Samostalan popravak PC monitora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Samostalan popravak PC monitora
Pozdrav svima.
Prije par dana mi je, po tko zna koji put, riknuo LG LCD monitor. Mislio sam ga opet poslati na servis da mi ga srede za kojih 300 kn, ali onda mi je nešto drugo palo na pamet.
Pošto sam išao 4 godine u elektrotehničku školu, krenuo sam ga rastavljati. Ne znam puno o elektronici ali znam prepoznati ubijene kondenzatore, pa sam se nadao da će u njima biti problem.
Otvorim monitor, rastavim ga i pogledam unutra kad ono - dva kondenzatora imaju onu neku smeđu mast na vrhu. Točno što sam i mislio!
Shvatim što to znači, odem po nova dva komada i zamijenim ih. Sastavim sve nazad i priključim na struju.
Hohoho! Monitor radi ko nov. (uključio sam ga na laptop i slika je bila normalna)
Međutim, kad sam ga 5 minuta kasnije probao spojiti na PC, opet problemi. Prilikom paljenja ekran na stotinku zasvijetli bijelom bojom i onda se opet zacrni. Sad više ne radi ni na laptopu ni na kompu.
Dakle što mislite, u čemu bi mogao biti problem?
Zamjenom kondenzatora je proradio, ali nakon 5 minuta rada opet krepao.
Ne vjerujem da su ovi novi kondenzatori odma crkli jer još uvijek izgledaju normalno (nema ni one masti ni fizičkih izobličenja na njima).
Prije par dana mi je, po tko zna koji put, riknuo LG LCD monitor. Mislio sam ga opet poslati na servis da mi ga srede za kojih 300 kn, ali onda mi je nešto drugo palo na pamet.
Pošto sam išao 4 godine u elektrotehničku školu, krenuo sam ga rastavljati. Ne znam puno o elektronici ali znam prepoznati ubijene kondenzatore, pa sam se nadao da će u njima biti problem.
Otvorim monitor, rastavim ga i pogledam unutra kad ono - dva kondenzatora imaju onu neku smeđu mast na vrhu. Točno što sam i mislio!
Shvatim što to znači, odem po nova dva komada i zamijenim ih. Sastavim sve nazad i priključim na struju.
Hohoho! Monitor radi ko nov. (uključio sam ga na laptop i slika je bila normalna)
Međutim, kad sam ga 5 minuta kasnije probao spojiti na PC, opet problemi. Prilikom paljenja ekran na stotinku zasvijetli bijelom bojom i onda se opet zacrni. Sad više ne radi ni na laptopu ni na kompu.
Dakle što mislite, u čemu bi mogao biti problem?
Zamjenom kondenzatora je proradio, ali nakon 5 minuta rada opet krepao.
Ne vjerujem da su ovi novi kondenzatori odma crkli jer još uvijek izgledaju normalno (nema ni one masti ni fizičkih izobličenja na njima).
Re: Samostalan popravak PC monitora
mozda si ih pogresno okrenuo..
jesu li bili u napajanju ili na inverteru?
Provjeri jos i kondenzator-e na inverteru....
to ti je ona plocica sa dva trafoa i nesto lektronike i nakoju su spojeni kablovi od lampi
jesu li bili u napajanju ili na inverteru?
Provjeri jos i kondenzator-e na inverteru....
to ti je ona plocica sa dva trafoa i nesto lektronike i nakoju su spojeni kablovi od lampi
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Hvala ti na odgovoru.
Nisu krivo spojeni, na to sam baš pazio. Može li biti da je slab lem?
Bili su u napajanju. Do invertera ne mogu doći, jer zavidan je sa nekim skroz sitnim šarafima.
Stavit ću sliku pločice na kojoj sam lemio ako vam to može pomoći:
http://i56.tinypic.com/2010hdu.jpg
Nisu krivo spojeni, na to sam baš pazio. Može li biti da je slab lem?
Bili su u napajanju. Do invertera ne mogu doći, jer zavidan je sa nekim skroz sitnim šarafima.
Stavit ću sliku pločice na kojoj sam lemio ako vam to može pomoći:
http://i56.tinypic.com/2010hdu.jpg
Moguce da su hladni lemovi, mislio sam da je dvoslojna plocica, pa reko da nisi dobro zalemio, ali nije. Ako bljesne zna biti i do mosfeta, jer nisu dzaba ti kondenzatori otisli odjednom, vjerovatno je nesto prouzrokovalo taj kvar.. A sad je moguce i da je jos nesto povuklo.
