LCD - Cudan zvuk?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
LCD - Cudan zvuk?
Eh ovako, danas sam na popravak dobio lcd monitor koji je po opisu vlasnika nastradao za vrijeme grmljavine. Testirao sam vecinu komponenata i nikako mi nije jasno gdje je problem jer se sve cini uredu... Ali sa ploce za napajanje cuje se piskutavi zvuk, kao da nesto cvili i nikako ne mogu da nadjem u kojoj je komponenti problem... Imate li vi kakvih ideja sta od komponenti na ploci moze cviliti? Kada upalim monitor odnosno kad pritisnem tipku za paljenje taj piskutavi zvuk nestane ali se nista ne desava... cim ponovo pritisnem tipku odnosno ugasim monitor ponovno se cuje cviljenje...
Re: LCD - Cudan zvuk?
Kad aparat strada od grmljavine nema pravila sta je stradalo. Sve je u igri.
Ne bi bilo lose da si bar naveo koji je monitor u pitanju.
Ne bi bilo lose da si bar naveo koji je monitor u pitanju.
Alexa
Ma znam da nema pravila u slucaju udara groma, moje pitanje nije ni bilo sto je nastradalo, nego koja od komponenata moze ispustati taj visoko frekventni zvuk cviljenja. Kao kada trazite radio postaju i ponekad naletite na onaj cudni zvuk koji smeta usima, zvuk o kojem ja govorim je slican tome.
A ako vam ista znaci radi se o monitoru Acer AL1912...
A ako vam ista znaci radi se o monitoru Acer AL1912...
Savremeni mreznii stepeni rade na frekvencijama vecim od 30KHz. U slucaju kvara ili kada dodje do preopterecenja stepena za napajanje frekvencija drasticno padne i cesto udje u cujni dio i tada se cuje coper trafo kako pisti. Na osnovu ove pojave mozes samo zakljuciti da stepen ne radi ispravno....moje pitanje nije ni bilo sto je nastradalo, nego koja od komponenata moze ispustati taj visoko frekventni zvuk cviljenja...
Alexa