Potrebna pomoc oko pravljenja voki-tokija.
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Potrebna pomoc oko pravljenja voki-tokija.
Zvucnik, odnosno zvucnjak ima dve zice pa ako i nema ulogu mikrofona
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
to sto susti je mozda normalno...svaki prijemnik susti...to ti je tzv. bijeli sum...jer
suste sve frekvencije koje taj prijemnik moze primiti....ajd ti to malo slikaj da vidimo kako izgledaju ti toki vokiji
prvo moras znati razlikovati predajni od prijemnog dijela....pa onda krenuti u provjeru svih komponenti
kada stisnes onu tipku (PTT iliti "push to talk") za predaju na jednom da ,li sta cujes na drugom tokivokiju,
promijeni li se bar malo sum...mozda ti je frekvencija od jednog "odsetala"....mozda nisu na istom kanalu
ima jos tih mozda....
imas tu medju knjigama na ovom forumu "bibliju " nas radio amatera...Radio prirucnik za amatere i tehnicare od dr.Boze Metzgera i ako se mislis nesto nauciti ,nabavi pravu knjigu ,stavi je pod jastuk i cim te zazulja
kad spustis glavu na jastuk,izvadi je i proucavaj...i tako par godinica i onda ces biti strucnjak
suste sve frekvencije koje taj prijemnik moze primiti....ajd ti to malo slikaj da vidimo kako izgledaju ti toki vokiji
prvo moras znati razlikovati predajni od prijemnog dijela....pa onda krenuti u provjeru svih komponenti
kada stisnes onu tipku (PTT iliti "push to talk") za predaju na jednom da ,li sta cujes na drugom tokivokiju,
promijeni li se bar malo sum...mozda ti je frekvencija od jednog "odsetala"....mozda nisu na istom kanalu
ima jos tih mozda....
imas tu medju knjigama na ovom forumu "bibliju " nas radio amatera...Radio prirucnik za amatere i tehnicare od dr.Boze Metzgera i ako se mislis nesto nauciti ,nabavi pravu knjigu ,stavi je pod jastuk i cim te zazulja
kad spustis glavu na jastuk,izvadi je i proucavaj...i tako par godinica i onda ces biti strucnjak
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
@bob si siguran mislim da postoje i neke druge freq.bob4 wrote:Voki toki ima frekvenciju od 27Mhz.
Zaboravio sam na svoje godine. U mojoj mladosti se o drugim frekvencijama samo maštalo. Rijetki su bili iznad.
Evo vidim u današnjem Kaufland katalogu: Walkie Talkie set 446 Mhz
Evo vidim u današnjem Kaufland katalogu: Walkie Talkie set 446 Mhz
Evo izvolite slike. Nadam se da su dobre.
Slika 1:
http://www.dodaj.rs/f/3U/dv/3or059YJ/w-012.jpg
Slika 2:
http://www.dodaj.rs/f/1z/IG/49A1uVrO/w-014.jpg
Slika 1:
http://www.dodaj.rs/f/3U/dv/3or059YJ/w-012.jpg
Slika 2:
http://www.dodaj.rs/f/1z/IG/49A1uVrO/w-014.jpg
ovo mi izgleda da radi na 27 MHz,vrlo su jednostavni ....imas par tranzistora,provjeri njih prvo
josnam nisi rekao sta se desava kad predajes na jednom, a primas na drugom
po meni je ovo sve vrlo nestabilno,sto se tice frekvencije,a i domet im je 10tak metara....moras staviti duzu zicu za antenu....i zaboravi na prenos muzike sa ovim....to ne prenosi nista iznad 3 kHz,ako i to
josnam nisi rekao sta se desava kad predajes na jednom, a primas na drugom
po meni je ovo sve vrlo nestabilno,sto se tice frekvencije,a i domet im je 10tak metara....moras staviti duzu zicu za antenu....i zaboravi na prenos muzike sa ovim....to ne prenosi nista iznad 3 kHz,ako i to
Ovaj toki voki radi nekad dobro nekad ne. Stavio sam mu unu veliku antenu od radija pa je imao domet oko 50m.
da li tebi treba pomoc ili ti sad samo komentarises nase postove....
sta znaci nekad radi dobro ,nekad ne ...kad je kisa radi dobro ,kad je sunce ne?
ako hoces pomoc treba nam vise detalja ,pa nismo mi vidoviti Milan da ti popravimo uredjaj na daljinu
sta znaci nekad radi dobro ,nekad ne ...kad je kisa radi dobro ,kad je sunce ne?
ako hoces pomoc treba nam vise detalja ,pa nismo mi vidoviti Milan da ti popravimo uredjaj na daljinu
...i dade Bog čovjeku mobitel te mu reče: Idi i .....
Lijenost je iz raja izašla.
Nee. Na primer ja sedim u jednoj sobi a drugar u drugoj. I sad, ne pomeram toki voki, nekad se lepo cuje a nekad ne. A toki voki se ne pomera. Da treba mi pomoc.