zasto po ljetu,ujutro i kasno navece hvatam slovenske TV
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
zasto po ljetu,ujutro i kasno navece hvatam slovenske TV
evo jedne pojave u radio tehnici koja mi neide u glavu.
znaci po ljetu mi se ponekad desi da super hvatam slovenske tv signale.
evo danas npr. ustao sam u 9 sati i preskenirao tv kad uvati 4 slovenske tv stanice na kojima inace nikad nemam slike.
i to slike ima rano ujutro i kasno navece ponekad ,a po danu nema nikako,samo snijeg.
slo1 i slo2 hvatam uvijek,ali sa losom slikom.
a danas je bila skroz cista slika na slo1 i slo2
pa sam skenirao nebi li jos sta nasao.
i uhvatio sam kanal A,pop tv,prva tv,vtv ,dakle sve su slovenske televizije.
ove signale nikad nemam na tv-u.
mozda ponekad samo se pojave dvaput u godini i to slika bude losa.
inace tih signala nikad nema.
prije dvije sedmice sam isto tako prebacivao kanale i iznenadio se kad sam vidio te slovenske kanale,posto ih imam memorisane.
znaci po ljetu ih cesce vidim,ali rijetko se desi da ima slike uopste.
a danas je bila skroz cista slika na slo1 slo2 i na kanal A
e sad sta je tajna.
vremenske prilike ili sta,oblaci,temperatura.
nekontam.
ja sam u BIH ,a odasiljaci u pola slovenije.
znaci signal ide kroz pola slovenije,kroz hrvatsku ,pa onda ja hvatam u bosni.
zbilja cudan fenomen.
valjda su jaki odasiljaci,ali zasto te kanale hvatam onda samo ponekad i to po ljetu.
ko se razumije nek objasni to.
znaci po ljetu mi se ponekad desi da super hvatam slovenske tv signale.
evo danas npr. ustao sam u 9 sati i preskenirao tv kad uvati 4 slovenske tv stanice na kojima inace nikad nemam slike.
i to slike ima rano ujutro i kasno navece ponekad ,a po danu nema nikako,samo snijeg.
slo1 i slo2 hvatam uvijek,ali sa losom slikom.
a danas je bila skroz cista slika na slo1 i slo2
pa sam skenirao nebi li jos sta nasao.
i uhvatio sam kanal A,pop tv,prva tv,vtv ,dakle sve su slovenske televizije.
ove signale nikad nemam na tv-u.
mozda ponekad samo se pojave dvaput u godini i to slika bude losa.
inace tih signala nikad nema.
prije dvije sedmice sam isto tako prebacivao kanale i iznenadio se kad sam vidio te slovenske kanale,posto ih imam memorisane.
znaci po ljetu ih cesce vidim,ali rijetko se desi da ima slike uopste.
a danas je bila skroz cista slika na slo1 slo2 i na kanal A
e sad sta je tajna.
vremenske prilike ili sta,oblaci,temperatura.
nekontam.
ja sam u BIH ,a odasiljaci u pola slovenije.
znaci signal ide kroz pola slovenije,kroz hrvatsku ,pa onda ja hvatam u bosni.
zbilja cudan fenomen.
valjda su jaki odasiljaci,ali zasto te kanale hvatam onda samo ponekad i to po ljetu.
ko se razumije nek objasni to.
Poklope se uvijeti u atmosferi valjda !! Sjecam se mojih prijatelja radioamatera koji su ko i pomorci slusali vremenske prognoze !?
A ono "kroz cijelu Hrvatsku" , pa na tom dijelu od Slovenije to tebe , i nema nesto puno kilometara !!
Nije to Rusija ili Kina ili Kanada pa se cudis ! par desetaka kilometara zracnom linijom od njihovog repetitora do tebe ! Njihovi repetitori , neki, su uz nasu granicu a ne na Triglavu !!!!!!!
A ono "kroz cijelu Hrvatsku" , pa na tom dijelu od Slovenije to tebe , i nema nesto puno kilometara !!
