kondezator za elektromotor

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
volt

kondezator za elektromotor

Post by volt »

Imam asinhroni motor i trebam da ga prikopcam na mrezu 220 V. Motor ima sljedece karakteristike koje su napisane na plocici motora:
2,2 KW ,
D/Y 220/380V,
9,60/5,56 A
940 o/min
cos 0,76
Motor sam prikopcao na monofaznu mrezu ali mi ostaje jos da rijesim problem kondezatora. Motor nema sklopku za startni kondezator, a to znaci da mi treba stalni kondezator. Interesuje me koje karakteristike (kapacitet, napon itd) bi taj kondezator tebao da ima. Kupio sam jedan kondezator na kojem su napisane slijedece karakteristike: AC-motorstart 125-160 MFD 220 VAC -40/+65 C 50/60 Hz. Kondezator je crne boje i kupio sam ga kao radni. Medjutim ja mislim da je rijec o startnom kondezatoru i nisam ga htio prikopcati na motor.
Dakle koji kondezator trebam? Da li je ovo sto sam kupio radni ili startni? Kako cu najlakse prepoznati koji je radni a koji startni kondezator? Ako ne nadjem jedan odgovarajuci da li mogu paralelno spojiti vise kondezatora da bih dobio odgovarajucu vrijednost kapaciteta itd?
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: kondezator za elektromotor

Post by nano »

“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Post Reply