zasto su kucna pojacalo mnogo skuplja od auto pojacala?pomoc
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
zasto su kucna pojacalo mnogo skuplja od auto pojacala?pomoc
namjeravo sam kupit neko pojacalo sa cetiri izlaza posto sam nabavio dobar woofer i par zvucnika...koristim staru samsung liniju koja radi dobro ali nije to to ipak je to linija...pa sam mislio sta bi mi se vise isplatilo ..da kupim auto pojacalo pa da ga napajam preko napojne ..ili da uzmem kucno ...koja je razlika izmedju njih?
-
- Pocetnik na forumu
Re: zasto su kucna pojacalo mnogo skuplja od auto pojacala?p
Kucno pojacalo koristi klasicni trafo. dok auto pojacala koriste posebne dc/dc konvertore na 12V. Trafoi su naravno skupi, jer za iole snazan zvuk treba ti trafo od 1 kg vise (govorim o tezini jer kolicina izlaznog napona struje trafoa nekada nije presudna u kvaiteti jacini zvuka, zavisno koju klasu pojaca koristis) zavisno od cos(fi) faktora stepena iskoristivosti, rasipanja magnetnog fluxa , kvalitete samog jezgra.
Auto pojacala nemaju izvor od 220V 50 Hz tako da se 'ogranicavaju' na 12V pri cemu koriste SIRM-ovane dc/dc konvertore. Mozes koristiti napojnu jedinicu iz racunara da bi pogonio auto pojacalo. Medjutim obrati paznju na pozitivni napon od 12V, moras uvijek imati rezervne snage u napojnoj. Uvijek koristi 50-100 W slabije pojacalo.
Najbolja klasa su lampaska pojacala, koja daju perfektno cist prirodan zvuk. Zvuk koji tranzistorska pojacala nikada nece dostici.
Auto pojacala nemaju izvor od 220V 50 Hz tako da se 'ogranicavaju' na 12V pri cemu koriste SIRM-ovane dc/dc konvertore. Mozes koristiti napojnu jedinicu iz racunara da bi pogonio auto pojacalo. Medjutim obrati paznju na pozitivni napon od 12V, moras uvijek imati rezervne snage u napojnoj. Uvijek koristi 50-100 W slabije pojacalo.
Najbolja klasa su lampaska pojacala, koja daju perfektno cist prirodan zvuk. Zvuk koji tranzistorska pojacala nikada nece dostici.