skraceni kurs ucenja picbasica
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- andrejevica
- Pocetnik na forumu
Re: skraceni kurs ucenja picbasica
ne razumem aj mi objasni.nigde nema sintaksne greske.portovi u datasheet se nazivaju gp0...gp5.tako da su u programu pozivaju sa portp.1 npr.mozda da je jedino to greska tj. da nije portp nego nesto drugo
kako će ti ljudi pomoć, ako im nisi dao program?
- andrejevica
- Pocetnik na forumu
NIJE ZAVRSEN
'
'
Code: Select all
'* Name : Migavci.BAS *
'* Author : Devic Andrija *
'* Notice : All Rights Reserved *
'* Date : 5/9/2011 *
'* Version : 1.0 *
'* Notes : *
'****************************************************************
TRISP = %111100
PORTP = 0
Pocetak:
IF (PORTP.3 = 0 AND PORTP.2 = 0 AND PORTP.4 = 0 AND PORTP.5 = 0) THEN
'PWM...
GOTO Pocetak 'tinjanje migavaca
ELSE
IF PORTP.3 = 1 THEN 'desni migavac
PORTP.1 = 1
PAUSEUS 100
PORTP.1 = 0
PAUSEUS 100
GOTO Pocetak
ENDIF
IF PORTP.2 = 1 THEN 'levi migavac
PORTP.0 = 1
PAUSEUS 100
PORTP.0 = 0
PAUSEUS 100
GOTO Pocetak
ENDIF
IF PORTP.5 = 1 THEN 'emergency
PORTP.0 = 1
PAUSEUS 100
PORTP.0 = 0
PAUSEUS 100
PORTP.0 = 1
PAUSEUS 100
PORTP.0 = 0
PAUSEUS 100
PORTP.1 = 1
PAUSEUS 100
PORTP.1 = 0
PAUSEUS 100
PORTP.1 = 1
PAUSEUS 100
PORTP.1 = 0
GOTO Pocetak
ENDIF
IF PORTP.4 = 1 THEN 'hazard
PORTP.0 = 1
PORTP.1 = 1
PAUSEUS 100
PORTP.0 = 0
PORTP.1 = 0
PAUSEUS 100
GOTO Pocetak
ENDIF
ENDIF
GOTO Pocetak
END
Zar tu nije PORTZ u pitanju
- andrejevica
- Pocetnik na forumu
pa iskopiraj kod u mpb pa ces znaci vec.koga da pitam kako da ga nadjem
A da za pocetak procitas datasheet, kurs, help
- andrejevica
- Pocetnik na forumu
Z NIJE SIGURNO
Ni P nije sigurno! Mozda Š?
Ili je mozda logicno da bude PORTA u pitanju kao sto pise Ili GPIO i TRISIO? Ne vidim cemu spamovanje teme time sto ti neces da citas...
Ili je mozda logicno da bude PORTA u pitanju kao sto pise Ili GPIO i TRISIO? Ne vidim cemu spamovanje teme time sto ti neces da citas...
- andrejevica
- Pocetnik na forumu
KADA JE A U PITANJU ONDA KAZE DA SIMBOLI NIJE DEFINISAM TRISA.http://www.mikroprinc.com/assets/pdf/pic12f629.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
To sad zavisi od kompajlera do kompajlera za porta...
Ne znam stace meni datasheet Lepo sam ti napisao da koristis ili porta ili gpio i trisio...
3.0 GPIO Port............................................................................................... 19
Zar je tesko procitati
Ne znam stace meni datasheet Lepo sam ti napisao da koristis ili porta ili gpio i trisio...
3.0 GPIO Port............................................................................................... 19
Zar je tesko procitati
- andrejevica
- Pocetnik na forumu
da li neko zna kako da popravim program,ne prepoznaje mi stanja sa porta.upitanju je 16f628.treba valjda da se napise da portovi A budi I-O ali kako.valjda nesto sa CMCON....please pomoc
Code: Select all
define OSC 4
TRISA = %11111111
TRISB = %11110011
PORTB = 12
Pocetak:
IF PORTA.4 = 1 THEN 'NORMALO PREKIDAC
IF (PORTB.0 = 0 AND PORTA.2 = 1 AND PORTA.3 = 1) THEN
PORTB = 0
pauseus 1
PORTB = 12
PAUSEUS 3
ENDIF
IF PORTA.2 = 0 THEN 'desni migavac
PORTB = 8
PAUSE 400
PORTB = 12
PAUSE 400
GOTO Pocetak
ENDIF
IF PORTA.3 = 0 THEN 'levi migavac
PORTB = 4
PAUSE 400
PORTB = 12
PAUSE 400
GOTO Pocetak
ENDIF
ELSE
IF (PORTB.0 = 0 AND PORTA.2 = 1 AND PORTA.3 = 1) THEN
PORTB = 0
pauseus 1
PORTB = 12
PAUSEUS 3
ENDIF
IF PORTA.2 = 0 THEN 'hazard
PORTB = 0
PAUSE 400
PORTB = 12
PAUSE 400
GOTO Pocetak
ENDIF
IF PORTA.3 = 0 THEN 'emergency
PORTB.2 = 0
PAUSE 70
PORTB.2 = 1
PAUSE 70
PORTB.2 = 0
PAUSE 70
PORTB.2 = 1
PAUSE 200
PORTB.3 = 0
PAUSE 70
PORTB.3 = 1
PAUSE 70
PORTB.3 = 0
PAUSE 70
PORTB.3 = 1
PAUSE 70
GOTO Pocetak
ENDIF
GOTO POCETAK
ENDIF
GOTO Pocetak
END
Iskljuci komparatore.