Ako kondenaztor izgleda ljepo ne mora znacit da ima odredjenu kapacitivnost. Uzmi izmjeri kapacititvnost ili zamjeni stavi druge vjerovatno ce opet proradit ali ne dugo, moras da vidis sta filtriraju, zasto sluze, na koji dio su spojeni proprati. Pogledaj ove mosfete ili fetove ne vidim sta je na hladnjaku do njih, moguce da su i oni izgubili funkionalnost, pa se desava navedeno.
Kada kondezator ode od godina "istekne mu rok trajanja" eletrolitima ne treba dugo, oni se napusu, rijedak je slucaj da u iscuri dielektrik ili sta vec od stojanja, sto znaci da je vjerovatno neki napon proso sto nije smio..
Ako kondenaztor izgleda ljepo ne mora znacit da ima odredjenu kapacitivnost. Uzmi izmjeri kapacititvnost ili zamjeni stavi druge vjerovatno ce opet proradit ali ne dugo, moras da vidis sta filtriraju, zasto sluze, na koji dio su spojeni proprati. Pogledaj ove mosfete ili fetove ne vidim sta je na hladnjaku do njih, moguce da su i oni izgubili funkionalnost, pa se desava navedeno.
Kada kondezator ode od godina "istekne mu rok trajanja" eletrolitima ne treba dugo, oni se napusu, rijedak je slucaj da u iscuri dielektrik ili sta vec od stojanja, sto znaci da je vjerovatno neki napon proso sto nije smio..
Hvala.
Sad sam probao s multimetrom proći po pločici. Stavio sam na mjerenje napona i izmjerio sve kondenzatore (elektrode sam uperio s donje strane pločice). I zanimljivo, uopće neće reagira na niti jedan kondenzator. Multimetar pokazuje 0.0 V
Uspio sam očitati samo ona dva velika kondenzatora.
Onda sam probao i sa tranzistorima, više-manje ista stvar. Od tri komada, samo je jednog uspilo očitati.
Jel to tako treba biti?
E i još nešto. Kad sam lemio ove kondenzatore, lem nije skroz čiste sive boje, nego je cijeli nekako prljave (smeđe-žućkaste) boje. Da nisam tu nešto zeznuo?
Sad sam probao s multimetrom proći po pločici. Stavio sam na mjerenje napona i izmjerio sve kondenzatore (elektrode sam uperio s donje strane pločice). I zanimljivo, uopće neće reagira na niti jedan kondenzator. Multimetar pokazuje 0.0 V
Uspio sam očitati samo ona dva velika kondenzatora.
Onda sam probao i sa tranzistorima, više-manje ista stvar. Od tri komada, samo je jednog uspilo očitati.
Jel to tako treba biti?
E i još nešto. Kad sam lemio ove kondenzatore, lem nije skroz čiste sive boje, nego je cijeli nekako prljave (smeđe-žućkaste) boje. Da nisam tu nešto zeznuo?
Kako vidim po tvom odgovoru ti jos ne znas ni kako se ispituje kondenzator. Ne mozes multimetrom ispitat kapacitet kondenzatora, imas poseban instrument za to mjerenjekapacitivnosti. Nema logike mjerenja napona na kondenzatorima, pogotov na iskljucenoj plocici, al nebitno trebo si pitat.
TO sto ti je prljav lem nema veze, to je zato sto ti je prljav vrh na lemilici ili slicno.
Nisi mi odgovorio sta je na hladnjaku mosfet ili fet, predpostavljam da ne znas ni ispitat ispravnost istog, pa tako da je bolje da odneses u servis, desit ce se sto ne treba..
Ali ako znas ili zelis da ti pojasnim javi, ali obavezno mi posalji oznake sa njih da vidimo. Vjerovatno bi moglo biti do njih.
TO sto ti je prljav lem nema veze, to je zato sto ti je prljav vrh na lemilici ili slicno.
Nisi mi odgovorio sta je na hladnjaku mosfet ili fet, predpostavljam da ne znas ni ispitat ispravnost istog, pa tako da je bolje da odneses u servis, desit ce se sto ne treba..
