Ugradna keramicka ploca

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
slavisoni
Penjem se :)

Ugradna keramicka ploca

Post by slavisoni »

Midea mc-hf603, verovatno zbog spajanja faze na nula konektor, pri instalaciji je crkla.
Ima dve faze i dve nule. Crkao joj je stakleni osigurac ,i pored jedna dioda koja izgleda kao veci keramicki kondenzator je pocrnela. Nemam multimetar ovde da ispitam.
Tu je pored i neki ker. kondenzator, pored koga je malo pocrnelo.
E, dalje ide trafo,al na njemu ne vidim odozgo da je goreo,ili otopio lak.
Dalje je elektronika za ukljucivanje ringli ,releji ,senzori,itd.

Pitanje je za one ,koji su popravljali ovo,da li je moguce da su samo stradali pomenuti delovi, ili i elektronika senzora na dodir.
Ja je verovatno mogu vratiti u prodavnicu , ali nema ih vise ,tako da mogu dobiti samo pare natrag, a meni se ploca svidja, i bila je prejeftina...(sitna popravka mi se isplati)
Znam da je u elektronici napamet prognozirati kvar, i najlakse mi je staviti novi osigurac(stavio ,pa je puklo ,i opet je izgoreo taj osigurac,a dioda jos vise pocrnela.)i diodu,ali ako budem prckao to ce potrajati, i mozda je necu popraviti a prodavac mi nece vratiti pare.

Mozda ipak neko ko popravlja tu grupu tehnike, zna sta pregoreva najcesce...
I da li znate ,koja vrste diode je to?N ploci je oznaka diode, a nisam video oznaku.(pocrnelo).Cini mi se da je vezano redno sa osiguracem, ima dva izvoda.

Hvala unapred
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Ugradna keramicka ploca

Post by niho »

Probaj sve to što pričaš uslikati pa postuj ovdje, možda neko prepozna i pomogne.
slavisoni

Post by slavisoni »

ZAmenio za drugu, koja radi.
Sada me interesuje , kako se spaja na struju.
Ima petozilni kabal, koji je spojen na konektore ploce ovako:
L1=crna
L2=braon
N1=plava
N2=siva
Zeleno/zuta na uzemljenje

Na drugoj strani ja sam spojio kratko : L1 + L2, N1 + N2 (crnu sa braon, i plavu sa sivom)
TAko radi normalno ,ali ja citam na nekim semama po internetu, da moze da se L1 spoji na jednu fazu, a L2 na drugu fazu. N1 na jednu nulu, a N2 na drugu nulu.
Na semi pise da je to 380v,posto se ja ne razumem u sabiranje napona faza , zar to nije 440v, ako je faza jedna 220v.

Kako da iskoristim trofaznu uticnicu i da spojim ovo? Zar nase trofazne uticnice nemaju samo jednu nulu?
sashko
Pravo uznapredovao :)

Post by sashko »

jbt ako nisi siguran sto ne zoves majstora, nego se igras i corava koka ubode zrno :)
slavisoni

Post by slavisoni »

sashko wrote:jbt ako nisi siguran sto ne zoves majstora, nego se igras i corava koka ubode zrno :)

jak ti je savet, vidi se da si na pravom forumu.
p.s. sta ce nam forum ,kad postoje majstori..
satsat

Post by satsat »

Možda on i je "pravom" forumu, da si bar napravio što ti @niho kaže, možda bi ti netko i pomogao :roll:
niho wrote:Probaj sve to što pričaš uslikati pa postuj ovdje, možda neko prepozna i pomogne.
slavisoni

Post by slavisoni »

BAs ste mudroseri.Znate li vi ovo ili ne? Sto se javljate na temu beskorisnim savetima?! Vi nemate druga posla? To je iskompleksiranost, recimo majstora, koje vise niko ne zove.
Nikada se ne javljam na temu ,u kojoj ne mogu dati doprinosa ,a vi to radite zarad sto vise (nekorisnih) postova.
Ajde sad procitajte temu od pocetka, pa cete zakljuciti da sam plocu ,koja je crkla zamenio za ispravnu. Sta da fotografisem i postavim ovde? Petozilni kabal?
Ajde malo oladite od ove teme ako nemate sta pametno da savetujete! Ili molim nekoga da zakljuca /obrise temu.

Pozdrav, svako dobro
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Svako dobro i tebi.
Prva konstatacija; Izgleda da na "ovom " forumu nitko nije spajao takav uređaj.
Drugo pitanje: Da li se sječaš gdje je tih 5 žila bilo spojeno (ako nam nisi uslikao). ?
Treće; Naponi se vektorski zbrajaju; pomaknuti za 120 stupnjeva (malo matematike)
Četvrto; Ja znam da se neke strujne peći spajaju na dvije faze; znači L1, L2 i N (nepostoji N1 i N2); baš zbog toga da na grijač dođe tih 400V.
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

ps.
Vidim u uputi , da ima dva grijača. Najvjerojatnije se oba spajaju između faze i nule.....

