šema sklopa koji bi aktivirao relej ....
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
šema sklopa koji bi aktivirao relej ....
pozz
trebam šemu sklopa koji bi aktivirao relej pri prvom impulsu .... kasnijih , recimo , tri impulsa bi odignorirao i tek pri petom bi ponovo aktivirao relej ..... i tako u krug .... napon napajanja 10 - 18V .... bez obzira na dužinu impulsa
trebam šemu sklopa koji bi aktivirao relej pri prvom impulsu .... kasnijih , recimo , tri impulsa bi odignorirao i tek pri petom bi ponovo aktivirao relej ..... i tako u krug .... napon napajanja 10 - 18V .... bez obzira na dužinu impulsa
Re: šema sklopa koji bi aktivirao relej ....
cmos 4017 i nekoliko dioda i otpora
o tome sam razmišljao i ja ... ali , voleo bih čuti i mišljenje iskusnijih .....
gledao sam malo taj 4017 ... zanima me koliko je max napon na pinu 14 ( CLK )? i mogu li spojiti pinove Q0 i Q6 na jedan tranzistor , ili moram upotrebiti dva tranzistora i jedan relej ?
nitko drugi nema komentar ? max napon na CLK ?
Pa na ovu shemu staviš naponski djelitelj na ulaz i napon koliki god želiš
a može li direktno na 12 - 18 V ?
na žalost , ja nisam imao ni elektrotehniku niti elektroniku na srednjoj školi .....da sam to imao , 3/4 pitanja ovde ne bih nikada postavio . znao bih teoriju barem malo .....
" uzdaj se u se i u svoje kljuse "
hvala svima . može lock kao beskorisna tema .
prijatelju; a šta si nervozan da li si išta pokušao ? svi ulazi u CMOS čipovima mogu ići do napona napajanja
Ja bi rekao da je totalno beskorisna ako se izuzme to da si dobio resenje.
nije da nisaqm dobio .... i više no što sam želeo .... i upravo zbog toga je beskorisna ....
ali , da ne budem stipsa .... trebalo je poslužiti za upravljanje pumpicom brizgaljki farova ( da ne prskaju uvek kada perem šoferku .... već svaki N - ti put ....
ali , da ne budem stipsa .... trebalo je poslužiti za upravljanje pumpicom brizgaljki farova ( da ne prskaju uvek kada perem šoferku .... već svaki N - ti put ....