PIC i RS232 pomoć
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
PIC i RS232 pomoć
Pozdrav svima!
Totalni sam početnik u radu sa PIC-om i programiranjem. Dobio sam jedan nadasve jednostavan zadatak ali nikako da se pomaknem sa mrtve točke.
Zadatak je slijedeći:
- pomoću PIC-a trebam poslati RS232 komandu "PWR?"
- uređaj će mi sa druge strane tada odgovariti sa "PWR0" ili "PWR1"
- ako je odgovor "PWR1" trebam aktivirati jedan izlazni port tj. aktivirati relej, ako je odgovor "PWR0" relej mora biti neaktiviran
- isti upit se ponavlja svakih 5 sekundi (beskonačni loop)
Molim vas za pomoć koji PIC da odaberem i kako bi izgledao kod.
(imam EasyPic6 i Mikroc i MikroBasic)
Hvala Svima
Totalni sam početnik u radu sa PIC-om i programiranjem. Dobio sam jedan nadasve jednostavan zadatak ali nikako da se pomaknem sa mrtve točke.
Zadatak je slijedeći:
- pomoću PIC-a trebam poslati RS232 komandu "PWR?"
- uređaj će mi sa druge strane tada odgovariti sa "PWR0" ili "PWR1"
- ako je odgovor "PWR1" trebam aktivirati jedan izlazni port tj. aktivirati relej, ako je odgovor "PWR0" relej mora biti neaktiviran
- isti upit se ponavlja svakih 5 sekundi (beskonačni loop)
Molim vas za pomoć koji PIC da odaberem i kako bi izgledao kod.
(imam EasyPic6 i Mikroc i MikroBasic)
Hvala Svima
Re: PIC i RS232 pomoć
Zakaj ti to treba ? to je za včiti se ili školu ?
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
Evo nesto slicno sa cime sam se zabavljao. Program je u PicBasicu
Pozdrav
Pozdrav
- Attachments
-
- Reset.rar
- (28.3 KiB) Downloaded 253 times
Ovo nije lose uradjeno. Ne bi bilo lose dodati u kurs, malo objasniti, ako imas volje...
Evo dodao sam malo komentara na kod...
Pozdrav
Pozdrav
- Attachments
-
- Reset_2.rar
- (1.21 KiB) Downloaded 239 times
Mada to si trebao uraditi sa case. umesto pauza trebao si koristiti serin, a postaviti timeout na 2000, jer u tom trenutku moze da se desi da posaljes jos nesto, a da ovaj ne skonta. I pretpostavljam da se adresa isto trebala koristiti u wait, tako da kad poslajes 1 ne odgovore svi moduli, vec samo onaj sa odgovarajucom adresom. Visak pinova se mogao iskoristiti za podesavanje adrese, sa dip prekidacima ili jumperima u binarnom obliku.
To su samo neke od ideja...
To su samo neke od ideja...
Hvala Ivane.
Molim te samo za informaciju kako mogu promijeniti Baudrate (kako izračunati vrijednosti koje moram upisati)?
Molim te samo za informaciju kako mogu promijeniti Baudrate (kako izračunati vrijednosti koje moram upisati)?
Ovdje mozes naci sve modove za serin2 i serout 2 komande http://melabs.com/resources/ser2modes.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
samo u kodu zamijeni konstante za BaudRx con 32 i BaudTx con 16416 sa drugim vrijedenostima ali pazi jer je RX normal, a TX inverted. Npr. za 9600 BaudRx con 84, a BaudTx con 16468. Pripazi na brzinu oscilatora jer sve brzine nisu podrzane sa svim oscilatorima.
Mislim da timeout nije potreban jer se program vrti u petlji cekajuci "a", a tek onda iduca dva byte-a sprema u R_1 i R_2. Meni je funkcioniralo savrseno. Sto se tice adrese to je bila ideja za vise uredjaja spojenih skupa na 485 bus, ali nisam stighao tako daleko ... Pozdrav
samo u kodu zamijeni konstante za BaudRx con 32 i BaudTx con 16416 sa drugim vrijedenostima ali pazi jer je RX normal, a TX inverted. Npr. za 9600 BaudRx con 84, a BaudTx con 16468. Pripazi na brzinu oscilatora jer sve brzine nisu podrzane sa svim oscilatorima.
