Nagrizanje plocice

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
duuka97
Penjem se :)

Nagrizanje plocice

Post by duuka97 »

pozdrav,

danas kad sam pravio plocicu koristio sam 15%-nu kiselinu i 6% hidrogen.Od cele plocice se je nagrizlo samo mozda trecina a mala je plocica(1x3)cm a ukupno se je 9 sati kiselila.Zna li neko zasto i kako da to ispravim da se nagrize za sat-dva.I kako da prenesem sa papira PCB na pertinaks.Cuo sam za razne nacine od svih izuzimam foto postupak.
Naucio sam da pravim PCB :)
ranko92
Napredujem
Napredujem

Re: ?????????

Post by ranko92 »

ja stavim plocicu u sonu kiselinu (hlorovodoničnu kiselinu) 16-20% i dolijem malo vodonik peroksida (hidrogena) 35% mućnem malo na 5 - 6 minuta i gotovo...
dino_kc
Pravo uznapredovao :)

Re: Nagrizanje plocice

Post by dino_kc »

treba stavit više hidrogena,on ubrzava proces,što više hidrogena staviš kraće će trajat,naravno da bude jaći...
"cuksi" -> "dino_kc"
hartmann

Post by hartmann »

Staviš tri dela sone kiseline 16%, i jedan deo hidrogena 12% (oba imaš maltene u svakoj radnji), okreneš pločicu tako da joj bakarna strana gleda u dno posude (tako ostaci od nagrizanja padaju na dno a ne zadržavaju se na pločici), mešaš lagano i za 15min je gotovo. To ti je moj recept!

Imao sam i momente kada sam koristio neki stari hidrogen pa nikako nije htelo lepo da se nagrize, e onda uzmeš neku širu posudu i sipaš malo tople vode u nju pa u tu posudu staviš posudu sa sonom kiselinom i hidrogenom, jer toplota ubrzava reakciju!
duuka97

Re: ?????????

Post by duuka97 »

@ranko
ne necu da se igram jakim kiselinama moze i ova dok sam u skoli ostavim negde napolju i ono se lepo nagriza a kad se vratim prvo pogledam rezultate

@hartman
znaci ja bih trebalo da stavim s mojim hidroenom 3 dela kiseline i 2 dela hidrogena i dodacu malo tople vode...hvala

a cime da vadim plocicu ovog puta sam nekog zicom i parcene mi se otkinulo napravio sam drugu kukicu ali kasnije onog parcenceta koje se otkinulo nije vise bilo u posudi
duuka97

Post by duuka97 »

a kako da prenesem sa papira na pertinaks osim foto postupka?
dino_kc

Post by dino_kc »

termo postupak,štampaš na foliju laserskim pisaćem,foliju izrežeš po mijeri ploćice,oćistiš ploćicu i staviš gore foliju,ali da je strana gdje su vodovi otisnuti okrenuta prema ploćici...staviš gore papir,zagriješ peglu na max. i stisneš s peglom ploćicu i foliju,drži jako stisnuto 2-3 min,možda i više,samo makneš foliju kad se ohladi i ploćica je spremna za jetkanje...
"cuksi" -> "dino_kc"
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Što se tiće termo postupka moraš više puta isprobavat da bi ti uspilo, i prvog pokušaja nema šanse. I nemoj odma na max stavit peglu. Ja ako ju stavim na maks toner se razlije. Sve u svemu moraš eksperimentirat sa temperaturom pegle, vremenom grijanja da bih ti ispalo.
Pozz
duuka97

Post by duuka97 »

Puno hvala informacije su dragocene ipak nagrizanje je i dalje sporo ali nema veze do sutra ce se nagristi plocicu 5x3 je rastvor nagrizivao sat vremena i skunuo oko 1cm kvadratni.Projekt koji pravim cu objaviti na forumu
dino_kc

Post by dino_kc »

meni za sada (ja sam još početnik u svemu tome) ispadalo dosta oke,znao sam malo popravit ploćicu markerom da bi vodovi bili bolji i ispalo je oke...
"cuksi" -> "dino_kc"
Post Reply