Ali ako znas ili zelis da ti pojasnim javi, ali obavezno mi posalji oznake sa njih da vidimo. Vjerovatno bi moglo biti do njih.
zamijeni ti i ona druga dva crna elko-ta,onaj do konektora mi se cini napuhan malo,
ali mislim da je greska na inverteru...inverter ti je na toj istoj ploci ....to su ona dva trafo kod
konektor aza lampe koje si oznacio...
pogledaj sa strane vodova imaju vjerovatbo dva ili cetiri mala "chipa" SMD sa po osam nogica...
to su mosfet driveri za trafoe ....oni se znaju dosta grijati i na njima se pojave hladni lemovi i onda se jos vise griju pa crknu....kada jedan crkne ..zastita gasi cijeli inverter i time i osvjetljenje LCD-a....
mozes ga izmjeriti ommetrom ....4 nogice su spojene skupa i onda na drugoj strani ima jos jedna (sad se ne sjecam koja) na koju dolazi + od napajanja ...ako tu imas kratki spoj ,sigurno je taj chip otisao....
moze biti da i neka lampa ne valja pa se desava isto
ali mislim da je greska na inverteru...inverter ti je na toj istoj ploci ....to su ona dva trafo kod
konektor aza lampe koje si oznacio...
pogledaj sa strane vodova imaju vjerovatbo dva ili cetiri mala "chipa" SMD sa po osam nogica...
to su mosfet driveri za trafoe ....oni se znaju dosta grijati i na njima se pojave hladni lemovi i onda se jos vise griju pa crknu....kada jedan crkne ..zastita gasi cijeli inverter i time i osvjetljenje LCD-a....
mozes ga izmjeriti ommetrom ....4 nogice su spojene skupa i onda na drugoj strani ima jos jedna (sad se ne sjecam koja) na koju dolazi + od napajanja ...ako tu imas kratki spoj ,sigurno je taj chip otisao....
moze biti da i neka lampa ne valja pa se desava isto
Hvala vam. Kao što sam rekao, nisam neki elektroničar pa se nemojte čuditi ako napravim nešto još gluplje i opasnije
Nemam ovaj stroj za mjerenje kapaciteta, imam samo multimetar.
Evo ovako, tranzistori. Po onoj slici, s lijeva na desno:
Prvi hladnjak - MBRF 10100 CT i MBRF 10200
Drugi hladnjak - 04n60c3
Na njima pišu još neki brojevi, ali guglanjem su me doveli do ničega, pa sam ih odlučio izostaviti (ako trebaju, recite).
@Nano:
Ta dva konda na slici izgledaju tako, ali u stvarnosti su normalni. Nažalost, ne znam kako da ih testiram.
Ova dva integrirca - testirao sam ih ommetrom - prva i treća nogica pokazuju 5, a druga i četvrta 15 kilooma. To je u redu, jel tako? Koliko znam o KS-ovima, bitno je da otpori nisu nula.
Znate što sam još primjetio. Ovaj monitor je bio na servisu prije cca godinu dana i na donjoj strani pločice se vidi koji su elementi mijenjani. Jedan od njih je transformator.
Je li moguće da je on otišao? Kako da ga ispitam?
Nemam ovaj stroj za mjerenje kapaciteta, imam samo multimetar.
Evo ovako, tranzistori. Po onoj slici, s lijeva na desno:
Prvi hladnjak - MBRF 10100 CT i MBRF 10200
Drugi hladnjak - 04n60c3
Na njima pišu još neki brojevi, ali guglanjem su me doveli do ničega, pa sam ih odlučio izostaviti (ako trebaju, recite).
@Nano:
Ta dva konda na slici izgledaju tako, ali u stvarnosti su normalni. Nažalost, ne znam kako da ih testiram.
Ova dva integrirca - testirao sam ih ommetrom - prva i treća nogica pokazuju 5, a druga i četvrta 15 kilooma. To je u redu, jel tako? Koliko znam o KS-ovima, bitno je da otpori nisu nula.
Znate što sam još primjetio. Ovaj monitor je bio na servisu prije cca godinu dana i na donjoj strani pločice se vidi koji su elementi mijenjani. Jedan od njih je transformator.
Je li moguće da je on otišao? Kako da ga ispitam?
Ako hoces da popravis taj monitor valjalo bi da napises koji je model da ne pricamo napamet
Alexa
Aha, ispričavam se.
