radovi forumasa sa ubrzanog kursa pbp
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: radovi forumasa sa ubrzanog kursa pbp
0-1=?
255+1=?
Daj odgovore na ta pitanja pa ce ti se samo reci.
255+1=?
Daj odgovore na ta pitanja pa ce ti se samo reci.
Ok, skuzio sam gresku i probat cu to .popravit. Hvala !
Bok, zanjima me PWM naredba u MicroCode studiu . Shvatio sam njenu svrhu ali jedna stvar mi nije jasna . Ovako pise u MCS helpu : PWM Pin,Duty,Cycle . Ovako ja znam sto oznacava pin i sto oznacava Duty al mi nije jasan Cycle(mijenja frenkvenciju ? , koko puta ponovit jednu periodu ? ) i dal je u ovom slucaju moguce mijenati pwm frenkvenciju ?
Kao sto vidis nije moguce menjati frekfenciju. A ovo je broj ciklusa, mislim da je 1 ciklus 5mS.
Hvala, šteta što se nemože mijenat frenkvencija al budem se probao igrati sa onom naredbom HPWM. Jos jedanput hvala !
FOR j=0 TO Cycle
FOR i=0 to 255
IF Duty< i THEN
HIGH Pin
ELSE
LOW Pin
ENDIF
PAUSE(US) 10
NEXT i
NEXT j
U sustini to je PWM.
Potrazi HPWM10 include za pbp, od Darrel-a...
FOR i=0 to 255
IF Duty< i THEN
HIGH Pin
ELSE
LOW Pin
ENDIF
PAUSE(US) 10
NEXT i
NEXT j
U sustini to je PWM.
Potrazi HPWM10 include za pbp, od Darrel-a...
Hvala za ovaj programcic i budem potrazio HPWM10 include za pbp
Bok, malo sam njuskao na internetu i otkrio jedna programcic, malo ga izmjenio dodao par stvari i dobio pwm modulaciju . Pritiskom na prvi gum duty je 25 %, drugi je 50%,3 je 75%,4 je 100% ,a po zelji mijenjam frenkvenciju evo koda:
Code: Select all
Intrc_osc_noclkout
WDT_ON
PWRT_ON
MCLR_OFF
BOD_ON
LED var portb.0
SW1 var porta.0
SW2 var porta.1
SW3 var porta.2
SW4 var porta.3
cmcon = 7
Trisb = 0
trisa = 255
Start :
pause 200
IF sw1 = 1 then
HPWM 1,60,1000
endif
if sw2 = 1 then
HPWM 1,127,1000
endif
if sw3 = 1 then
hpwm 1,190,1000
endif
if sw4 = 1 then
hpwm 1,255,1000
endif
goto start
Nisu bas sve frekfencije moguce....
Frekfencija zavisi od rezolucije(koja je u ovom slucaju samo 8 bita i ne menja se), oscilatora tj njegove brzine...
Frekfencija zavisi od rezolucije(koja je u ovom slucaju samo 8 bita i ne menja se), oscilatora tj njegove brzine...
Ako ti se da bi li mi mogao pojasnit ovo s rezulucijom koja je 8 bitna. Malo me to buni jer znam da frenkvencija ovisi periodi (T) . A ta rezulucija je u ovom slucaju perioda ili sam u krivu ?
Rezolucija je broj koraka izmedju nule i maksimuma.
Pogledaj u datasheetu kako se hardverski generise signal, pa mislim da ce ti biti jasnije...
Postoji veza izmedju frekfencije i rezolucije, ako hoces vecu rezoluciju potreban je brojac koji moze da broji vise od 256, recimo za 10 bita treba da broji do 1024.
Manje vise cela ona petlja se odvija ali ovaj put na hardveskom nivou.
Recimo za 8 bita max frekfencija je MaxClockF/256, za 10 bita je MaxClockF/1024. Tako da PWM sa rezolucijom 10 bita je dosta sporiji gledajuci na max frekfenciju.
Pogledaj u datasheetu kako se hardverski generise signal, pa mislim da ce ti biti jasnije...
Postoji veza izmedju frekfencije i rezolucije, ako hoces vecu rezoluciju potreban je brojac koji moze da broji vise od 256, recimo za 10 bita treba da broji do 1024.
Manje vise cela ona petlja se odvija ali ovaj put na hardveskom nivou.
Recimo za 8 bita max frekfencija je MaxClockF/256, za 10 bita je MaxClockF/1024. Tako da PWM sa rezolucijom 10 bita je dosta sporiji gledajuci na max frekfenciju.
Bok, mislim da sam skuzio kaj hoces rec i pogledao sam u datasheet i sad mi je jasnije . Mislim da mi je u ovom slucaj najjednostavnije i najlakse napisati program slican ovom tvom gore , jer upravo sto ti kazes: i slazem se s tobom . Hvala na trudu i strpljenju . Pozdrav !
U sustini to je PWM
imate neki prejednostavni program za lcd? samo da na njemu pise nesto?
DEFINE LCD_DREG PORTB 'I/O port na kome se nalazi LCD
DEFINE LCD_DBIT 4
DEFINE LCD_RSREG PORTB
DEFINE LCD_RSBIT 2
DEFINE LCD_EREG PORTB
DEFINE LCD_EBIT 3
DEFINE LCD_BITS 4
DEFINE LCD_LINES 2 'LCD ima dva reda karaktera obicno 2x16
Lcdout $fe, 1, " ovde napisi sta zelis da se prikaze u prvom red" 'Ispis u prvom redu displeja
Lcdout $fe, $C0, " ]ovde napisi sta zelis da se prikaze u drugom redu" 'Ispis u drugom redu
Pozdrav