Mislim da timeout nije potreban jer se program vrti u petlji cekajuci "a", a tek onda iduca dva byte-a sprema u R_1 i R_2. Meni je funkcioniralo savrseno. Sto se tice adrese to je bila ideja za vise uredjaja spojenih skupa na 485 bus, ali nisam stighao tako daleko ... Pozdrav
Hvala na svemu,
malo sam modificirao program, isprogramirao PIC i sve radi
Velika HVALA Ivanu
Kod mene je slućaj da PIC prvi pošalje poruku a onda očekuje odgovor.
E tu sam došao do slijedećeg problema:
- ako uređaj s druge strane nije upaljen prije PICa onda on niti nemože dobiti upit tj. nemože ništa poslati (jer PIC pošalje upit i beskonačno čeka odgovor).
Moja je ideja da on pošalje upit i ako dobije ili ne dobije odgovor ponovno pošalje upit.
Kako da to napravim?
Ovo je ono što sam napisao do sada:
Main:
SEROUT2 Tx,BaudTx,["PWR?",13]
Serin2 Rx, BaudRx,[WAIT("PWR"),R]
If R = "1" Then
high Relej
Else
low Relej
EndIf
Pause 500
Goto Main
malo sam modificirao program, isprogramirao PIC i sve radi
Velika HVALA Ivanu
Kod mene je slućaj da PIC prvi pošalje poruku a onda očekuje odgovor.
E tu sam došao do slijedećeg problema:
- ako uređaj s druge strane nije upaljen prije PICa onda on niti nemože dobiti upit tj. nemože ništa poslati (jer PIC pošalje upit i beskonačno čeka odgovor).
Moja je ideja da on pošalje upit i ako dobije ili ne dobije odgovor ponovno pošalje upit.
Kako da to napravim?
Ovo je ono što sam napisao do sada:
Main:
SEROUT2 Tx,BaudTx,["PWR?",13]
Serin2 Rx, BaudRx,[WAIT("PWR"),R]
If R = "1" Then
high Relej
Else
low Relej
EndIf
Pause 500
Goto Main
Otvoris program u MCS, stavis kursor na SERIN2 i stisnes dugme na tastaturi F1, i dalje ce ti se samo reci...
Čitam, gledam, tražim ali ne vidim rješenje mojih problema
Može mala pomoć?
Može mala pomoć?
U SERIN2 stavi timeout i label nek ti bude main, i bas ce raditi to sto si trazio...
Nije mi jasno jeli gledamo isti help ili sta...
Evo sta pise kod mene:
SERIN2 DataPin{\FlowPin},Mode,{ParityLabel,} {Timeout,Label,}[Item...]
E sad, tu ima jedna mala caka...
Ukoliko pin ostane na log 0, nikad se nece desiti timeout, zasto nemam pojma...
Ali to tebi nece praviti problem, jer kad upalis uredjaj, njegov TX bi trebao automatski da se postavi na log 1.
Nije mi jasno jeli gledamo isti help ili sta...
Evo sta pise kod mene:
SERIN2 DataPin{\FlowPin},Mode,{ParityLabel,} {Timeout,Label,}[Item...]
E sad, tu ima jedna mala caka...
Ukoliko pin ostane na log 0, nikad se nece desiti timeout, zasto nemam pojma...
Ali to tebi nece praviti problem, jer kad upalis uredjaj, njegov TX bi trebao automatski da se postavi na log 1.
Nema na cemu...
Drago mi je da si uspeo.
Drago mi je da si uspeo.
Evo i plocice u protelu...
Pozdrav
Pozdrav
- Attachments
-
- RESET2.rar
- (8.7 KiB) Downloaded 197 times