Ma nema problema buco, znam da nisi imao namjeru da me zbuniš ali kako kažem programiranje mikrokontrolera mi je u povojima(èitaj duduk) tako da za ovako složen problem tj. "sinusoidu" ni ne pomišljam.
Al sad mi je malo jasnije jer sam èitao neke stvari o kontrolerima i npr: U appnote od Microchip recimo dali su program za trofazni motor s PIC 18F452 koji u sebi ima 2 HW invertera a za treæu fazu su emulirali SW.
Ma oæel to valjat kako sam zamislio il æe sve otiæ u kuršus, imate li kakvih prijedloga
A vjerovatno kada bi gradio niskonaponski inverter ( pretvaraè) npr: 12v DC u 220V AC 1500W kroz trafo vjerovatno bi na izlazu dobio sinusni oblik Struje ( ne napona), ali bi u tom sluèaju imao gubitke u transformatoru tj. pad efikasnosti cjelog sistema i skuplju izvedbu a ja sam veæ kupio 4kom IRFP450, SG3526 ( nije ni jeftin u Chipoteci je 99kn a našao sam ga u Electronic centru za 32kune i imali su samo jedan), imam još samo od aktivnih djelova 1kom IR2110( opet imaju samo 1kom, katastrofa) a treba mi 2- al bit æe i to.
Najviše me zanima je efikasnost ( znaèi stupanj pretvorbe struje ovakvog oblika napona kojeg bi generirao s ovim SG3526 u mehanièki rad). A to mi je nepoznanica
Da naglasim, nadam se da æete me razumjet, ovo je sve iz moje glave pa zato možda i griješim , ( a ima veze i s Teslom):P , ( nadam se da nisam dosadan, a ipak nekom možda bude i zanimljivo).
Dali ste ikada razmišljali u trenucima kada vozite bicikl..... DA bicikl šta sad, da ustvari naša sila na pedale priblišno oponaša sinusoidu...... znaèi u trenutku kada su pedale paralelne s tlom mi vršimo najveæu silu na pedale, jel tak, i to je prirodno, jer kada bi zapinjali maksimalno kada je pedala u gornjem položaju samo bi se bespotrebno umorili a nebi ostvarili optimalan uèinak kao sa sinusnim pedaliranjem. Da prevedem na el. motor ako bi imali napon u obliku potpune èetvrtke ( sjeæate se stari inverteri bez pauze izmežu èetvrtki, mislim da ih više nema sada su svi veæinom modified sine wave s pauzom izmežu èetvrtki) tj. 49,9 duty circle imali bi podosta neefikasan el.motor i veæina elektriène energije bi se pretvorila u toplinu. A sad zamislimo moj sluèaj èetvrtka 10% i manje još. Znaèi glavno pitanje: dali bi sada efikasnost porasla u odnosu na potpunu èetvrtku jer napon izgleda skroz ko bandera, još uvjek je èetvrtka ali dosta uska s vršnim naponom 310V.
To to me zanima i želim da podjelite svoje mišljenje-nja.
Pozdrav forumaši i hvala na predhodnim postovima