Poštovani imam pitanje: Dva vodića smještena su paralelni i međusobno blizu. Kroz prvi vodič protječe struja a kroz drugi ne. Što će se dogoditi ako se drugi vodić počne udaljvati od prvog, a što ako mu se počne približavati?
Ja mislim da se ništa neče događati jer za djelovanje magnetske sile potrebna su dva izvora magnetskog polja.
Elektrotehnika-magnetsko polje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Elektrotehnika-magnetsko polje
Osim ako taj drugi nije kratkospojena petlja!
nije naravno
dakle dva vodića paralena i to je tok kroz jedan ide struja kroz drugi ne
dakle dva vodića paralena i to je tok kroz jedan ide struja kroz drugi ne
Ako se mag. polje menja, a menja se cim se mrdaju kablovi jedan u odnosu na drugi, onda mora doci do necega. A nije struja 

Znam samo kaj mi je sad dakle prvi vodič stvara oko sebe magnetsko polje koje utjeće na taj drugi vodić dok mu je blizu a kroz taj drugi vodić ne protjeće struja, on nema svoje magnetsko polje... ne kužim taj dio što se događa pedja oako možeš da pojasniš
Aj razmisli sta se desava sa provodnikom u promenljivom magnetnom polju.
Ta ista pojava bi izazvala struju da je kabal kratko spojen...
Ta ista pojava bi izazvala struju da je kabal kratko spojen...
ovaj drugi vodič osjeća prvi kroz koji teće struja i koji oko sebe stvara madnetsko polje te silu a nije mi samo jasno što će biti s drugim ako možeš da mi to pojasniš jer se par dana već mučim sa time
Lijep pozdrav
Lijep pozdrav
Za ovakve stvari inače postoje knjige...
Kada se vodič nalazi u promjenjivom magnetskom polju ili kada je polje konstantno, a vodič se u njemu giba na krajevima vodiča se inducira napon
.
A sila na vodič se javlja samo kada se vodič protjecan strujom nalazi u magnetskom polju...
Kada se vodič nalazi u promjenjivom magnetskom polju ili kada je polje konstantno, a vodič se u njemu giba na krajevima vodiča se inducira napon

A sila na vodič se javlja samo kada se vodič protjecan strujom nalazi u magnetskom polju...
elektor je počeo, a ja da završim.
Pravilom desne ruke odrediš smjer polja oko vodiča kroz koji teče struja (obuhvatiš vodič; ispružiš palac koji pokazuje smjer struje, a prsti smjer polja).
Pravilom lijeve ruke određuješ polaritet induciranog napona na krajevima vodiča koji se giba u magnetskom polju. Ispružiš dlan, skupiš prste a palac odvojiš pod 90 stupnjeva. Prsti pokazuju smjer gibanja vodiča; silnice magnetskog polja trebaju udarati u dlan, a palac pokazuje kraj vodiča koji je na višem potencijalu.
Pravilom desne ruke odrediš smjer polja oko vodiča kroz koji teče struja (obuhvatiš vodič; ispružiš palac koji pokazuje smjer struje, a prsti smjer polja).
Pravilom lijeve ruke određuješ polaritet induciranog napona na krajevima vodiča koji se giba u magnetskom polju. Ispružiš dlan, skupiš prste a palac odvojiš pod 90 stupnjeva. Prsti pokazuju smjer gibanja vodiča; silnice magnetskog polja trebaju udarati u dlan, a palac pokazuje kraj vodiča koji je na višem potencijalu.