senzor kiše u autu
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
senzor kiše u autu
Pozdrav,
nabavio sam senzor kiše od Vectre c, kod mene je vectra b koja ni u jednoj verziji nije imala takav senzor.
Senzor pored registovanja kiše na sebi ima i light senzor. Senzor ima 9 pinova ali samo su prva tri aktivna (to znam zato što onaj flat kabal što ide na senzor ima samo tri provodnika). Uspio sam na google-u naći da su ti pinovi +12V, -12V i signal. E sad, kod vectre c taj signal ide u ECU auta koji potom pali brisaće kad počne kiša, međutim pošto u vectri b ECU nema tu mogučnost mene zanima dali postoji neki elektronski sklop koji bi taj senzor iskoristio kao prekidač u kolu i ukljućio ili isključio relej. Predpostavljam da ne mogu direktno relej spojiti na signal senzora jer ne vjerujem da bi ga ukljućio. Trebam još napomenuti da senzor radi na principu IC signala koji se kad je šajba suha odbija pod određenim uglom i vraća u prijemnik a kad padne kap vode taj se signal rasprši i vrlo mala se količina vrati u prijemnik, to registruje prijemnik i daje signal ECU.
Molim vas da ako neko zna da mi pomogne nek mi odgovori a ostali koji bi samo postali komentare tipa: šta će ti automatsko paljenje brisaća ili sl. nek zaobiđu temu.
Hvala.
nabavio sam senzor kiše od Vectre c, kod mene je vectra b koja ni u jednoj verziji nije imala takav senzor.
Senzor pored registovanja kiše na sebi ima i light senzor. Senzor ima 9 pinova ali samo su prva tri aktivna (to znam zato što onaj flat kabal što ide na senzor ima samo tri provodnika). Uspio sam na google-u naći da su ti pinovi +12V, -12V i signal. E sad, kod vectre c taj signal ide u ECU auta koji potom pali brisaće kad počne kiša, međutim pošto u vectri b ECU nema tu mogučnost mene zanima dali postoji neki elektronski sklop koji bi taj senzor iskoristio kao prekidač u kolu i ukljućio ili isključio relej. Predpostavljam da ne mogu direktno relej spojiti na signal senzora jer ne vjerujem da bi ga ukljućio. Trebam još napomenuti da senzor radi na principu IC signala koji se kad je šajba suha odbija pod određenim uglom i vraća u prijemnik a kad padne kap vode taj se signal rasprši i vrlo mala se količina vrati u prijemnik, to registruje prijemnik i daje signal ECU.
Molim vas da ako neko zna da mi pomogne nek mi odgovori a ostali koji bi samo postali komentare tipa: šta će ti automatsko paljenje brisaća ili sl. nek zaobiđu temu.
Hvala.
Re: senzor kiše u autu
Ako si vican elektonici mozes iskoristiti nesto od ovoga. Ja sam pravio ovu automatiku za signal s rucice brisaca a ti mozes iskoristiti taj signal sto dobijas iz senzora.
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =3&t=10379
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =3&t=10379
Problem i jeste u tome što nisam vičan Vidim na ovom linku da ima i nekih programa Ja sam baš amater al hajd ako mi niko drugi ne predloži neku jednostavnu shemu morat ću zamolit za pomoć da mi to neko sklopi (platio bih naravno)
Pogledaj mozda i naletis na neku shemu, ipak i ona bi se sigurno morala da prilagodi za taj senzor.
ma brate , uzmeš rele brisača od felicije ( onaj koji pamti ) i montiraš ga ... i dobio si i takter sa promenljivim vremenom ....
ili , kada vec želiš koristiti signal sa senzora , pojačaj ga jednim tranzistorom kako bi dobio snagu dovoljnu za aktiviranje relea ...
Pa jel možda imaš neku shemu za to, kako da pojačam taj signal? U tome i jeste bit ove teme - što ne znam šta da radim sa tim signalom !
stvar je prosta .... obična " tranzistorska sklopka " .... ja trenutno ovde nemam ništa od literature , a onako " iz glave " nemogu ( necu ) davati šeme .... ne želim da neko pretrpi štetu zbog moje eventualne greške ....
Da li bilo ko ima tu shemu tranzistorske sklopke ?
Ne zamjeri ali gotovu shemu niko ozbiljan ti nece dati jer nemas ni jednog parametra po kojem treba da se uradi. Da bi se napravio prekidacki sklop sa tranzistorom potrebno je znati neke od osnovnih elemenata kao sto su: napon na kom radi sklop i struja relea--> pa se na osnovu toga odabere tranzistor, napon impulsa koji pobudjuje tranzistor ( i ovo odlucuje o vrsti istog i da li ce trebati dodatno pojacalo - tranzistor kao pojacivac). Kada se odrede elementi onda se iz datasheta nadju karakteristike i postavi radna tacka i ogranicenja za taj sklop. Bilo bi dobro ako vec zelis da se bavis elektronikom procitas osnovne elemente aktivnih i pasivnih komponenata i njihove zadatke u sklopovima. Za pocetak mozes uzeti i procitati ovo tu je trax objasnio kako radi tranzistor kao prekidac. Omov zakon i kirhofova pravila se podrazumijeva da znas jer se to radi u osnovnoj skoli! Sretno
Hvala na odgovoru. Ali mislim da bi iz samo početnog pitanja dalo se zaključiti nešto. Npr. radni napon je 12 V (auto), što znači da bi taj sklop morao raditi na max 20 V (kolko ja kontam), sam senzor kiše radi takođe na 12 V mada nisam mjerio izlazni napon signala. Da bih ga izmjerio senzor bih morao zalijepit na šajbu a to baš neću raditi sve dok ne definiram dali se ovo može izvesti ili ne. Ako ne onda bih bespotrebno imao na šajbi senzor. Ali hajde da predpostavimo da je i napon na tom signalu 12 V ali je vjerojatno struja toliko mala da nebih mogao relej direktno skopčat (ako neko misli da može nek se javi).
aj molim te , napiši o kom senzoru se konkretno radi .... da li je senzor iz opelovih , VW , ili je iz vozila nekog drugog proizvodjača ....
OPEL-ov senzor, tj GM-ov. Part number: GM 09 228 959