Ispravljač 220V AC - 6V DC
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Ispravljač 220V AC - 6V DC
U pitanju je mali ipravljač koji sam dobio uz bluetooth uređaj i hteo bih da ga iskoristim kao ispravljač za jedan malo drugačiji punjač za koji mi je potrebno minimum 6V.
Na tom ispravljaču od bt piše sledeće iput 100-240V 50-60Hz... Output 5.7V 800mA problem je što on ne daje ni tih 5.7 (mereno oko 5.1; 5.2) da daje toliko možda bi mi gore spomenuti punjač i radio.
Evo kako taj ispravljač izgleda, da li neko može da mi pomogne oko ovoga i ima li šanse da se nešto prepravi da gura 6V bio bih mu vrlo zahvalan
Na tom ispravljaču od bt piše sledeće iput 100-240V 50-60Hz... Output 5.7V 800mA problem je što on ne daje ni tih 5.7 (mereno oko 5.1; 5.2) da daje toliko možda bi mi gore spomenuti punjač i radio.
Evo kako taj ispravljač izgleda, da li neko može da mi pomogne oko ovoga i ima li šanse da se nešto prepravi da gura 6V bio bih mu vrlo zahvalan
Re: Ispravljač 220V AC - 6V DC
a što lepo ne napraviš novi adapter .... jedan trafo 220 / 9, gretz , kondenzator ... stabilizator 7806 i ideš ....
Po slikama što si postao, ovo bi trebala biti shema.
Vidi koja ti je dioda ZD1, ona regulira izlazni napon, pa je treba malo povećati.
Vidi koja ti je dioda ZD1, ona regulira izlazni napon, pa je treba malo povećati.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Pa ti si sjajan čoveče
To mi je bio cilj da nešto prepravim i zadržim isto kućište i sve ostalo jer ih imam više komada i sve moram prepravljati, smorio sam se sinoć tražeći takvu šemu ispravljača i ništa nisam našaoo hvalaa punoo
To mi je bio cilj da nešto prepravim i zadržim isto kućište i sve ostalo jer ih imam više komada i sve moram prepravljati, smorio sam se sinoć tražeći takvu šemu ispravljača i ništa nisam našaoo hvalaa punoo
interesantna shema sa 220v ac na dc napon po želji, a koji je gore tranzistor!
ako možeš pročitat i kondići su sigurno oko 250v i više.
ako možeš pročitat i kondići su sigurno oko 250v i više.
tranzistor 13001, zener dioda je bila 6V2(stavio 9V1 i dobio napon nekih 7.2V kad se optereti nečim) , elektrolit veliki je 2.2uF 400V ovaj iznad njega je 10uF 25V i ovaj što čuči sam levo je 220uF10V.
Jel vas interesuje još nešt
Da li neko ima ideju koliko smem opteretiti ovakav ispravljač?
Jel vas interesuje još nešt
Da li neko ima ideju koliko smem opteretiti ovakav ispravljač?
Vidi max. struju diode D3 iz datasheet-a, pa s pola ampera, to onako od oka. Inače ti piše nekakva snaga na naljepnici samog ispravljača ili čak i izlazna struja, pa prema tome izračunaj. Znači, ako si dignuo izlazni napon, struja opterećenja mora biti u tolikom postotku manja, kako bi se zadržao odnos snage.
A sad vidim, napisao si vrijednosti. Za 7,2V struja bi bila cca. 630 mA.
IIIiiiiiiiiii upravo je crkoooo jedan idemooo hahaha opteretio sam ga punjačem podešen na oko 450mA radio je oko minut i začuo se škljoc , nisam primetio da se nešto naročito grejao ali kad sam otvorio pipnuo sam onaj trafo bio je topao i onaj poznati miris da nešto nije u redu trafo ima prolaz, sada kad proverim nikakvog napona nema na ulazu ni izlazu trafoa, biće da je tranzistor ili nešto od ovih dioda pre trafoa
Bitno da nije ovaj trafo ovo sve drugo je mi je lako naći
Bitno da nije ovaj trafo ovo sve drugo je mi je lako naći
Čuvaj prste, pec, pec!
Upravo sam uporedio i tranzistor nema nikakav prolaz, i gledajući datasheet tranzistora verovatno ga je uništio base-emiter napon (absolute maximum ratings V-EBO=7V) grešim li ?
