Pojačalo(starija shema)

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
pat i mat

Pojačalo(starija shema)

Post by pat i mat »

Pozdrav!
Namjeravam napraviti pojačalo prema ovoj staroj shemi:
http://www.hilberink.nl/amps/amp7.jpg

U shemi su prikazani stari RCA tranzistori od kojih sam uspio pronaći odgovarajuću zamjenu za tranzistore:
RCA1C03=MJE15028(može i MJE15030), RCA1C04=MJE15029(MJE15031) i za dva izlazna tranzistora RCA1B06=MJ15003.

Ovi tranzistori imaju identične karakteristike, ali nigdje ne mogu naći zamjenu za sljedeće tranzisore:
1.) RCA1A15 (Si, NPN, Pc:10W, Ucb:-, Uce:100V, Ueb:5V, Ic:1A, Tj:200 C, ft:15MHz, hfe:20min, kućište TO39)
2.) RCA1A16 (Si, PNP, Pc:10W, Ucb:-, Uce:100V, Ueb:5V, Ic:1A, Tj:200 C, ft:15MHz, hfe:40min, kućište TO39)
3.) RCA1A17 (Si, NPN, Pc:5W, Ucb:-, Uce:90V, Ueb:4V, Ic:1A, Tj:200 C, ft:120MHz, hfe:40min, kućište TO39)
4.) RCA1A18 (Si, NPN, Pc:7W, Ucb:-, Uce:10V, Ueb:4V, Ic:1A, Tj:200 C, ft:120MHz, hfe:40min, kućište TO3)
5.) RCA1A19 (Si, PNP, Pc:7W, Ucb:-, Uce:10V, Ueb:4V, Ic:1A, Tj:200 C, ft:60MHz, hfe:40min, kućište TO3)

Pretražio sam datasheet nekih tranzistora sličnih karakteristika, ali previše odstupaju pa bi za njih trebalo preračunati i namještati radnu točku, a u to se baš ne razumijem. Uvijek odstupa barem jedna vrijednost drastično.
Zanima me koliko je ta shema kvalitetna(mislim da je AB klasa). Jesu li izobličenja velika i može li mi netko pomoći naći dobru zamjenu za navedene tranzistore ako takvo što postoji. Pretpostavljam da se takvi originalni tranzistori teško daju negdje naći budući da se ne proizvode već dugo.
Mogao sam odabrati puno novije sheme za koje se lako nađu elementi, ali ovo pojačalo mi je baš zanimljivo jer je starije.
Na shemi ima još jedan problem tj. nisu označene diode pa me zanima mogu li staviti bilo koje koje mogu izdržati nešto veću snagu, a da su silicijske(tj. da je pad napona 0,6-0,7V) ili ipak ovisi o temperaturnim karakteristikama pojedinih. Kolika bi trebala biti struja mirovanja(pretpostavljam da je zbog toga onaj trimer) i kolika impedancija zvučnika koji se spaja pošto je snaga pojačala oko 120W ? Neznam jos kolika bi trebala biti maksimalna razina ulaznog signala, a da ne ošteti pojačalo iako ima diferencijski stupanj?

Oprostite zbog toliko pitanja. Nije hitno da dobijem odmah odgovore jer ionako ne mogu odmah ići u nabavu dijelova(tek za kojih mjesec dana).

Hvala svima dobre volje koji žele pomoći.
pinco
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: Pojačalo(starija shema)

Post by pinco »

Znan da nije lipo od mane, ali zašto baš ova shema :))))
Kad već radiš uradi nešto provjereno i šta vlalja, kad se već brineš za performase. Ako oćeš nešto starije a odlićno i provjereno nađi Leach pojačalo. Ova tvoja je dosta stara shema, kvazikomplementarni izlaz.... Ko zna možda i lipo svira, al sama pločica pojačala ti je mali dio gotovoga pojačala, tako da te neće izać skuplje ako radiš bolje pojačalo....
Ako baš oćeš nešto starije a dobro, uradi i vako nešto, Naim NAP 140 clone, isto kvazikomplementarni izlaz...
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... 0&_sacat=0 vidin da ima povoljno ploćica, ili čak kit. To su stara dobra pojačala.
Imaš dobih pojačala od Boreomege.... Ja bi ti priporućija Leach ka provjerenu stvar, ima i integrirane zaštite, imaš dostupan nacrt pločice, sve izvaredno dokumentirano i objašnjeno.....
pat i mat

Re: Pojačalo(starija shema)

Post by pat i mat »

Hvala na preporuci!
Leach mi se cini kao jako dobro pojačalo. Još ću dobro razmisliti pa ako ne uspijem naći dijelove možda se i odlučim za Leach. Leach je veće snage(200W) od nego ovo što sam priložio ali ću ipak pokušati prvo naći dijelove za ono pojačalo. Imam još nekoliko starijih shema.
Post Reply