Potrebna pomoc oko pravljenja voki-tokija.
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Potrebna pomoc oko pravljenja voki-tokija.
Zelim da napravim 4 voki tokija. Nikad do sad nisam radio ovo. Pa mi je potrebna pomoc i ideja.
Hvala na razumevanju.
Hvala na razumevanju.
Re: Potrebna pomoc oko pravljenja voki-tokija.
Pa imaces dosta posla, za pocetak pogledaj na googlu neke seme i sta bi tacno hteo praviti, evo na ovom sajtu imas nekoliko primera voki-tokija pa pogledaj http://www.qsl.net/va3iul/Homebrew_RF_C ... _Ideas.htm
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
- hari poter
- Napredujem
Rekao si sta zelis.
I to je lepo.
Kakvu pomoc ocekujes?
I to je lepo.
Kakvu pomoc ocekujes?
Momak hvala ti puno. Inace ja nemam pojma oko elektronike. Da li bi mogao neki stari dzepni radio nalik ovome
da pretvorim u voki toki. Svaka pomoc mi je dobrodosla.
EDIT: I da li bi neko bio voljan da mi objasni sta znaci kad je toki voki na 40 Mhz(primer samo) sta bas odredjuju ti mhz? Veliki sam pocetnik. Zeleo bih da naucim dosta toga.
da pretvorim u voki toki. Svaka pomoc mi je dobrodosla.
EDIT: I da li bi neko bio voljan da mi objasni sta znaci kad je toki voki na 40 Mhz(primer samo) sta bas odredjuju ti mhz? Veliki sam pocetnik. Zeleo bih da naucim dosta toga.
Uh pocni ti od osnovnih stvari. Toki voki dolazi tek posle.
Evo ti za početak
Code: Select all
http://www.elektronika.ba/327/pasivni-prijemnik-avio-komunikacija/
Sad sam se setio. Imam 2 stara toki vokija, da li bi mogao da ih prepravim da im stavim ono kao sto ima na kompjuteru gde se ubadaju slusalice i mikrofon. Zaboravio sam kako se to zove. xD
Inače se može, to se zove "Jack" ali po tvom iskustvu s elektronikom, mogu ti dat savjet: Mani se ćorava posla, nije to za tebe
Poskao sam ti pm. Pogledaj.
ma @satsat,je to za njega,ali tek kroz koju godinu....
a ti @perfec121 bolje poslusaj savjete pa kreni sa laksim projektima....razocarat ces se ,kad ti to ne uspije
radio uredjaji su malo komplicirani,potrebno je dosta predznanja za pravljenje prijemnika,a kamoli
za primopredajnike...
ovo je prijateljski savjet....mozes ti to ,ali pocni od pocetka...
ako vec imas te stare toki vokije ..probaj njih popraviti..
ti MHz su frekvencija na kojoj radi uredjaj,pojas frekvencija je rasporedjen na razne sluzbe i ne smijes emitirati na frekvenciji na kojoj ti zelis,jer mozes da ometas vazne komunikacije kao sto su hitne sluzbe,kontrole letova itd.
predlazem da pronadjes najblizi radio klub i da se uclanis,tamo ces svasta nauciti
73
a ti @perfec121 bolje poslusaj savjete pa kreni sa laksim projektima....razocarat ces se ,kad ti to ne uspije
radio uredjaji su malo komplicirani,potrebno je dosta predznanja za pravljenje prijemnika,a kamoli
za primopredajnike...
ovo je prijateljski savjet....mozes ti to ,ali pocni od pocetka...
ako vec imas te stare toki vokije ..probaj njih popraviti..
ti MHz su frekvencija na kojoj radi uredjaj,pojas frekvencija je rasporedjen na razne sluzbe i ne smijes emitirati na frekvenciji na kojoj ti zelis,jer mozes da ometas vazne komunikacije kao sto su hitne sluzbe,kontrole letova itd.
predlazem da pronadjes najblizi radio klub i da se uclanis,tamo ces svasta nauciti
73
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Hvala na savetu.
Uradicu tako.
Uradicu tako.
@nano kad smo već tu eto 73 od 9a3emk
Eto da neispadne da nas je malo.Pozdrav od 9A3EDR
-
- Pravo uznapredovao :)
73 od E72AMR
edit: da ne spamamo covjeku tema, vec ima tema Radio Amateri: http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =10&t=6260
edit: da ne spamamo covjeku tema, vec ima tema Radio Amateri: http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =10&t=6260
Ok je sve to, nego dal bi ja mogao da napravim neki toki voki od starog radija?
Imam ja stare mikrofone od kompjutera. Pa bi mi sve to moglo posluziti. Javite ako mozete pomoci. Samo me to zanima.
Imam ja stare mikrofone od kompjutera. Pa bi mi sve to moglo posluziti. Javite ako mozete pomoci. Samo me to zanima.
NE i NE. Voki toki ima frekvenciju od 27Mhz. A pogledaj na tom tvom radiju koje su frekvencije...
Uh, nema veze.
Nego rekao sam da imam dva kineska toki vokija. Ne vidi se gde je mikrofon. Nego izgleda da je negde u zvucnjaku. Kada isecem kablove od zvucnjaka nema ni mikrofona.
Ovaj toki voki izgleda veoma jednostavan. Nego meni je potrebno da razdvojim taj mikrofon od zvucnjaka i da napravim jack za slusalice i da probam da popravim ovo sto susti. Pa mi trebaju ideje ako vec ono ne moze.
Nego rekao sam da imam dva kineska toki vokija. Ne vidi se gde je mikrofon. Nego izgleda da je negde u zvucnjaku. Kada isecem kablove od zvucnjaka nema ni mikrofona.
Ovaj toki voki izgleda veoma jednostavan. Nego meni je potrebno da razdvojim taj mikrofon od zvucnjaka i da napravim jack za slusalice i da probam da popravim ovo sto susti. Pa mi trebaju ideje ako vec ono ne moze.
Možda zvučnik preuzima funkciju mikrofona !!!!
Zvucnik ima dve zicice. 100% preuzima ulogu mikrofona. Dobro kazes.
Nego jel postoji nacin da se to nekako odvoji?
EDIT: Kada sam rekao odvoji misleo sam da posebno zvucnjak vrsi funkciju zvucnjaka a mikrofon mikorfona.
Nego jel postoji nacin da se to nekako odvoji?
EDIT: Kada sam rekao odvoji misleo sam da posebno zvucnjak vrsi funkciju zvucnjaka a mikrofon mikorfona.
Moraš pratiti te dvije žice i snimiti shemu; tj odvojiti tranzistore ....itd. ; prekomplicirano