Poštovani!
Nisam znao gdje bih smjestio temu pa mi oprostite ako sam puno fulao.
No, imam jedan problem: kupio sam nove štedne žarulje (4 kom) i bilo koju da priključim, ne radi.
Čekao sam satima, ali se ništa nije dogodilo, kao da uopće nisam ništa priključio na "luster" (napon).
Čitao sam na netu da možda treba vremena da se štedna žarulja zagrije, ali pošto sam to već isprobao, ne znam što bih dalje.
Trebam li neki starter, i kako se to uopće spaja?
Hvala unaprijed!
Pozdrav
Štedne žarulje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Štedne žarulje
Daj napiši model žarulje ili bar stavi fotku
Ne trebaju starteri i normalno se zavrcu kao i obicne sijalice. Probaj u drugom lusteru, moguce da su ti grla u tom lusteru poslaba, pa je kontakt sijalice sa lusterom slab.
Sajvet (ako znas makar nesto oko struje):
Iskljuci na prekidac ili na osiguracu dovod struje u luster, onda sarafcigerom "jezicak" (koji se nalazi u samom centru grla) povuci prema gore, da se malo ispravi i onda zavrni sijalicu i probaj.
Ovo ti govorim zato sto je moguce da su ti sijalice prije te sljepile skroz taj "jezicak" pa sada nema dobar kontakt.
Sajvet (ako znas makar nesto oko struje):
Iskljuci na prekidac ili na osiguracu dovod struje u luster, onda sarafcigerom "jezicak" (koji se nalazi u samom centru grla) povuci prema gore, da se malo ispravi i onda zavrni sijalicu i probaj.
Ovo ti govorim zato sto je moguce da su ti sijalice prije te sljepile skroz taj "jezicak" pa sada nema dobar kontakt.
Kak mirzza veli, iste su kao i obicne zarulje. Odsarafis staru, zasarafis novu. Neke (ne sve) zarulje ne rade ako imas dimmer i potrebno im je nego vrijeme da se zagriju pa da svjetle punim intenzitetom al svejedno se odmah upali.
Najvjerojatnije je problem u tome sto su stare zarulje (predpostavljam wolframove) imale nesto dublje grlo, pa se fazni kontakt (jezicak) utisnuo i sada nema kontakta.
Pokusaj ga izvuci i radit ce, ne moras vaditi osigurac, dovoljno je da je prekidac iskljucen.
Pokusaj ga izvuci i radit ce, ne moras vaditi osigurac, dovoljno je da je prekidac iskljucen.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!