CO2 senzor
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
CO2 senzor
Ima tko ko zna neku shemu za senzor koji detektira CO2, ne onu sa IR diodom, nego baš CO2 kao plin, i slične plinovite stvari, imo sam jednu al ju nikako ne mogu naći. Hvala!
-
- Odlično uznapredovao
na kolima sa ajnspricom imas takozvanu lambda sondu koja se nalazi na izduvnoj grani i koja mjeri odnos gasova u auspuhu pa po tome kompjuter odredjuje optimalnu kolicinu goriva koja treba da se ubrizga u motor pri raznim uslovima rada motora.
nisam se puno zanimao kako to radi posto kod mene na autu nema te sonde iako je ajnspric .
ali koliko se sjecam da sam negdje procitao da reaguje na co2 ili na o2
i jos koliko znam da na izlazu daje napon (do 1v) a nemijenja otpor kao neke druge vrste sondi.
potrazi malo po netu ako te zanima posto ovo sto sam rekao nisam bas siguran.
pozdrav
ps: neznam kakvu semu trazis posto nevjerujem da se moze napraviti senzor u kucnoj varijanti.
u svakom slucaju postoje fabricki senzori koje naravno spajas na odgovarajucu elektroniku koja ce podatke sa sonde da "prevede" u neke razumljive signale naprimer za displej ili vec za sta se koristi.
pretpostavljam da si na ovo mislio kada si rekao da ti treba sema.
nisam se puno zanimao kako to radi posto kod mene na autu nema te sonde iako je ajnspric .
ali koliko se sjecam da sam negdje procitao da reaguje na co2 ili na o2
i jos koliko znam da na izlazu daje napon (do 1v) a nemijenja otpor kao neke druge vrste sondi.
potrazi malo po netu ako te zanima posto ovo sto sam rekao nisam bas siguran.
pozdrav
ps: neznam kakvu semu trazis posto nevjerujem da se moze napraviti senzor u kucnoj varijanti.
u svakom slucaju postoje fabricki senzori koje naravno spajas na odgovarajucu elektroniku koja ce podatke sa sonde da "prevede" u neke razumljive signale naprimer za displej ili vec za sta se koristi.
pretpostavljam da si na ovo mislio kada si rekao da ti treba sema.
Bilo je jednom u ABC tehnikama shema, ali sam ju tako jako čuvao da sam ju negdje zametnuo, ima jedan senzor, koji kad dovedeš neki plin promjeni otpor i onda to sev ide na tranzistorski sklop, koji uključi, isključi relej, zavisi o željama. Treba mi za garažu, da kad bi se nešta zapalilo ili acetonsko sredstvo prolijalo, da odma signalizira siremnom, ako me nema unutra.
Sad sam se sjetio da sam takvo sta gledao u Majstoru, i da je osnova svega, tj senzor bio neki figaro. Ja sam to mislio praviti ali nisam mogao nabaviti taj senzor.. I evo sad malo googlam, i nasao sam to, evo ti link http://www.majstor.hr/teme/2003/9/9elek ... zrak.shtml
Samo malo upozorenje. Iako je ovo dosta jednostavna sema, ja sam pravio neka 3-4 uredjaja iz majstora (istina malo slozenija), i nijedan nije proradio kako treba. Naravno pravio sam i masu uredjaja iz drugih sema, i nije bilo nekih problema, pa sam zakljucio da valjda nije do mene.. Uostalom i nasao sam dosta gresaka u semama iz majstora, tako da sam ja zakljucio, da sam zavrsio sa Majstorom za sva vremena
Btw. Isa, imas li namjeru nesto narucivati iz web shopa chipoteke
Samo malo upozorenje. Iako je ovo dosta jednostavna sema, ja sam pravio neka 3-4 uredjaja iz majstora (istina malo slozenija), i nijedan nije proradio kako treba. Naravno pravio sam i masu uredjaja iz drugih sema, i nije bilo nekih problema, pa sam zakljucio da valjda nije do mene.. Uostalom i nasao sam dosta gresaka u semama iz majstora, tako da sam ja zakljucio, da sam zavrsio sa Majstorom za sva vremena
Btw. Isa, imas li namjeru nesto narucivati iz web shopa chipoteke