Imam neki ludi ventilator u kompu koji se vrti na oko 4600 RPM. Sa Speedfan-om ga ne mogu usporiti pa sam se odlucio da ga usporim hardware-ski
Koliko sam skuzio najbolje bi bilo staviti zener diodu i tako "spustiti" napon koji je dostupan ventilatoru. Hoce ovako nesta biti OK, ili treba nesta posebno, ili mogu samo staviti diodu u seriju s ventilatorom i to je to ?
Slika
ili ako je kuler prikacen na molex: crvenu zicu od colera stavis na zutu 12V a crnu stavis na 5V odnsno crvenu izmedju 12V i 5V imas tacno 7V što je dovoljno da kuler radi dovoljno brzo a da ne pravi buku!!!
Hvala na odgovorima
Radi se o CPU fanu, tak da ne ide ono s molexom. Potenciometar mi ne treba tak da ne bi to se pravio. Mislim nije puno posla, al ima par djelica i nije mi samo za ostavit u zraku nego vise na neku plocicu.
mislim da je sa potenciometrom najbolje jos ako je na procesoru znaci ako radis nes zahtjevnije na kompu odrvnes do kraja potenciometar a kada je komp u "leru" stavis na pola i uzivas!!!! Ali nije neki problem premjestiti vent na molex!!!
Ma komp sekoristi sam za net na molex necu jer mi se ne da cupat pinove, ovo-ono ... Budem najvjerojatnije s tim potenciometrom ... Al daj mi odgovorio sta je s onim zenerom xD?
EDIT: i koje bi vrijednosti trebao uzeti za otpore?