglati foliju po pločici. Odsječeš višak a potom skineš zaštitnu foliju i s druge strane.Pločica mora biti čista i bez masnoće. Koliko znam još nisu našli pouzdano ljpilo koje lijepi za prašinu i masnoće. Što se tiče osvjetljavanja (vremana) isto je kao i kod pozitiv lakova. Viđak se skida u razvijaču i poželjno je koristiti mekšu četkicu za ubrzavanje skidanja "viška". Sve ovo možeš raditi u prostoriji sa redovnim svjetlom mada je bolje ipak ne izlagati predugo suncu i direktnoj svjetlosti.
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Koliko vidim @Klokan, tebe u stvari interesira stop lak, evo pogledaj temu:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... sk#p121986
Mislim da bi ti @elektor mogao dati puno podataka o tome.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
kikici1

Post by kikici1 »

Hvala @Niho care,
ovo je više nego dovoljno od odgovora. A ovo da se koristi kao stop lak je dobra ideja, ja inače radim sitotisak, ali kad je jedna mala pločica to se jednostavno ne isplati. Nisam još probao ova uv stoplack riješenja. Naručio sam pa da vidimo.
Klokan

Post by Klokan »

@Kukinjos zanima me opcenito izrada plocica, kao sto mozes vidjeti krenuo sam i u komercijalnu izradu, za sada nudim jedino kositrenje kao zastitu od korozije a rezultate mogu svi pogledati u ovoj temi. Za sve eventualne narudzbe mozete mi se javiti na PM.
Post Reply