pozdrav svima na forumu. Imam dosta pitanja u vezi ove teme. pokusavam da pratim kurs ali sam totalni pocetnik pa mi to neide bas najbolje, priznajem .Pozdravljam pedju 089 i zahvaljujem mu na velikom trudu i razumevanju za nas pocetnike. a sada da postavim pitane u vezi sa i2c eepromom. uradio sam kod za citanje i pisanje u eeprom ali bih zeleo da mi citanje iz eeproma ide na odgovarajucu liniju kao napr.umesto na portb na neku drugu adresu . npr 0x15 ili 15h kako je to otprilike u asembleru . isto tako bix voleo da vidim primer kako si vec naveo da je sledece posle ovoga upisivanje u eeprom preko pic-a sa racunara. procitao sam sve do kraja ali to jos nisam video. jos jednom pozdrav za sve .verovatno najstariji pocetnik unapred hvala.
- andrejevica
- Pocetnik na forumu
kako se iskljucuju komparatori
@andrejevica pise u datasheetu
@cheko ti odmah dobijas u promenljivoj vrednost iz memorije. Zasto bi citao pa prepisivao na neku lokaciju u picu. Nije mi bas jasno sta hoces. Dogovori se prvo sam sa sobom, pa onda napisi.
@cheko ti odmah dobijas u promenljivoj vrednost iz memorije. Zasto bi citao pa prepisivao na neku lokaciju u picu. Nije mi bas jasno sta hoces. Dogovori se prvo sam sa sobom, pa onda napisi.
evo da objasnim malo.Hocu da procitam iz eeproma jedan bajt,i stavim ga u promenjivu.Moram da imam 5 promenivih jer imam 5 kolona. Sad svaku promenjivu prikazem na PORTB jedno odredjeno vreme.posle toga prebacujem sadrzaj prve promenjive u drugu,drugu u trecu i sve do pete.kada se zavrsi taj ciklus onda citam novi bajt iz eeproma i stavljam ga u prvu promenivu.Onda sve ispocetka.ciklus se ponavlja sve dok ima podataka u eepromu.To sam uradio u asembleru ali sa citanjem iz internog eeproma, ali je on mali pa bih to isto radio sa eepromom vani.Da se razumemo, i asembler sam tek poceo da ucim i neznam da uradim kod za externi eeprom.Malo lutam! Ovo u picbasicu mi se cini mnogo jednostavnije i radi .pokusacu da ubacim sliku i snimak toga sto radim.Nisam uspeo da ubacim snimak i sliku, kad naucim stavicu.
Nema tu stavljnja i vracanja nigde...
Samo procitas sa I2CREAD, i tebi su odma vrednosti u tih 5 promenljivih...
Ako hoces sledeci put da citas drugih 5, promenis adresu i teraj dalje. To mozes raditi u petlji ili cemu vec ili kako vec...
Samo procitas sa I2CREAD, i tebi su odma vrednosti u tih 5 promenljivih...
Ako hoces sledeci put da citas drugih 5, promenis adresu i teraj dalje. To mozes raditi u petlji ili cemu vec ili kako vec...
Trebam pomoć hitno!
Naime, kupio sam PIC18F2450 i sve je bilo ok dok nisam saznao da ga niti jedan programator ne može isprogramirati osim GTP USB [Plus] programatora. Da li netko zna neki programator sličan njemu da sad nemoram kupovati ga ili da li netko pak netko zna neki program drugi program s kojim se može on isprogramirati??? ICProg i PonyProg sam probao i uopće na popisu ga nemaju.
Naime, kupio sam PIC18F2450 i sve je bilo ok dok nisam saznao da ga niti jedan programator ne može isprogramirati osim GTP USB [Plus] programatora. Da li netko zna neki programator sličan njemu da sad nemoram kupovati ga ili da li netko pak netko zna neki program drugi program s kojim se može on isprogramirati??? ICProg i PonyProg sam probao i uopće na popisu ga nemaju.
- andrejevica
- Pocetnik na forumu
ja sam ga programirao na AllPic sa winpic800 programom
Pickit 2 i 3 mogu, kao i njihovi klonovi...