Nije to Rusija ili Kina ili Kanada pa se cudis ! par desetaka kilometara zracnom linijom od njihovog repetitora do tebe ! Njihovi repetitori , neki, su uz nasu granicu a ne na Triglavu !!!!!!!
ma volio bi da uvijek mogu hvatati te slovenske kanale.
imaju dobar program,filmovi,serije i slicno.
ali eto pojavi se ponekad samo,jednom ili dvaput godisnje.
i sjecam se ,mozda prije dvije godine uhvatio sam orf2 i atv+ austrijski ,ali losa slika.
cak i madjarski rtl klub i tv2 sam jednom vidio,ali refleksiju od planinu.
a madjarska nije bas meni "blizu" kao slovenija.
a slovenci imaju jak odasiljac mislim oko 300KW
sa toga sigurno primam signal
i sjecam se ,mozda prije dvije godine uhvatio sam orf2 i atv+ austrijski ,ali losa slika.
@maher da nisi mislia na "piramide" [spicasto brdo] !
Kod nas ih zasad jos nisu otkrili , kod Bihaca !? sigurno se traze !!
to ti je garnat uzrok !
a ono s Madjarima pa do tebe maltene je sve ravno !! njima relejne stanice ni netrebaju, stave zicu i onaj vas veronika odasiljac i cijela Madjarska i Slavonija i Vojvodina gledaju !!
@virtualx inace ako nabavis "kineza" DVB reciver 300-400kn imat ces vecinu tih kanala i bes atmosferskih cuda !!!!!
to ti je garnat uzrok !
a ono s Madjarima pa do tebe maltene je sve ravno !! njima relejne stanice ni netrebaju, stave zicu i onaj vas veronika odasiljac i cijela Madjarska i Slavonija i Vojvodina gledaju !!
@virtualx inace ako nabavis "kineza" DVB reciver 300-400kn imat ces vecinu tih kanala i bes atmosferskih cuda !!!!!
Jednostavno Napravi zatamnjenje za planetu zemlju tako da je stalno mrak i onda ces stalno hvatati slovencevirtualx wrote:ma volio bi da uvijek mogu hvatati te slovenske kanale.
heh tako je kad je bihac u dolini izmedju planina.buco wrote:@maher da nisi mislia na "piramide" [spicasto brdo] !
to ti je garnat uzrok !
a kazes da uzmem dvb-t resiver.
planirao sam ali nemam love trenutno .
kazu da je dvb-t signal iz hrvatske ovdje u bihacu oko 80% jacine
znaci to je nova tv,hrt1,hrt2,i rtl hr i oni se mogu ovdje hvatati bez problema sa dvb-t.
a za slovenski i madjarski dvb-t tesko da ce ici ovdje.
uostalom slovenci imaju samo drzavnu televiziju na dvb-t koliko znam.
a evo citam da je hrvatska nedavno dobila nekoliko multipleksova za dvb-t buduci.
talijani su stvarali probleme jer su htjeli vecinu sebi uzeti,ali dobro je zavrsilo.
znaci do 2010 hrvatska ce potpuno preci na dvb-t sistem i nece vise biti analogne zemaljske televizije.
kazu da ce moci biti oko 45-50 zemaljskih kanala na tom dvb-t sistemu u hrvatskoj.
ukljucujuci i hdtv kanale i ppv kanale ,a mozda i data servise ,sve putem zemaljske mreze.
dakle jedva cekam da se to pocne uvoditi u hr. pa da bude brdo kanala.
detaljnije:
http://www.satelitv.net/jumpto.asp?ref= ... 37&id=1671
a za BIH neznam,kod nas se nezna sta je dvb-t
umjesto toga mi ce mo preci na crno bijelu tehniku jer i onako sve kod nas ide unazad umjesto naprijed.
Bolji ti je DVB -S reciver !! razmisli !!
Sat prijenos je sve jeftiniji [ bar za sad] vidis koje su se sve opcenarodne TV i radijske stanice "zakacile" ! a stalno se nesto pridodaje , uskoro ce svako selo moc platit sat transmisiju u DVBu !
Tako da ti iskreno kazem nije mi jasno zasto ova nasa vlada uopce ulupala novac u "terestialnu" mrezu , vijerojatno je opet neko diga kakav dobar procent na uvozu opreme , poslu i slicno , vec vidjeno !
Sat prijenos je sve jeftiniji [ bar za sad] vidis koje su se sve opcenarodne TV i radijske stanice "zakacile" ! a stalno se nesto pridodaje , uskoro ce svako selo moc platit sat transmisiju u DVBu !
Tako da ti iskreno kazem nije mi jasno zasto ova nasa vlada uopce ulupala novac u "terestialnu" mrezu , vijerojatno je opet neko diga kakav dobar procent na uvozu opreme , poslu i slicno , vec vidjeno !