Monitor je LG Flatron L204WT dijagonale 20.1"
Monitor je LG Flatron L204WT dijagonale 20.1"
Prvo skini semu odavde
http://elektrotanya.com/lg_l204wt_chass ... nload.html
ako ne odgovara pogledaj ovu drugu
http://elektrotanya.com/lg_lcd_l204wt.rar/download.html
U sklopu seme imas i uputstvo za rjesavanje problema (TROUBLESHOOTING GUIDE)
Ako ti to ne pomogne pazljivo ukljuci monitor i mjeri napone u stepenu za napajanje. Zapisi gdje je koliki napon pa cemo vidjeti sta dalje.
http://elektrotanya.com/lg_l204wt_chass ... nload.html
ako ne odgovara pogledaj ovu drugu
http://elektrotanya.com/lg_lcd_l204wt.rar/download.html
U sklopu seme imas i uputstvo za rjesavanje problema (TROUBLESHOOTING GUIDE)
Ako ti to ne pomogne pazljivo ukljuci monitor i mjeri napone u stepenu za napajanje. Zapisi gdje je koliki napon pa cemo vidjeti sta dalje.
Alexa
-
- Pravo uznapredovao :)
Mozda nekome pomogne, nekad sam nasao na netu (mozda i na ovom forumu), iskreno nisam nikad nista radio prema ovome, ali (mozda) vrijedi pogledat.
http://www.2shared.com/document/W9FSlUK ... gles_.html
http://www.2shared.com/document/W9FSlUK ... gles_.html
trafoe ces tesko ispitait jer obicno strada sekundar...tj negdje probije medju navojima...
ja sam jednog skuzio tako sto sam primjetio da se malo zagrije kada pokusavam upaliti monitor
sreca imao sam za zamjenu isti pa sam uspio poraviti monitor...
za one fet drivere ...mjeri izmedju one 4 nogice koje su zalemljene zajedno i noge 2 ili 3
ako ti je tamo u obe strane neki otpor ...cip ne valja
ako imas neki drugi monitor ...probaj njegove lampe spojiti na tu plocicu pa vidi da ti nije do neke
lampe
ali zamijeni i one kondenzatore za svaki slucaj,iako ne izgledaju napuhani...u monog slucajeva sam
zamjenom elektrolita popravio monitor ,mada su i na ESR testeru prosli kao ispravni
ja sam jednog skuzio tako sto sam primjetio da se malo zagrije kada pokusavam upaliti monitor
sreca imao sam za zamjenu isti pa sam uspio poraviti monitor...
za one fet drivere ...mjeri izmedju one 4 nogice koje su zalemljene zajedno i noge 2 ili 3
ako ti je tamo u obe strane neki otpor ...cip ne valja
ako imas neki drugi monitor ...probaj njegove lampe spojiti na tu plocicu pa vidi da ti nije do neke
lampe
ali zamijeni i one kondenzatore za svaki slucaj,iako ne izgledaju napuhani...u monog slucajeva sam
zamjenom elektrolita popravio monitor ,mada su i na ESR testeru prosli kao ispravni
Poskidao sam ove pdf-ove ali ih ne razumijem
U međuvremenu... ipak sam promijenio svih 5 kondenzatora. Stvar je opet ista, sklopim monitor, uštekam ga, upalim. Čuje se zvuk "chk" i to je to. Ekran se ne pali.
Mislim da će monitor ipak napravit đir do gospon Servisera.
Al da pitam još nešto. Za testiranje ovih čipova.
Znači crvenu elektrodu ommetra stavim na ono di su sve četiri nožice chipa spojene.
Crnom elektrodom prođem po onim nožicama s druge strane, jednu po jednu.
Kad ispitam sve 4 mogućnosti, zamijenim elektrode.
Uvijek pokaže neki otpor. Jel to treba tako biti?
U međuvremenu... ipak sam promijenio svih 5 kondenzatora. Stvar je opet ista, sklopim monitor, uštekam ga, upalim. Čuje se zvuk "chk" i to je to. Ekran se ne pali.
Mislim da će monitor ipak napravit đir do gospon Servisera.
Al da pitam još nešto. Za testiranje ovih čipova.
Znači crvenu elektrodu ommetra stavim na ono di su sve četiri nožice chipa spojene.
Crnom elektrodom prođem po onim nožicama s druge strane, jednu po jednu.
Kad ispitam sve 4 mogućnosti, zamijenim elektrode.
Uvijek pokaže neki otpor. Jel to treba tako biti?
Vazno je koliki otpor pokaze.....imas drugi chip pa uporedi...tesko da su stradala oba
Jesi li izmjerio napone sve koje daje napajanje?
Jesam prika, al to je sad tako nebitno jer je monitor u rukama gospodina Ovlaštenog Serviseranano wrote:Vazno je koliki otpor pokaze.....imas drugi chip pa uporedi...tesko da su stradala oba
Pać'mo vidit što je bilo s tim. Hvala svima na pomoći.