Sad tražim adekvatnu zaamenu i ne nailazim da je taj napon veći od 7V gledam u dimenziji TO-92 u grupi npn
Sad tražim adekvatnu zaamenu i ne nailazim da je taj napon veći od 7V gledam u dimenziji TO-92 u grupi npn
Neće biti to, prije je bio preopterećen. A to je i onako kinez, sve je na tom napajanju nategnuto do bola, nema nikakvu zaštitu, pa čak ni neku malo bolju regulaciju izlaznog napona. Tranzistor je za 400Vce, nema zaštitnu diodu, nema ni RC paralelno primaru, a ni strujnu zaštitu. Dobro da uopće radi
Aha kinez kinez nego šta mi predlažeš? I sa kojom većom vrednošću da tražim tranzistor?
nije mi nešto bitna izlazna regulacija samo samo da napon bude iznad 6V i struja iznad 450mA jer punjač redukuje napon i struju, ako nije ostvarivo ovih 450mA onda mogu smanjiti punjač i na 300mA
nije mi nešto bitna izlazna regulacija samo samo da napon bude iznad 6V i struja iznad 450mA jer punjač redukuje napon i struju, ako nije ostvarivo ovih 450mA onda mogu smanjiti punjač i na 300mA
A što reći. Plivaj s tim što imaš, smanji struju. Prepravke bi bile komplicirane i neisplative. Ne znam nijedan drugi tranzistor s takvim kućištem TO92(3DD13001, 3DD13002, MJE13001 ili MJE13002), osim tih kineskih, kojeg bi mogao staviti na to mjesto. Možda ovaj 13002, ali gdje ga pronaći ...e-bay možda?
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Zar nije bolje da si sam sastaviš ispravljač puno je jednostavnije nego da ovo prepravljaš uzmeš neki takav sličan trafo, grec, kondenzator i 7806 imaš shema na google i što je najbolje 7806 možeš opteretiti do 1A i ima zaštitu pa ga ne možeš spaliti...
@Kukinjos probaću još da potražim neki tranzistor, može ovde da stane i veći (npr TO-220) nije neka prepravka ako bi samo tranzistor zezao
@informatičar Ja bih to voleo ako bi moglo tako ova pločica sa komponentama je 36x25x16mm
Ako misliš da se može napraviti drugačije voljan sam i to odraditi par pločica na brzaka komponente i da rešim Jer nisam siguran da može ovakav neki sličan trafo i samo grec regulator i kond
Evo kako to kućište izgleda:
@informatičar Ja bih to voleo ako bi moglo tako ova pločica sa komponentama je 36x25x16mm
Ako misliš da se može napraviti drugačije voljan sam i to odraditi par pločica na brzaka komponente i da rešim Jer nisam siguran da može ovakav neki sličan trafo i samo grec regulator i kond
Evo kako to kućište izgleda:
tako mali trafo teško da ceš naci .....
- informaticar
- Odlično uznapredovao
http://www.circuitstoday.com/wp-content ... 806_ct.jpg evo shema pa vidi.
Inače trafo je zapravo najveći problem zato što sama pločica je prilično mala vidiš grecov spoj (u komadu ili "u sitno" sa 4 diode) jedan veći kondenzator i dva prilično mala kondenzatora, 7806 je inače TO220, a i možeš ga poleći, a u nekom iznimnom slučaju ima i kao smd...
probaj nacrtati pločicu u eagle pa vidi dimenzije.
edit: poželjno je da napon poslije grec-a bude za 2V veći od izlaznog napona 7806 - odnosno minimalno bi trebalo da napon poslije greca bude 8V pa se tako 7806 manje grije inače možeš staviti puno veći napon...
Inače trafo je zapravo najveći problem zato što sama pločica je prilično mala vidiš grecov spoj (u komadu ili "u sitno" sa 4 diode) jedan veći kondenzator i dva prilično mala kondenzatora, 7806 je inače TO220, a i možeš ga poleći, a u nekom iznimnom slučaju ima i kao smd...
probaj nacrtati pločicu u eagle pa vidi dimenzije.
edit: poželjno je da napon poslije grec-a bude za 2V veći od izlaznog napona 7806 - odnosno minimalno bi trebalo da napon poslije greca bude 8V pa se tako 7806 manje grije inače možeš staviti puno veći napon...
Ma ta varijanta verovatno otpada a pritom je i skupa i najmanji trafo koji opet ne može stati košta 350 dinara a taj isti ne isporučuje ni 200mA pri 6V a ja za sad treba da prepravim 3 ovakva ista ispravljača, i probaću sa drugim tranzistorom i možda zener diodom na 7V5 umesto 9V1 koja je sve zajedno investicija od 10 dinara po ispravljaču da li će uspeti videću kad prodju ovi praznici da mogu da kupim to.
O ovom traznzistoru je reč mislim da će on zadovoljiti potrebe da mogu pogurati 400-500mA na izlazu
http://www.mikroprinc.com/index.php?pag ... t&Itemid=8
O ovom traznzistoru je reč mislim da će on zadovoljiti potrebe da mogu pogurati 400-500mA na izlazu
http://www.mikroprinc.com/index.php?pag ... t&Itemid=8
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Pa koliki ti napon (izmjenični) daje taj trafo što imaš na pločici na sekundaru??