-
- Odlično uznapredovao
pozdrav
kod mene rtl-ov signal ubija neka madjarska stanica iako je predajnik rtl par kilometara od mene.
a prosle godine u ovo doba sam na pendrek antenu na 145mhz sluso neki madjarski repetitor koji je "gazio" jedan nas koji je na 10-ak kilometara udaljen.
e sad znam i ja za te fore jonosfera,sunceve pjege ...ali ja sam mislio da to uglavnom utice na kt ili na cb ali koliko ja znam ukt talasi prolaze kroz atmosferu a opet da dodju ovako direkt na prilicnu udaljenost,to bas ne kontam.
a primijetio sam da zadnjih mjesec dana mi slabi signal na wirelessu!
kad padne kisa sve se vrati na staro.
jel ima jos neko ovakvih problema?
kod mene rtl-ov signal ubija neka madjarska stanica iako je predajnik rtl par kilometara od mene.
a prosle godine u ovo doba sam na pendrek antenu na 145mhz sluso neki madjarski repetitor koji je "gazio" jedan nas koji je na 10-ak kilometara udaljen.
e sad znam i ja za te fore jonosfera,sunceve pjege ...ali ja sam mislio da to uglavnom utice na kt ili na cb ali koliko ja znam ukt talasi prolaze kroz atmosferu a opet da dodju ovako direkt na prilicnu udaljenost,to bas ne kontam.
a primijetio sam da zadnjih mjesec dana mi slabi signal na wirelessu!
kad padne kisa sve se vrati na staro.
jel ima jos neko ovakvih problema?
-
- Odlično uznapredovao
mislis da ameri imaju veze sa wirelessom ili sa ovim drugim?:)
ako je sa wirelessom,jeb... im mamu kad nadjem jednu mikrotalasnu viska i spojim je na tanjir sa feedom za 2,4ghz!
i jos ako stavim na krov sve to (ili jos bolje na neki kamion pa se vozim po gradu).
niko nece nista raditi na tom opsegu,ni internet,ni ameri...
dok me ne uhvate
a to sam inace negde nasao kako je lik to napravio i ometao wireless u citavom gradu.
a ovo za madjare neznam da li rade sa veronikom ili je nesto drugo u pitanju ali znam da su ubijali sa signalom (mozda ih i sad ima ,ne slusam sad).
a jel mi se cini buco ili ti malo palis virtualx -a za veroniku?!
nije to lijepo ako sam pogodio.
malo sale!
pozdrav
ako je sa wirelessom,jeb... im mamu kad nadjem jednu mikrotalasnu viska i spojim je na tanjir sa feedom za 2,4ghz!
i jos ako stavim na krov sve to (ili jos bolje na neki kamion pa se vozim po gradu).
niko nece nista raditi na tom opsegu,ni internet,ni ameri...
dok me ne uhvate
a to sam inace negde nasao kako je lik to napravio i ometao wireless u citavom gradu.
a ovo za madjare neznam da li rade sa veronikom ili je nesto drugo u pitanju ali znam da su ubijali sa signalom (mozda ih i sad ima ,ne slusam sad).
a jel mi se cini buco ili ti malo palis virtualx -a za veroniku?!
nije to lijepo ako sam pogodio.
malo sale!
pozdrav
e vidis u vojvodini je to problem jer tada nemozes pola tv kanala da gledas zbog poklapanja signala sad zamisli da hvatam rumune(mada ih negladam)madjare,hr,bosance i naravno ove nase i svi oni imaju po nekoliko programa na nekoliko frekfencija pa je to opsta zbrka te nekad nemozes imati cisto 5 programa(doduse retko) i mada koristim usmerene antene i svicere da nebi dolazilo do toga
SOFERSKA JE TUGA PREGOLEMA
@larga kupi i instaliraj kanalna pojacala [ ili samo filtre , jer u onoj ravnici i spijun buba radi na 50 kilometara] za one kanale koje volis !
Na srecu pucansta TV i sl aparati su bukvalno low cost i za nase pojmove ali "malo para malo muzike" , losi tjuneri koji nemogu isfiltrirat tocno kanal su samo jedan od primjera mane te vrst aparata , to ti je slucaj i s "kinezima" u DVB reciverima , koma tuneri !! Tako si pomozi kvalitenim kanalnim filtrima [ za tebe prije nego pojacala] i rijesia si problem , smetanja i ometanja sa susjednih kanla , samo nemoj filtre da kupis na "buvljaku" da ne bude ko s onim akzetarom !!
