Atmel ili Pic

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

MisterDr
Posts: 17
Joined: 22-08-2005, 13:28

Mah

Post by MisterDr »

STK 500 me nije nikada iznevjerio, cvario sam ga naponom, lemio.... nema sta mu nisam radio, prava je mrcina, a i ekstezibilan je. No vidjeti cu, mozda se ipak zadovoljim sa onim sto mognem nabaviti.
User avatar
mbruck
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 333
Joined: 27-02-2005, 11:36

paljenje lampica?...

Post by mbruck »

Buco napisa:
"P.S. Bascom to je za igranje i paljenje lampica klincima nije to alat za ozbiljan posao !! bez uvrede."

Ne bih se složio nikako!

Ovisi koliko je neko pedantan u svom poslu.
Primjerice šta èovjek radi u Basomu-u: http://members.home.nl/bzijlstra/
Impresivno....

Pitanje je šta je to ozbiljan posao?
Jedan moj posao. Kontroleri (1 master i 15 slave) upravaljaju branama (ustavama) za navodnjevanje (15) i mjere vlažnost i temeperaturu na 16 toèaka. Master/slave komunikacija preko 485 i optike. Sustav plastenika za voæe. Kad bi bilo koji kontroler zakazao, bila bi šteta.. Veæa ili manja. A još nijedan nije zakazo. Osim kad je jednom traktor prekopao njivu zajedno sa optikom. ha ha

Ovo je bio nešto složeniji posao u Bascom-u. U stvari bolje reæi dulji. Jeste BascomAVR mušièav, nekada bljak, rado bi ga bacio kroz prozor, ali... Èovjek navikne pa je lako završiti neki jednostavni programèiæ, ali po starom programerskom obièaju malo kraæe obavezno ispane malo dulje i zapetljano u vidu špageta.

Znaèi treba se držati osnovnih principa programiranje. A to je: prvo razradi projekat, pa dijagram toka, pa.... Zna se kako te stvari idu... No ko ima vremena (i znanja?) za to...

Što se tièe teme (Atmel ili PIC) moj je odgovor definitivno....

U èemu je èovjek poèeo neka i nastavi. ARM familija je èudo jedno od procesora, ali ko bi ponovljo skupljao (i masno plaæao) sve alate koje sada imam za Atmela....A da ne govorim o novom uèenju. Posebno što je za ono što pravim ATmel AVR i više nego dovoljan. Zajedno sa Bascom-om....

Pozdrav!
User avatar
mbruck
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 333
Joined: 27-02-2005, 11:36

Post by mbruck »

Zaboravo sam dodat, da ja programiram i u CodeVision C-u.

No nedavno sam naletio na super alatiæ: http://www.atmanecl.com/EnglishSite/indexEnglish.htm

Spoj editora i GCC-a. Preporuèujem onima koji misle raditi u C-u za Atmela.

Nije ni skup.
buco

Post by buco »

@mbruck Ma ovdije je bilo dosta govora glede programiranja malih 8 bitnih MCUa iz HPLa[croscompileri] ili Asemblera, stvarno puno i nebih se ponavljavo bas !!
Niko nije rekao da program uradjen pomocu crosscompilera za neki od HPLa [basic, delphi, C++/C ..] nece radit . Price o dijagramima toka i sl stvari ja neznam di se jos to koristi u razvoju bilo cega za MCU 8 bitni !? Jedino u formi makro razine da se definira problem .Sad svatko ima svoj stil netko ga ne mijenja netko ga nije ni koristio u onoj "prastaroj "formi od prije 20 godina i vise !? :D
Kad ti bude dosadno diassembliraj uratke pa mi reci sto ima za redukciju koda !?
A nemoras se ti slagat samnom oko upotrebe Bascoma , ali mislim da sam dobro definirano njegovu upotrebu , za mnoge je to nazalost , za one koji misle da ce njihov izvrsni kod izgledat ljepse compiliran iz C jezika nemoraju se mucit ucit i radit s ionako lose dizajniranim GCC crosscompilerima bez obzira za koje racunalo bili , i dalje su tragedija .To moze bit opravdano za malo mocnije strojeve za slozene programske algoritme ali malim 8 bitnim MCUima s najcesce 2--64KB prg memorije harwardskog tipa racunala to nema nikakvog opravdanja !!
Ja nisam pravio mrezu temperaturnih senzora jer s ventilima za vodu , al si pokusavam predocit slozenost rutina koje drze sustav. I slazem se, za tako zahtijevan posao bolje od Baskoma i ne treba !!
User avatar
ECU
Posts: 19
Joined: 26-12-2006, 10:28

Post by ECU »

Nije ni PIC los ali Atmel se dosta vise korsiti od Can protokola,do imobilizera mislim na autoelektroniku,a evo i primjer PIC-a za daljinsko otkljucavanje na autu upitanju je Fiat..

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 16cr83.jpg
peejunk
Posts: 1
Joined: 10-03-2007, 16:33

Post by peejunk »

Svi oni koji se ozbiljno bave razvojem ZNAJU da se ozbiljan razvoj iz vise razloga radi u jezicima viseg nivoa, ne bih bash-irao BASIC-e mada je C uvijek moj izbor. Malo rasipanje resursima koje cross-compileri rade je smijesno u poredjenju sa rasipanjem programerskim (man-hour) resursima koje razvoj, a prvenstveno ODRZAVANJE I UNAPRIJEDJIVANJE iole kompleksnijih projekata u asembleru mora proizvesti prije ili kasnije.

Danasnji MCU-i su dovoljno jeftini da se isplati uzeti i trostruko jaci i memorijski prostraniji hardver za rijesenje nekog zadatka svugdje osim u projektima namjenjenim masovnoj duplikaciji, a vecina MCU inzinjera automaticara danas zive, to svi znamo, od custom projekata gdje naplata razvojnog rada krajnjeg kupca kosta desetke puta vise od samog hardvera.
Post Reply