CO2 senzor

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
isa
Penjem se :)

CO2 senzor

Post by isa »

Ima tko ko zna neku shemu za senzor koji detektira CO2, ne onu sa IR diodom, nego baš CO2 kao plin, i slične plinovite stvari, imo sam jednu al ju nikako ne mogu naći. Hvala!
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

na kolima sa ajnspricom imas takozvanu lambda sondu koja se nalazi na izduvnoj grani i koja mjeri odnos gasova u auspuhu pa po tome kompjuter odredjuje optimalnu kolicinu goriva koja treba da se ubrizga u motor pri raznim uslovima rada motora.
nisam se puno zanimao kako to radi posto kod mene na autu nema te sonde iako je ajnspric 8) .
ali koliko se sjecam da sam negdje procitao da reaguje na co2 ili na o2 :roll: :?:
i jos koliko znam da na izlazu daje napon (do 1v) a nemijenja otpor kao neke druge vrste sondi.

potrazi malo po netu ako te zanima posto ovo sto sam rekao nisam bas siguran.

pozdrav

ps: neznam kakvu semu trazis posto nevjerujem da se moze napraviti senzor u kucnoj varijanti.
u svakom slucaju postoje fabricki senzori koje naravno spajas na odgovarajucu elektroniku koja ce podatke sa sonde da "prevede" u neke razumljive signale naprimer za displej ili vec za sta se koristi.
pretpostavljam da si na ovo mislio kada si rekao da ti treba sema.
isa

Post by isa »

Bilo je jednom u ABC tehnikama shema, ali sam ju tako jako čuvao da sam ju negdje zametnuo, ima jedan senzor, koji kad dovedeš neki plin promjeni otpor i onda to sev ide na tranzistorski sklop, koji uključi, isključi relej, zavisi o željama. Treba mi za garažu, da kad bi se nešta zapalilo ili acetonsko sredstvo prolijalo, da odma signalizira siremnom, ako me nema unutra.
Fedja
Napredujem
Napredujem

Post by Fedja »

Sad sam se sjetio da sam takvo sta gledao u Majstoru, i da je osnova svega, tj senzor bio neki figaro. Ja sam to mislio praviti ali nisam mogao nabaviti taj senzor.. I evo sad malo googlam, i nasao sam to, evo ti link http://www.majstor.hr/teme/2003/9/9elek ... zrak.shtml

Samo malo upozorenje. Iako je ovo dosta jednostavna sema, ja sam pravio neka 3-4 uredjaja iz majstora (istina malo slozenija), i nijedan nije proradio kako treba. Naravno pravio sam i masu uredjaja iz drugih sema, i nije bilo nekih problema, pa sam zakljucio da valjda nije do mene.. Uostalom i nasao sam dosta gresaka u semama iz majstora, tako da sam ja zakljucio, da sam zavrsio sa Majstorom za sva vremena :lol:

Btw. Isa, imas li namjeru nesto narucivati iz web shopa chipoteke 8) :lol:
Post Reply