@tox master nisam znao [ ne pratim bas] da je kolega @wirtualx vezan "duhovno" za veroniku [ mislim na odisiljac , iako ... tko zna ] !
A ti se bolje ne sali s amerima da te nebi preselili nesto zapadnije iz voljenog ti grada Moras bit dobar !!
Na srecu pucansta TV i sl aparati su bukvalno low cost i za nase pojmove ali "malo para malo muzike" , losi tjuneri koji nemogu isfiltrirat tocno kanal su samo jedan od primjera mane te vrst aparata , to ti je slucaj i s "kinezima" u DVB reciverima , koma tuneri !! Tako si pomozi kvalitenim kanalnim filtrima [ za tebe prije nego pojacala] i rijesia si problem , smetanja i ometanja sa susjednih kanla , samo nemoj filtre da kupis na "buvljaku" da ne bude ko s onim akzetarom !!
@tox master nisam znao [ ne pratim bas] da je kolega @wirtualx vezan "duhovno" za veroniku [ mislim na odisiljac , iako ... tko zna ] !
A ti se bolje ne sali s amerima da te nebi preselili nesto zapadnije iz voljenog ti grada Moras bit dobar !!
Ima ljepse ime nego sto funkcionira !! ako je sudit po clanstvu !? i komentarima , u svakom slucaju simpatican predajnik , za Madjrsku , Slavoniju , Vojvodinu dusu dao , ne treba bolje vec za Bihac i okolicu , Sarjevo , Split , Dubrovnik ... neznam bas i u kombinaciji s americkim scanerom kako bi to radilo [ koliko metara vise] !!
U svakom slucaju ak' bas najbolje ne radi bar se fino zove !!
Inace nisam zapeo za veroniku [kao HW] da je dusa mozda bi i "zapeo" !!
To je bilo onako usput kao parabola bar se to vidi iz teksta , al kad kad je vec tako a ja volim kad se neko ljuti pa jos bez razloga , bas mi je drago sto sam slucajno natukno "veroniku" ranije , ovo sad je namijerno !!!!!
U svakom slucaju ak' bas najbolje ne radi bar se fino zove !!
Inace nisam zapeo za veroniku [kao HW] da je dusa mozda bi i "zapeo" !!
To je bilo onako usput kao parabola bar se to vidi iz teksta , al kad kad je vec tako a ja volim kad se neko ljuti pa jos bez razloga , bas mi je drago sto sam slucajno natukno "veroniku" ranije , ovo sad je namijerno !!!!!
Tunaj izlazni class E stupanj i stavi antenu na veliku visinu (o anteni jako puno ovisi).
Ako je antena u kuci mozes imati 20W odasiljac i dobaciti se 100m a mozes i kilometrima s tim 1W ako pravilno napravis i postavis antenu.
Povecaj napon izlaznom pojacalu odasiljaca koliko dozvoljava rating tranzistora (i hlađenje ako treba).
Mozes ici do pola ratinga komotno za klasu E.
Ako si u gradu okruzen zgradama onda je i to problem.
Ako je antena u kuci mozes imati 20W odasiljac i dobaciti se 100m a mozes i kilometrima s tim 1W ako pravilno napravis i postavis antenu.
Povecaj napon izlaznom pojacalu odasiljaca koliko dozvoljava rating tranzistora (i hlađenje ako treba).
Mozes ici do pola ratinga komotno za klasu E.
Ako si u gradu okruzen zgradama onda je i to problem.
Ma moze da stavi sta oce [ bolje da ne kazem sta] !! al to ce uvik tako da radi !! ako ono siemensovo smece iz gigaseta dobaci parstometara [ iz sobe iza debelih zidova ] sa 2G4 s 10--20mW snage ,naravno nema ogiba tj znemariv !!
Ne pricajte svasta , kakvo hladjenje i ostle zanimacije pa nije to POW amp par desetaka wati , ako je predajnik lose dizaniran [ a cini se da veronika jeste] moze stavit antenu na vrh Velebita !!! Javite ako upali , a mozda vas i skeniram !!?
Ne pricajte svasta , kakvo hladjenje i ostle zanimacije pa nije to POW amp par desetaka wati , ako je predajnik lose dizaniran [ a cini se da veronika jeste] moze stavit antenu na vrh Velebita !!! Javite ako upali , a mozda vas i skeniram !!?