Punjenje 9V baterije
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Feko
- Stariji član
Re: Punjenje 9V baterije
Ma radim ja radim....ali jebena voda navire
Napravio sam dio za 1,5V bateriju. Imam 2 pitanja:
1.Koja je uloga ove ledice, meni ona svijetli dok nema baterije u punjaču, kad stavim bateriju isključi se? Je li to ok?
2. Koja je funkcija tranzistora bez spojene baze? Meni se ovaj BC337 grije pri struji od 60mA.
1.Koja je uloga ove ledice, meni ona svijetli dok nema baterije u punjaču, kad stavim bateriju isključi se? Je li to ok?
2. Koja je funkcija tranzistora bez spojene baze? Meni se ovaj BC337 grije pri struji od 60mA.
Što sad ne odgovaraš batka? Ako si napravio taj dio mogao bi znati bar ovo s ledicom, je li kod tebe tako?
Pravim i ja ali ovaj drugi sa lm317.
Da nisam ostao bez sone kiseline a i moja lepa komsinica takodje nema u radnji mozda bi danas bilo sklopljeno.
Ovako nista jos, mozda za vikend sklopim, bilo mi mrsko ici u drugu radnju po ovom ledu
Evo stampa, na brzaka, uradio sam bez preklopnika, punicu samo 2AA baterije od 1.5V
Ne garantujem da je stampa ispravna, jer nisam sklopio zbog gore pomenute komsinice
Da nisam ostao bez sone kiseline a i moja lepa komsinica takodje nema u radnji mozda bi danas bilo sklopljeno.
Ovako nista jos, mozda za vikend sklopim, bilo mi mrsko ici u drugu radnju po ovom ledu
Evo stampa, na brzaka, uradio sam bez preklopnika, punicu samo 2AA baterije od 1.5V
Ne garantujem da je stampa ispravna, jer nisam sklopio zbog gore pomenute komsinice
- Attachments
-
- Punjac alkalnih baterija.rar
- (104.02 KiB) Downloaded 251 times
- Feko
- Stariji član
eh, komšinica....
na tvom mjestu ni ja ne bi išao do druge trgovine
na tvom mjestu ni ja ne bi išao do druge trgovine
Nemoj neko da mi dira komsinicu
Sklopio i radi.
Evo sad ga testiram.
Punim 2 baterije AA od 1,5V.
Struja punjenja je 18mA.
Napon na bateriji polako raste kako se puni
Pocetni je bio 2,62V.
Posle sat vremena je 2,85V.
Baterije se ne greju.
Prvo sam isao sa strujom od 10mA ali sam povecao na 18mA, moglo bi mozda i vise.
Evo sad ga testiram.
Punim 2 baterije AA od 1,5V.
Struja punjenja je 18mA.
Napon na bateriji polako raste kako se puni
Pocetni je bio 2,62V.
Posle sat vremena je 2,85V.
Baterije se ne greju.
Prvo sam isao sa strujom od 10mA ali sam povecao na 18mA, moglo bi mozda i vise.
probaj, al bolje nemoj jer je lik vec testiro i napiso "In my tests I have found the lower charge rate, the better the charge and the less chance of a cell leaking electrolyte" kao i ovo "Charging should be carried out at room temperature, around 20°c."
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
2,87V
Ove su baterije stare, probacu sa tek ispraznjenim pa cu javiti kako stoje stvari.
Kod mene je temperatura 32 stepena drva su zakon
Baterije se nisu ni smlacile.
Mislio sam da spakujem u daljinac
http://tinypic.com/view.php?pic=ohkbph&s=7" onclick="window.open(this.href);return false;
Ove su baterije stare, probacu sa tek ispraznjenim pa cu javiti kako stoje stvari.
Kod mene je temperatura 32 stepena drva su zakon
Baterije se nisu ni smlacile.
Mislio sam da spakujem u daljinac
http://tinypic.com/view.php?pic=ohkbph&s=7" onclick="window.open(this.href);return false;
2,93V
Idem da spavam...
Idem da spavam...
Javi koliki je napon ujutro, ako baterije do tada ne eksplodiraju
Da pitam: napon mjeris tako da paralelno s baterijom spojis voltmetar, bez obzira što su baterije na punjaču ili ih je prethodno potrebno izvaditi?
Kako ledica svjetli, odnosno, da li svjetli stalno ili samo kad su baterije na punjenju ili?
I još jedno pitanje, u vezi ovoga: The input voltage must be at least 6v higher than the battery(s) you wish to charge.
Da li ja mogu puniti 2 baterije (3V) s 12V? Isto tako, da li mogu puniti 1 bateriju s npr. 9 ili 12V ili baš moram s 7.5V?
Malo sam umoran sad pa mi nije jasno - da li se automatski punjenje iskljuci na 110% ili tada ja manuelno trebam iskljuciti?
Da pitam: napon mjeris tako da paralelno s baterijom spojis voltmetar, bez obzira što su baterije na punjaču ili ih je prethodno potrebno izvaditi?
Kako ledica svjetli, odnosno, da li svjetli stalno ili samo kad su baterije na punjenju ili?
I još jedno pitanje, u vezi ovoga: The input voltage must be at least 6v higher than the battery(s) you wish to charge.
Da li ja mogu puniti 2 baterije (3V) s 12V? Isto tako, da li mogu puniti 1 bateriju s npr. 9 ili 12V ili baš moram s 7.5V?
Malo sam umoran sad pa mi nije jasno - da li se automatski punjenje iskljuci na 110% ili tada ja manuelno trebam iskljuciti?
Nisu explodirale
Treba im 5-6 sati da se napune, mada to verovatno zavisi i od kapaciteta baterije i kvaliteta.
Punio sam do 1,5V tj. 3V posto punim dve redno vezane.
Napon merim paralelno na samim kontaktima dok su baterije u punjacu.
A mozes i da izvadis i da meris, kako hoces ali nema potrebe da vadis.
LED svetli samo kada se stave baterije, ona je pokazatelj da je dobar kontakt i da je punjenje pocelo.
Ja punim 2 baterije (3V) sa 10V, probao sam i sa 12V, 9V, napon na baterijama je isti, struja punjenja je ista, ne greje se stabilizator uopste (LM317).
Punjenje se ne iskljucuje automatski!
Moras sam izvaditi baterije.
Evo finalnog proizvoda
Treba im 5-6 sati da se napune, mada to verovatno zavisi i od kapaciteta baterije i kvaliteta.
Punio sam do 1,5V tj. 3V posto punim dve redno vezane.
Napon merim paralelno na samim kontaktima dok su baterije u punjacu.
A mozes i da izvadis i da meris, kako hoces ali nema potrebe da vadis.
LED svetli samo kada se stave baterije, ona je pokazatelj da je dobar kontakt i da je punjenje pocelo.
Ja punim 2 baterije (3V) sa 10V, probao sam i sa 12V, 9V, napon na baterijama je isti, struja punjenja je ista, ne greje se stabilizator uopste (LM317).
Punjenje se ne iskljucuje automatski!
Moras sam izvaditi baterije.
Evo finalnog proizvoda
- Attachments
-
- DSC01798.JPG (26.74 KiB) Viewed 4615 times