Karakteristike proizvoda

Midea Keramička Ugradna Ploča MC-HF603
Keramička ugradna ploča
Komande na dodir
Tajmer
Zaštita za decu (safety lock)
Programiranje automatskog isključenja
9 nivoa jačine
Ukupna snaga: 6600W
Snaga leve prednje ringle: 1800W
Prečnik leve prednje ringle: 20cm
Snaga desne prednje ringle: 1200W
Prečnik desne prednje ringle: 16.5cm
Snaga leve zadnje ringle: 1200W
Prečnik leve zadnje ringle: 16.5cm
Snaga desne zadnje ringle: 1800W
Prečnik desne zadnje ringle: 20cm
Dimenzije ploče: 59 x 52 cm (za otvor dimenzija 56 x 49 cm)
Napajanje 220V 50Hz
Uputstvo za upotrebu
Garancija
satsat

Post by satsat »

slavisoni wrote:Vi nemate druga posla? To je iskompleksiranost, recimo majstora, koje vise niko ne zove.
Eto, trenutno nemam drugog posla :wink:
Mene se ni ne zove, u servis mi ljudi dolaze sami :wink:
slavisoni wrote: Sta da fotografisem i postavim ovde? Petozilni kabal?
Ima dve faze i dve nule. Crkao joj je stakleni osigurac ,i pored jedna dioda koja izgleda kao veci keramicki kondenzator je pocrnela. Nemam multimetar ovde da ispitam.

Pitanje je za one ,koji su popravljali ovo,da li je moguce da su samo stradali pomenuti delovi, ili i elektronika senzora na dodir.

Upravo za ovo pitanje je bio savjet da slikaš da vidimo.
I probaj malo da ohladiš, pitao si za pomoć, dobio si savjet, nisi to napravio, potom si se počeo ponašati bahato. Vrijeđaš. Naravno da ljudi nakon ovog ti neće htjet pomoć :wink: :wink:
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by nano »

spoji L1 na jednu fazu,L2 na drugu ,a nule zajedno na nulu i zutozelenu na zutozelenu i to ti je to
napon izmedju dvije faze je 380V tj.400V,ali grijaci su spojeni izmedju nule i faze ,pa je napon na njima 220V
to je napravljeno da se malo rasterete faze i osiguraci...po pravilu bi trebao imati jos jednu zicu za nulu ,zato da ne ide sva struja od oba grijaca kroz jednu zicu(otud ona dva prikljucka N1 i N2)...sad ostaje na tebi da li ces to spojiti tako
da je jedna zica od nule i dvije faze ili ces spojiti na jednu fazu oba prikljucka L1 i L2 i nulu na N1 i N2
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
slavisoni

Post by slavisoni »

satsat wrote:
slavisoni wrote:Vi nemate druga posla? To je iskompleksiranost, recimo majstora, koje vise niko ne zove.
Eto, trenutno nemam drugog posla :wink:
Mene se ni ne zove, u servis mi ljudi dolaze sami :wink:
slavisoni wrote: Sta da fotografisem i postavim ovde? Petozilni kabal?

Upravo za ovo pitanje je bio savjet da slikaš da vidimo.
I probaj malo da ohladiš, pitao si za pomoć, dobio si savjet, nisi to napravio, potom si se počeo ponašati bahato. Vrijeđaš. Naravno da ljudi nakon ovog ti neće htjet pomoć :wink: :wink:
Nemam tu plocu vise, zamenio za ispravnu, koju nemam nameru da otvaram.
slavisoni

Post by slavisoni »

nano wrote:spoji L1 na jednu fazu,L2 na drugu ,a nule zajedno na nulu i zutozelenu na zutozelenu i to ti je to
napon izmedju dvije faze je 380V tj.400V,ali grijaci su spojeni izmedju nule i faze ,pa je napon na njima 220V
to je napravljeno da se malo rasterete faze i osiguraci...po pravilu bi trebao imati jos jednu zicu za nulu ,zato da ne ide sva struja od oba grijaca kroz jednu zicu(otud ona dva prikljucka N1 i N2)...sad ostaje na tebi da li ces to spojiti tako
da je jedna zica od nule i dvije faze ili ces spojiti na jednu fazu oba prikljucka L1 i L2 i nulu na N1 i N2

Hvala na odgovoru. Tako sam i pretpostavljao, ali ipak kad neko sa foruma to potvrdi, onda je to to.
Poz
Post Reply