Gromit wrote:Probao sam i Protel (Altium), Eagle, Kicad, Proteus-Isis... Svaki ima svojih dobrih i loših strana. Npr. Altium je pravi program za profesionalce koji prave 8-slojne matične ploče, ima odlične librarije, 3-D View i sl. ali probajte u njemu napraviti BEZ sheme neku jednostavniju pločicu! Prava muka je postaviti "fr*e pad" npr!
U Eagleu isto ne možete staviti slobodne padove ili ja ne znam kako! Na kraju sam završio na Pulsonixu - ima malo šlampavo napravljene librarije, ali se mogu lako uvoziti iz Eaglea npr. ili napravit svoje footprintove po volji. Pulsonix je jedan od rijetkih koji ima opciju "mitranja" vodova, svaka crtica, slovo, pad se može posebno namještat... Malo je teži za naučit (ne teži od Eaglea), ali je meni do sada najbolji! Na drugom mjestu je DipTrace.
Jedan mali ispravak na ovu temu.
Altium designer je program namjenjen za profesionalce, što ne znači da ne mogu na njemu raditi i drugi.
Ne stoji tvrdnja da se prave samo 8 slojne matične ploče. Može se napraviti i pcb sa jednim slojem.
Ako si išao raditi samo PCB morao si bez problema napraviti pločicu. Altium nije dizajniran da radi bez
sheme, ali može. Njegova filozofija je da se dobije PCB od same ideje preko shematika, simulatora,
odziva vodova i kontrole PCB. To znači da ne poznaješ rad sa programom. Da poznaješ program. ne bi
tako pristupao programu. A što se tiče padova nema nikakove zapreke da ih pojedinačno stavljaš
na PCB. Samo ima jedan momenat, a to je znanje kako se program koristi.
Da bi se znao pojedini program nije dovoljno ga otvoriti, pikati po nekim tabovima i komadama i
gledati što se događa i onda reči da je to prava muka. Kad se savlada rad na programu onda je to sasvim nešto drugo. Ovo je bilo dobrohotno, a ako te što zamina pitaj!