Pojacalo iz radio amatera

Projekti naših članova foruma koji su još uvijek u fazi izrade.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
levuobiwan

Pojacalo iz radio amatera

Post by levuobiwan »

POZDRAV!
Danas sam napravio ono pojacalo iz radio amatera sto je objavljeno na sajtu. Sve sam uradio kako je napisano,jedino sto sam stavio 2n3773 na izlaz,4 komada,al problem koji cu navesti sigurno nije zbog toga... :D
kad se upali pojacalo, dobija veliki jednosmeran napona na izlazu, oko 12V! Prvo sam stavio napajane samo 2x20V. Nekoliko sekundi nakon paljenja,zvucnik pocne da osciluje gore-dole,veoma sporo. Posle sam pokusao sa vecim napajanjem, kao da sam uspeo malo da ublazim to sve,ali i dalje ne valja! I dalje susti i izoblicava zvuk strasno!

PS. Desava se da ga ukljucim,i samo osciluje,zatim kad ga iskljucim,tj kad ostane samo na kondezatorima napon,cuje se muzika....

Pomagajte ljudi ako mozete,zelim da sad zavrsim ovo do kraja kad sam vec sve nabavio. :?

http://postimage.org/image/s6n1cz6kp/
evo sema,HVALA UNAPRED
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Pojacalo iz radio amatera

Post by Kukinjos »

Kad prvi put pališ novo pojačalo, nikad ne spajaš zvučnike, već mjeriš napone i mirne struje. Dobro je umjesto osigurača stavit 21W auto žarulje, kako kasnije ne bi trčao u trgovinu tražit skupe izlazne i pobudne tranzistore.
A sad pomoć, očito da pojačalo oscilira i nije stabilno, za početak skini C4 i C5, upali pojačalo i spoji 100 oma u seriju s zvučnikom ili slušalicama, izmjeri napon na izlazu, je li oko 0V (+- 100mV), ako je u redu, tada vrati C5, naravno prije isključi pojačalo, pa onda mjeri imaš li oscilacije. Ako se pojave, mjenjaj C5 za kvalitetniji. Ista situacija je i s C4. To pojačalo inače ne može radit na manjem naponu od +-25V, jer mu napajanje 741 nije tada u redu, a kako preko napajanja ovog IC-a vozi izlazne tranzistore onda sve i oscilira.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
levuobiwan

Post by levuobiwan »

Hvala na odgovoru.
Vec sam probao da odvojim C4,i nisam dobio nikakav efekat,al nisam probao C5... Pitanje samo,sta podrazumevate pod kvalitetnijim? Veci napon,ili..? Pa imam trafo 2x34v na sekundaru,kad se ispegla 47v,a peglam napon sa 2x7500uF. :roll:
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Mislio sam da koristiš možda neki stari kondenzator, pa velim stavi novi, jer ako provedu na istosmjernu struju, poremete radnu točku pojačala, pa zato može prooscilirat. E sad napon od 47V, nije li malo prevelik? Imaš li varijak, ili autotransformator, za smanjit primarni napon, za probu? Da i jesi li možda koristio pastu za lemljenje? Ako jesi, hitno peri pločicu u acetonu ili alkoholu!
levuobiwan

Post by levuobiwan »

Ma,svi delovi su novi,sto je najgore... :D E,zaboravio sam strucan naziv,ali mislim da znam na koju pastu mislis. Ja sam koristio onu braon pastu,ne onu providnu il neku trecu... Ma,video sam jos nekoliko pojacala sa slicnim komponentama (741,2n3055),skoro iste seme,a idu do +/-50V- +/-60V :?
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Znači ipak si koristio pastu, ako to nije tzv. "Flux", već neka "Cinol pasta" ili takvo što, hitno operi pločicu, .... ma operi je bez obzira, neće škodit. Te paste vode struju, jer su rađene na bazi kiseline, ako ih ostaviš na pločici, nakon nekog vremena nagrizu bakar i nožice elemenata, a u međuvremenu ti prave nezamislive probleme gdje god je i malo veći napon ili veliki ulazni otpor.
levuobiwan

Post by levuobiwan »

Znaci,aceton i ribam :D javicu kako sam prosao! Do tad,hvala na odgovoru :)
Post Reply